"Листівки з минулого" таки будуть в Ужгороді? (ФОТО)

14.08.2012 09:54 РАТУША

На засіданні науково-художньої ради, яка діє при виконкомі Ужгородської міської ради, йшлося про проекти, які пропонуються для оздоблення міста (переважно встановлення малих архітектурних форм), що пропонуються громадськими ініціативами і котрих останнім часом побільшало.

Зокрема, члени ради торкнулися теми ліхтарів-вказівників, зауваживши, що на написах англійською виконавці припустилися помилок (і вже наступного дня на першому ліхтареві, який встановлений біля лінгвістичної гімназії, написи зняли, зауваживши, що перший ліхтар встановлений у "тестовому режимі" саме тому, аби врахувати недоліки). Відтак до бесіди і представлення свого проекту члени науково-художньої ради запросили Сергія Безика, чия ініціатива встановити у місті "Листівки з минулого" викликала неабиякий резонанс у мережі Інтернет та жваво обговорювалася у соціальній мережі facebook.
Коваль С. Безик пропонує встановити в різних куточках міста малі архітектурні форми, які являють собою ковану підставку на зразок пюпітра із площинами, на яких зображені старовинні листівки з видами Ужгорода та вміщено мальовану карту. І у дописах у мережі автор висловив готовність уже встановлювати "Листівки з минулого" в історичному центрі міста.
Взірець такого твору С. Безик приніс на засідання ради. У її членів було до майстра чимало питань. По-перше, якщо йдеться про встановлення таких малих архітектурних форм, наголосили, що це має пройти належне погодження. Основною ж тезою на обговоренні було те, що слід дуже виважено і обережно підходити до встановлення в історичному центрі будь-яких елементів, адже вони повинні бути виправданими та відповідати найкращим взірцям стильового обличчя Ужгорода, тобто, "самодіяльність" у таких питаннях неприпустима. На думку художників, до таких речей слід підходити надто обережно, аби не перевантажувати центр міста зайвими і не зажди доречними оздобами.  
Утім, саму ідею було схвалено - вона полягає у встановленні в історичному центрі площин зі старими листівками в місцях, що б відповідали ракурсу знімку чи малюнку, зробленого десятиліттями тому, тобто, за задумом автора, "Листівки з минулого" є такою собі "машиною часу", який дозволяє порівняти Ужгород в давніші часи і сьогодні, замислитись над його розвитком. Також, звісно, листівки покликані покращити туристичну привабливість міста. Зокрема, ще й тому, що композиція вміщуватиме мальовану карту, яка слугуватиме для туристів та зорієнтує їх у визначні місця Ужгорода.
І коли сам задум дістав схвалення, то форма втілення зазнала жорсткої критики. Акцентували: вирішення твору повинне відповідати архітектурному контексту і стилям оздоб, які побутували в Ужгороді традиційно, зокрема, взірцям і орнаментам старих кованих виробів, притаманних Ужгороду. Мовляв, стиль твору не відповідає стилю забудови та середовищу. Ішлося про невідповідність малої архітектурної форми і її деталей формі билець набережної, які зроблені в стилі конструктивізму (саме на набережній поблизу пішохідного мосту коваль і планує встановити першу "Листівку з минулого"). Також є зауваження до власне виконання як кованої частини та її форми й оздоблення, так й елементів площини – починаючи від малюнку карти і до шрифтового вирішення.
Обговорення було бурливим. Дехто з членів ради засудив практику подавати на розгляд ради практично готові проекти, не дослухаючись до думки спеціалістів, а окремі члени взагалі висловлювалися категорично проти будь-яких втручань у центр міста з подібними ініціативами. Утім, відтак висловили ковалеві поради щодо того, як можна покращити виконання "Листівок з минулого". Найближчим часом Сергій Безик представить на розгляд ради оновлені проекти, під час роботи над якими має врахувати зауваження фахівців. Наступне засідання науково-художньої ради заплановане після 20 серпня, - інформує прес-служба міської ради.

ТЕГИ : листівки з минулогоУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат