На Закарпатті збирають шишки, які лікують навіть рак

admin 19.02.2017 19:08 ЗДОРОВ'Я

 

Мало хто знає, що, наприклад, вартість 100 грам насіння кедра стартує від 200 доларів, тому що дістати ці «золоті» насіння не так вже й легко.


Тільки в Брустурянського лесохотхозе, єдиному в Закарпатській області, де отримують в тому числі і селекційне насіння кедра на висоті понад 1350 метрів, розташований кедровий заповідник, деревам якого по 500 років і який плекають лісівники не одного покоління.

Лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар розповідає:

«У цьому році в порівнянні з минулими роками був невеликий урожай їли - всього дві тонни шишок. А після кінцевої переробки ми отримаємо приблизно 2% від заготовки. Два роки тому вдавалося заготовити до 350 кілограм насіння ялини через рясний урожай. Працівники лісової охорони та сезонні лісокультурниць заготовили році і насіння кедра. Шишки ми зберігаємо на кордонах лісівників, які у нас є шість. Де збираємо, там їх і тримаємо. За одну зміну переробляємо до 150 кілограмів шишок».

Частину насіння хвойних, отриманих в Кедринському лісництві, залишають для своїх розплідників, пояснює лісничий. Решту віддають по лісництвах. Молоді саджанці, отримані з насіння, ідеальні для відновлення лісфонду природним способом. Кедр - красень і гордість закарпатських лісів! Однак, щоб його посадити, треба дуже обережно до нього ставитися, щоб не пошкодити коріння, і висаджувати потрібно на приполонинських висотах понад 1000 метрів. Лісівники бережуть кедр, адже його насіння виліковує навіть рак.

http://uzhgorod.in/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат