Яким став рік в Ужгороді для «ЯМаріуполь»

28.10.2023 13:31 РАТУША

20 жовтня Центр «ЯМаріуполь» у м. Ужгороді відзначив річницю функціонування в обласному центрі Закарпаття. За словами його керівниці Галини Миролюбової, цей рік став часом потужної допомоги та підтримки з боку партнерів, місцевих мешканців, міжнародних організацій, самих маріупольців.

У Центрі зараз зареєстровано 1300 маріупольців – 617 сімей, з них 245 дітей. Тут продовжують надавати гуманітарну, юридичну, медичну та   психологічну допомогу. Організовують дозвілля для діток. Школярі продовжують навчатися – навчальний процес не припиняється. Також допомагають військовим.    

Активно працює психолог, адже такого роду підтримка потрібна як дітям, так людям поважного віку. Запустили два нові проекти: терапевтична група «Моя опора» для старших людей і «Я жінка» – закритий клуб для жінок, які не опускають руки, працюють над собою, прагнуть змін, з вірою дивляться у майбутнє.

Планують запустили ще   два проекти   з організації дозвілля для дітей. «Моя майстерня» у співпраці з торговельною мережею «Дніпро М» буде цікавою для хлопців – тут їх навчають працювати з деревом,   електроінструментами. Також відновлюють роботу кулінарного гуртка – переглянули рецептуру, дещо змінили. Розглядали його більше для дівчат, проте попитом користується якраз у хлопців.

Оскільки маріупольці проживають не тільки в Ужгороді, а й в інших населених пунктах Закарпаття, апробували також пілотний проект з виїзду разом з фахівцями у місця проживання маріупольців, надавали там допомогу. Проте для Центру важливо, щоб люди приходили саме в їхню локацію в Ужгороді, оскільки це частинка їхнього рідного міста Маріуполь.    

Тут можна отримати й побутові послуги: працює перукар, майстер манікюру-педикюру, можна записатися на масаж – на безкоштовній основі ці послуги надає переселенець з Харкова.   Співпрацюють також з приватною стоматологічною клінікою «Dental Clinic» – деякі послуги надають безкоштовно, на деякі роблять значну знижку. В «Endo Clinic» маріупольці можуть безкоштовно отримати консультацію вузьких   фахівців.

Пані Галина розповідає, що все це було би неможливим, якби не підтримка ужгородців. Окрему вдячність виражає депутату Ужгородської міської ради Арсену Мелкумяну за допомогу, щирість, добросердечність, розуміння, адже він покриває потреби в гуманітарному, логістичному напрямках, а також допомагає військовим – нещодавно закупив термобілизну та грілки для рук і устілки до взуття для військових 63-ої окремої механізованої піхотної бригади, які захищають нас у м. Лиман.   Протягом цілого року активно допомагає у вирішенні найрізноманітніших питань. Приємно знати, що такі люди є поруч.

Звичайно, маріупольці мріють про повернення додому. Водночас кажуть, що досвід спілкування з мешканцями інших регіонів України є дуже цінним, бо тільки тепер стає зрозумілим, наскільки мало знали одні про одних. А це важливо для майбутньої відбудови українських міст і сіл, серед яких рідний Маріуполь.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат