«За» та «проти» бігу взимку

23.12.2020 00:40 СПОРТ



З першими холодами та похмурою погодою пробіжки та тренування просто неба стають надзвичайною проблемою. Падає рівень мотивації, а імунітет потребує допомоги. Саме тому варто заздалегідь замислитись, як підтримати організм у холодну пору року та не травмуватися через ігнорування простих правил.

Біг взимку: переваги та недоліки

Навколо бігу в зимову пору року існує чимало міфів. Корисно навантажувати організм у мороз чи ні, розберемося разом.

Переваги:

• Додаткове навантаження та прокачування м’язів. Слизька поверхня під час бігу по снігу чи після дощу додатково прокачує литкові м’язи, а також м’язи стегна й сідниць. Біг по глибокому снігу активує також в роботу м’язів спини та преса.

• Зменшується ймовірність захворіти. За умови регулярних тренувань організм адаптується до холоду та буде здатний легко переносити мінусову температуру, оскільки зміцнюється імунна система й загартовується організм.

• Ефект антидепресанту. Пробіжки взимку — це профілактика синдрому сезонного афективного розладу (SAD — Seasonal Affective Disorder), який провокує зменшення кількості денного світла. Намагайтеся бігати у світлу пору доби — це сприятиме збільшенню вироблення організмом вітаміну D та гормонів радості — дофаміну і серотоніну.

Недоліки:

• Є ризик послизнутися та травмуватися, особливо в неякісному взутті чи кросівках, які не призначені для бігу взимку.

• Є ймовірність переохолодження та хвороби.

• Можливе зневоднення організму та поява простуди.

Як бігати взимку

  1. Займайтеся регулярно та не перевантажуйте організм. Зв’язок між фізичною активністю та імунітетом довели вже давно. Пасивна людина, яка рідко займається спортом, більш схильна до вірусних та інших захворювань у зимовий період. Водночас якщо виснажувати організм інтенсивними навантаженнями та не дозволяти йому відновитися, ризик хвороб також зростає.
  2. Віддавайте перевагу правильному харчуванню. Збалансоване харчування підтримає здоров’я в зимовий період, а також наситить організм вуглеводами, протеїнами, жирами та вітамінами, які необхідні для підтримки імунітету, м’язової сили та витривалості.
  3. Підтримуйте водний баланс. Хибно думати, що взимку ви не втрачаєте рідину з тіла. Зневоднення в холодний період знижує виділення слини та носового слизу, що містять антибактеріальні ензими та знищують мікроби.
  4. Не економте на взутті. Приділіть особливу увагу кросівкам. Вони мають перешкоджати ковзанню на слизьких поверхнях. Високотехнологічне спортивне чоловіче взуття шукайте на сайті PEAK.

Як одягатися на тренування

Головне правила форми для тренування взимку — багатошаровість. Одяг та взуття мають не тільки зігрівати, але також перешкоджати намоканню від поту та уникати переохолодження. Тому краще добирати 3–4 шари технологічного екіпірування.

  1. Перший шар — термобілизна. Вона відведе з поверхні тіла вологу та надлишки тепла.
  2. Другий шар — одяг, який утеплює. Можна вибрати серед виробів із флісу. Матеріал утримуватиме тепло та дозволить не замерзнути під час активності.
  3. Третій шар — захисний. Це вітровки або мембранні куртки, які захищатимуть від вітру, дощу та снігу.
  4. Четвертий шар — додатковий утеплювач. Потрібний за умови сильних морозів. Для цього підійде ще одна флісова куртка. Зверніть увагу, що вона також має відводити вологу.

До речі, для бігу взимку підійдуть елементи лижного костюма, наприклад, тонка куртка, виготовлена за мембраною технологією. Вона стане універсальною для бігу майже за будь-якої погоди.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат