«Бавка» перебазовується на Руську, 3. Театр закрито. Що далі?..

Фото Я. Немеша з архіву 31.08.2012 19:03 РАТУША

Театр ляльок «Бавка», який у квітні отримав звання академічного й дає за рік 400 вистав, вимушений переїхати на Руську, 3. Відтак 32-й театральний сезон Закарпатського обласного театру ляльок уже цієї неділі, 2 вересня, відкриється за іншою адресою.


Як розповів на прес-конференції директор «Бавки» Василь Чайкович, переїзд має тимчасовий характер. Причина в тім, що будівлі театру вже 110 років. А наприкінці весни на рампі на авансцені відвалився шматок штукатурки завважки 8—9 кг, через місяць сталося подібне. Тому не можна було нехтувати безпекою як глядачів, так і персоналу театру й відкладати ремонтні роботи «на потім». До слова, у 2002 р. ремонт театру таки проводили, «але з боку Пасажу Баті не провели заливку, можливо, тому він поїхав». Тобто на сьогодні будівля «їде» не у бік річки, а в бік пл. Театральної.

Експертизою Будтехнагляду було рекомендовано провести геологічний аналіз стосовно зсуву будівлі театру в бік річки Уж, а також аналіз стану капітальних конструкцій. Категорично не рекомендоване навіть короткотермінове перебування людей у театрі.

«Перший ми провели, але на другий немає коштів, — повідомив В. Чайкович. — На це необхідно 33 тисячі гривень». За словами директора театру, необхідні кошти, можливо, виділить місто або ж колектив заробить їх сам. За третім варіантом будівлю театру можуть передати на баланс області, оскільки засновником театру є обласна рада, відтак вона і забезпечуватиме фінансування проектно-кошторисної документації та ремонтних робіт із обласного бюджету. З цим питанням до облради та ОДА вже звернулися ГО «Рідне Закарпаття», ГО «PRO URBE», Національна спілка композиторів України. Директор наголосив: «Нам не принципово хто це буде, необхідно, щоб заклад функціонував, як це було дотепер. Ось що принципово».

Наскільки будівля на Руській, 3 (другий поверх, глядацька зала) буде для театру ляльок тимчасовою, стане відомо наприкінці вересня після завершення всіх експертних робіт. Там досить простора зала, надійне теплозабезпечення, м’які, хоча й офісні, стільці, щоправда, є певні обмеження з театральним освітленням, декораціями тощо, над чим доведеться попрацювати. Через вимушений переїзд дирекція не закриватиме театральний гурток для маленьких ужгородців.

Те, що на кінець серпня ще жодної копійки театр не отримав, як і жодних рухів за все літо щодо наближення театру до власне ремонту так і не було, директор вважає зовсім не дивним, мовляв, можливо, це через сезон відпусток...

І насамкінець. Попри те, що театр, за словами його керівника, налаштований винятково на творчу працю й має амбітну мету — отримати звання національного, на думку значної частини ужгородської громадськості над приміщенням закладу нависла небезпека перейти до рук тих, хто вже підібгав під себе будівлю на Театральній, 1, приміщення «Корони» й пасаж. Бо до вже прикупленої на три чверті Театралки як цілісного комплексу не вистачає хіба що однієї ланки — приміщення лялькового театру.

Тому попри переконання В. Чайковича в недоцільності «гратися в чужі ігри і реагувати на якісь некомпетентні й дешеві провокації» тривога за майбутнє театру залишається. Адже ми вже не раз мали гірку нагоду переконатися: те, що здається сьогодні неймовірним і неможливим, завтра через надмірну зажерливість і цинізм людей при владі стає блюзнірською реальністю.

Фото Я. Немеша з архіву

ТЕГИ : василь чайковичтеатр ляльок бавка

Коментарі :


03.09.2012 10:29 Чайкович В.

Да-да! Идите лесом, Дятлы!


02.09.2012 22:27 читач

ПАНОВЕ, ОБ ЧІМ СУПЕРЕЧКА?КОЗЛУ ПОНЯТНО, ЩО ВСЕ МОЖЕ СТАТИСЯ...ОСЬ ПОЖИВЕМО-ПОБАЧИМО. АГРЕСІЯ-ДОКАЗ НЕВПЕВНЕНОСТІ І СТРАХУ.ЧИ НЕ ТАК?А ХАМСТВО-РІВНЯ КУЛЬТУРИ.


02.09.2012 22:03 ignat

роблю висновок: мої діти до тіятру булше не підуть. бо у такому разі, чаковицькому,місце йому саме на руській,або й на радванці.


02.09.2012 13:22 чайкович в.

поверь на слово, Игнатка - это я!!! ... и риторика, после прочтения ещё мягкая. Думайте!!! І нехай авторитети які не у владі,   не зажерливі і не цинічні відстоюють у влади театр а не займаються блюзнірською діяльністю. "ріо-ріо" - де Ваша позиція стосовно ситуації навколо театру? p.s.   Уживання великої літери...:Імена людей, по батькові, прізвища, псевдоніми, конспіративні клички, прізвиська


02.09.2012 12:44 ignat

то не може бути комент від інтелігента чайковича. булше подібне на стиль волошина.того і чвиркає слиною.насправді побоювання за театр небезпідставні,це ясно всім.стаття виважена


02.09.2012 12:21 ЧАЙКОВИЧ В.

"Тому попри переконання В. Чайковича" ..... МОЖЕТЕ ПОЦЕЛОВАТЬ БАВКУ В ЗАД! ДЕШЁВЫЕ ПРОВОКАТОРЫ И БЕЗДАРНЫЕ ГАЗЕТЯШИ. ПЕТРО ГОЙС, ГОНИТЕ БЕСТОЛОЧЕЙ. ВЫ УВЛЕКЛИСЬ ПЕТАНКОМ!!! А ФЕДЧЕНКО - КОНТРАЦЕПТИВ ДЛЯ СЛИВА ГОВНА, ЭТО КЛИНИКА.


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат