Олександр Ледида: Сьогодні медицина в Україні тримається виключно на клятві Гіппократа…

admin 17.06.2016 18:12 ЗДОРОВ'Я

19   червня всі ми вітатимемо медичних працівників із професійним святом — Днем медика! Немає такої людини, яка б у своєму житті не зверталася по допомогу   до лікаря   чи   медсестри.   Всі ми розуміємо, наскільки важлива галузь медицини, але сьогоднішній стан системи охорони здоров’я, на жаль, не задовольняє навіть базові потреби суспільства.  


Людям стала майже недоступна якісна і своєчасна меддопомога. Нинішній стан медицини це вирок для майбутнього.

Зараз у системі охорони здоров’я є кілька «хронічних хвороб»: недофінансування, недоступність, непрофесійне управління, комерціалізація і, як результат, нетолерантність до хворих. Усі ці проблеми в першу чергу   пов’язані   із   рівнем життя, зростанням тарифів на комунальні послуги,   які   «з’їдають» гроші населення, не залишаючи коштів на лікування. А після останніх підвищень цін на газ, коли за однокімнатну квартиру в 33 кв. м громадянин повинен заплатити понад півтори тисячі гривень (!), навіть за наявності субсидії треба робити вибір або харчуватися, або лікуватися.   Порятунок хворих став їхньою особистою справою.

Внаслідок бездіяльності влади 12 млн. гіпертоніків позбулися доступних ліків. Із 2015 року онкохворі, пацієнти з ВІЛ/СНІД та іншими соціально небезпечними недугами, гемофілією та нирковою недостатністю часто сидять без ліків, діти — без необхідних щеплень. Інфляція і девальвація призвели до підвищення цін на медикаменти. Тепер літні люди в аптеках купують пігулки поштучно, економлячи кожну гривню. Бо за два роки ліки подорожчали втричі!   У минулому році ще й скасували   мінімальний асортимент соціально орієнтованих лікарських засобів, призначених для аптечних установ, який гарантував населенню наявність в аптеках відносно дешевих вітчизняних медпрепаратів. Програм розвитку вітчизняної фармакології не було і нема. Доходи аптечних мереж і дилерів ростуть, а населення вимирає.

У 2016-му уряд почав бездумне скорочення лікарняних ліжок.   Ухвалили рішення, що Україні треба не 80, а 60 ліжок на 10 тисяч населення. Кажуть, економія, але при цьому не соромляться виділяти кошти на масові акції та гей-паради.

Понад рік у країні нема міністра охорони здоров’я. А попередній запам’ятався лише піаром. Управління цією системою фактично йде в ручному режимі. Українська медицина деградує і розвалюється, а фа­хівці тікають за кордон.

У 2015 році порівняно, наприклад, із   2013-м бюджет охорони здоров’я   впав із 4,2 до 3,5 % від ВВП. Середня зарплата медичних працівників у 2015-му становила 2 853 грн. проти 4 195 грн. середньої в економіці, медикаменти в лікарнях фінансувалися тільки на 8 % від потреби. Людям доводиться за все платити з власної кишені. Добре, якщо в тій кишені є гроші. А як бути більшості українців, яка неспроможна заплатити за аналізи, ліки, лікування?

Сьогодні медицина в Україні тримається виключно на клятві   Гіппократа, яку давали наші медики. Якби не вони, їхня відданість справі, людям і служінню народу — медицини б в Україні взагалі не залишилося. Скажіть, як можна звинувачувати   лікарів, медсестер, санітарок у корупції, коли система охорони здоров’я і все управління нею корумповані, а галузь зруйнована і доведена до зубожіння?

Ми можемо тільки сподіватися, що ті, хто обрав у житті лікарську справу, витримають ці випробування попри важкі часи, залишаться вірними клятві Гіппократа!

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат