В Ужгороді збирають підписи проти будівництва 16-поверхівки у центрі міста

14.12.2023 22:21 РАТУША

Багатоповерхівка буде розташована поруч з модерністським кварталом Малий Ґалаґов, забудова якого не перевищує 5 поверхів.

На Студентській набережній в Ужгороді фірма, що належить депутату міської ради Віталію Коціпаку, розпочала будівництво житлового будинку з підземним паркінгом, заввишки 47 метрів. Багатоповерхівка буде розташована поруч з модерністським кварталом Малий Ґалаґов, забудова якого не перевищує 5 поверхів. Щоб зупинити будівництво, ужгородці підписують колективне звернення до голови Закарпатської ОВА, міського голови Ужгорода та керівника місцевої прокуратури.

Як повідомив автор ініціативи, керівник «Офісу перетворень» Олександр Ровняк 14 грудня, менш ніж за добу під зверненням вдалося зібрати понад 800 підписів ужгородців. Він розповів, що забудовнику надали дозволи на багатоповерхівку, заввишки у 47,53 м.

«Це настільки велика будівля, що в місті майже не залишиться точок, звідки б її не було видно. Вказаний об'єкт знаходиться безпосередньо в зоні регулювання забудови 1-ї категорії, де діють суворі обмеження по висотності згідно з Законом України про культурну спадщину. Відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста Ужгород вказаний об'єкт безпосередньо межує з історичним ареалом та комплексною охоронною зоною пам'ятки містобудування місцевого значення «Історична забудова ХХ століття», яку ми всі називаємо Малий Ґалаґов. Значна висота будівлі просто перекреслить наші шанси на номінування комплексу на об'єкт ЮНЕСКО, а отже, і краде у нас весь економічний та культурний потенціал, який з цим повʼязаний», – зазначив Олександр Ровняк, ілюструючи, який це матиме вигляд у майбутньому.

Земельну ділянку під багатоповерхівкою на Студентській набережній в Ужгороді обгородили понад 10 років тому. Виритий на її території котлован був затоплений і в ньому завелася риба. Так майбутній фундамент став місцем риболовлі для місцевих мешканців.

Будинок з підземним паркінгом на ній планує звести ТОВ «Поділля-Транс», засновником якої є депутат ужгородської міської ради від «Батьківщини» Віталій Коціпак.

Згідно з даними YouControl, депутат є керівником та засновником ще 8 підприємств, серед яких компанія «МКВ», яка у 2022 році без дозволів збудувала п’ятиповерхівку на вулиці Митрака в Ужгороді. Тоді Закарпатська прокуратура звернулася до суду з вимогою зобов'язати забудовника знести будинок.

Коментарі :


26.12.2023 15:17 vvv

Навпроти через Уж вже давно стоїть аналогічна будівля. І нічого, якось звикли, нікому не заважає. Скоріше за все теперішня метушня навколо розпочатого будівництва - це не що інше, як суперечка інтересів. Я майже не пам'ятаю жодного нового будівництва в Ужгороді, проти якого не збиралися б підписи і т.і. Згадати тільки, скільки було смороду при будівництві "Атланту" на Корятовича, те ж на Театральній, ще раніше - вул. Швабська.   Якщо слідувати вимогам цих "борців" за історико-архітектурну спадщину Ужгорода, то вся центральна частина міста мала б бути забудована напівземлянками барачного типу (зразки ще залишились на Швабській, Підградській). Що, така архітектурна спадщина має прикрашати Ужгород? Я думаю, що ні.


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат