Що будують на БАМі в Ужгороді?

08.12.2019 16:50 РАТУША

Активні роботи на одній з найвищих локацій обласного центру почалися кілька місяців тому. Майже два роки будівництво на цій ділянці було замороженим. І ось у другій половині 2019-го на територію новобудови на вулиці Університетській повернулися робітники та техніка.

У 2016-му тут почали зводити житловий комплекс львівські забудовники, навіть зробили урочисте відкриття першого будинку, але на цьому роботи припинилися. За нашою інформацією, власник забудови розпродав кілька своїх об’єктів у західних областях. Зокрема, він більше не має стосунку і до колишнього «5 авеню» — під такою назвою свого часу рекламували ужгородський комплекс.

Містобудівні умови та офіційний дозвіл на роботи є, — міськрада

У міськраді про рестарт будівництва знають. Кажуть, кілька місяців тому в будівельну декларацію внесли зміни. Наразі роботи виконує ужгородський забудовник. Головний архітектор обласного центру Олег Боршовський каже: цей комплекс відображений у детальному плані території, пройшов відповідну погоджувальну процедуру та громадські слухання.

— Містобудівні умови й обмеження були надані три роки тому на будівництво торгово-розважального багатоквартирного житлового комплексу. Територія під забудову — понад 5 гектарів. Максимальна поверховість — 9 поверхів за умови погодження з аеропортом. Там дуже складний рельєф, який потребує якісної геології та геодезії, — зауважує Боршовський.

Комплекс із окремим садочком та багаторівневим паркінгом, — архітектор проекту про забудову

Архітектор Олександр Шеба розповідає: довго зважував, чи варто братися за реалізацію настільки масштабного комплексу, адже йдеться про повноцінний житловий квартал на рельєфній місцевості. До того ж, на першій стадії доводиться працювати з розробленим іншими фахівцями проектом, готуючи власні правки і перепланування.

— Взявся, бо для мене це своєрідний виклик собі — комплекс на сім сотень квартир, наскільки мені відомо, ще не будувався в Ужгороді. Це цікаво з професійної точки зору, до того ж, бачу, що забудовник працює якісно та на всіх етапах залучає фахівців. Наразі ми ведемо роботи за чинним проектом. Змінили лише фасадну естетику та додали повноцінні пентхауси з панорамним виглядом на місто, — каже Олександр Шеба.

Саме панораму на Ужгород — від словацького кордону аж до протилежної частини міста — архітектор називає однією з головних переваг локації. Розповідає: планують розташувати будівлі у кілька рівнів та знизити поверховість, аби створити таку собі хвилю з будинків різної висоти.

— Зараз готуємо зміни в проект, зокрема, щодо зведення багатоповерхівок вниз по рельєфу. Так ми виграємо у кількох аспектах. По-перше, зможемо розташувати будинки по природній скелі, це забезпечить надійність фундаменту, ставити його на палі, як це зроблено у першому будинку, буде вже непотрібно. По-друге, перепад висоти та правильна відстань між будівлями дозволять зберегти вигляд з вікна кожної квартири, бо будинки не стоятимуть суцільною стіною і матимуть різну поверховість. Пам’ятаєте, як трапилося у Боздоші? Продавали помешкання з виглядом на парк, а потім звели за кілька метрів ще секцію — і жителі будинків замість обіцяного простору отримали вигляд на вікно сусіда. Цієї проблеми у нас не виникне, — запевняє Олександр Шеба. — Також думаємо над логістикою забудови. Першу секцію забудовник планує здати в експлуатацію вже влітку 2020-го, тож подальші роботи проводитимемо так, щоб не заважати мешканцям першого будинку.

На території житлового кварталу, який носитиме назву «Скай Сіті», запроектовані 15 багатоквартирних будинків, окремий садочок та багаторівневий паркінг із експлуатованим дахом. Останній логічно вписати у проект дозволяє перепад висот, забудовник обіцяє місце для машини кожного жителя. Як і обслуговування кварталу — продаючи квартири укладатимуть угоди відразу й на утримання будинків. Олександр Шеба каже: це своєрідна гарантія того, що забудовник відповідає за якість, бо витрачати гроші на усунення недоліків готових споруд дуже дорого й невигідно.

Чи безпечно зводити багатоповерхівки на схилі?

Забудовувати ділянку з таким рельєфом можна лише за певних умов, пояснює кандидат технічних наук, інженер-конструктор, експерт Василь Різак. Перепад рельєфу вимагає надзвичайно якісного проектування й дотримання норм будівництва. Інакше будинки «тиснуть» на схили, збільшуючи ризик зсувів.

— Фундамент багатоповерхівки треба ставити на палі. Таким чином вага споруди переноситься на ґрунти, розташовані глибше схилів або на скелі. Це додає міцності та несучої здатності основі і фактично унеможливлює зсув, — каже експерт із технічного обстеження будівель Василь Різак.

— Я бачив цей об’єкт — перший будинок справді стоїть на 60-сантиметрових стрижнях, тож вага споруди буквально впирається в кам’яну породу — у цьому випадку це плюс. Згідно зі звітом про інженерно-геогологічні умови, негативні фізико-механічні процеси на ділянці відсутні. Схил перебуває у стані стійкої рівноваги. Дослідження майданчика будівництва не показали деформацій зсуву, при тому, що будівництво розпочато кілька років тому. Тріщин нема, будинок «живий», — резюмує інженер-конструктор.

Якщо забудовник повністю реалізує задум, житловий комплекс на Університетській стане чи не найбільшим в Ужгороді і першим з окремо побудованими приміщеннями під дитсадок та багаторівневий паркінг.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат