Підбір окулярів — серйозна справа!

22.02.2013 13:37 ЗДОРОВ'Я

Здавалося б, вибрати окуляри зовсім не важка річ: прийшов, приміряв кілька і «на око» визначив кращі. Та при купівлі окулярів потрібно зважати на деякі дуже важливі фактори. Що треба знати про окуляри, ми намагатимемося окреслити у цій статті.


Ми вже розповідали про окулярні лінзи, тепер поговоримо про оправу, в яку вони вставляються. Необхідно запам’ятати, що неправильний підбір окулярів без рецепта від офтальмолога буде вам із часом дорого коштувати — погіршиться зір, тому, допоки ви не перевірите зір, задивлятися на оправи зарано.

Рецепт від лікаря необхідний для того, щоб ви, по-перше, відмінно бачили, а по-друге, це важливо для підбору оправи, адже дуже багато залежить від того, які лінзи (плюсові або мінусові, полімерні або скляні, астигматичні або біфокальні тощо) будуть у цій оправі. Залежно від параметрів лінз вам і підберуть оправу. Також визначається, як довго ви протягом дня користуєтеся окулярими (якщо часто, то необхідні полегшені лінзи), який нахил (у градусах) має бути по відношенню до обличчя (так, для читання нахил має бути більший) і навіть, в яку частину лінзи ви дивитеся (тому що ви можете навіть не знати, що ваші очі розташовані непропорційно від перенісся, а це також впливає на комфорт носіння окулярів).

Другорядними, але також дуже важливими є питання форми обличчя, наприклад, для круглого обличчя більш підходять прямокутні форми оправ і т. ін. Тобто підбір має бути ретельний, щоб ви ніколи не комплексували в своїх окулярах, крім того, сучасний дизайн оправи підкреслюватиме вашу особливість або статус.

На сьогодні в професійних салонах оптики вибір оправ є різноманітним і кожному вдасться підібрати те, що подобається, та головне не забувайте, що професійно підібрана оправа зменшить незручності під час носіння окулярів, а також надасть вам додатковий імідж. Зверніть увагу, телевізійні зірки, солідні бізнесмени та політики, в першу чергу, підбирають собі оправу з якою небудь яскравою «родзинкою», завдяки чому виділяються серед інших та покращують свій імідж.

Однак повернемося до оправ. Найперше, дуже поширеними є так звані пластикові оправи, тому що вони дешевші, модні, а для багатьох людей з поганим зором ще й зручні, бо пластик оправи вдало приховає товщину лінз.

До поширених належать і комбіновані оправи з широким пластиковим завушником та металевим окуляром або навпаки пластик спереду на переніссі, а дужки — металеві. Такі оправи зараз дуже модні.

Металеві оправи — як класичні, так і з модним смаком дизайнерів світу, менш помітні на обличчі або навпаки дуже виділяються — це залежить від кольору оправи, дизайну або прикрас. Однак не всі такі оправи зможуть приховати товщину лінзи, тому в них рекомендують встановлювати потоншені лінзи або лінзи асферичного дизайну. Також такі оправи гармонійно виглядають із затонованими лінзами, а якщо хочеться, щоб лінза була в приміщенні світла та прозора, а на вулиці навпаки темна та захищала від сонця, тоді потрібні лінзи-«хамелеони».

Титанові оправи поєднують у собі легкість та міцність. І якщо ви підбираєте окуляри для постійного носіння, то саме титанова оправа вас не розчарує, а радше навпаки щодня дивуватиме своєю легкістю. Таку оправу майже не відчуваєш на обличчі, тож зростає і відчуття комфорту. Крім того, титан не схильний до корозії, відтак термін використання такої оправи значно зростає.

Також розрізняють напівобідкові та безобідкові (гвинтові оправи). У напівобідкових оправах лінза, як правило, кріпиться до верхнього боку окуляра (інколи до нижнього). Відсутність нижнього обідка на оправі не заважає очам (дуже зручно для читання та в офісі). Ці оправи також менш помітні на обличчі за звичайні. Однак вони підходять не під кожну рецептуру, тому потрібна правильна порада консультанта.

Безобідкові оправи вирізняються тим, що лінзи на таких оправах кріпляться на гвинтиках, де відсутня оправа як така — є тільки дужки та перенісся. Відтак у такі оправи встановлюються лише полімерні або полікарбонатні лінзи, скляні не годяться. Крім того, такі оправи найвибагливіші у використанні, тому носити їх бажано виключно, якщо будете дотримуватися всіх правил користування. Такі оправи непомітні на обличчі, не обмежують поле зору ні зверху, ні знизу та вважаються оправами бізнес-класу, бо виготовляються з більш дорогих та хайтек матеріалів, наприклад, оправи Silhouette є найлегшими в світі, цей світовий лідер застосовує спеціальні надміцні матеріали, які були опробовані в космічній галузі.

Для людей, у яких дуже вразливе перенісся, є оправи з силіконовим переніссям. Річ у тім, що силіконова вставка не частково, а повністю облягає перенісся, відповідно міцно фіксується на носі, але при цьому не давить та й оправа не з’їжджає. Вони вирізняються своєю зручністю і через це дуже комфортні під час занять спортом.

Якщо говорити про дорогі оправи, то вони поділяються за брендами та використанням у них дорогих прикрас. Такі оправи є ексклюзивні й ви не зустрінете ідентичної на іншому обличчі. Позолочені та оправи інкрустовані дорогоцінними каміннями (рубіни, стрази Swarovski) є взагалі унікальними витворами модних дизайнерів.

Залежно від того, для чого вам потрібні окуляри, обирається і оправа. Якщо мова йде про окуляри для читання, то окуляр оправи може бути невеликим, але таким, щоб не обме¬жував ваші очі, якщо підбираєте окуляри для далі, то навпаки, окуляр оправи має бути більшим, щоб не обмежувати поле зору.

За дизайном спеціалісти вирізняють класичні, ексклюзивні, дизайнерські, спортивні та молодіжні оправи. Що стосується цінової політики оправ, то розрізняють оправи економ-класу (від 69 до 198 грн.), середнього класу (200—800 грн.) та брендові (від 800 грн.).

Коли ви будете приміряти оправи, зважайте на три основні моменти. По-перше, оправа не має обмежувати поле вашого зору. По-друге, оправа має бути міцною та легкою. По-третє, оправа не повинна тиснути на перенісся, вушні раковини та щоки. Звернувшись до профільного салону оптики, ви отримаєте кваліфіковану консультацію, як правильно підібрати лінзи та оправу. Пам’ятайте, в якісних оправах завжди можна поміняти скельця, вони також підлягають ремонту.

До речі, ця інформація була надана директором мережі салонів «Світ оптики» Сергієм Павленком та головним менеджером-консультантом Валентиною Пилип. Якщо вас цікавить детальніша інформація — звертайтеся тел. (050) 371-99-00.

 photo 411043504370-43D04300437043204380-2-1_zpsfee1ae44.jpg

ТЕГИ : світ оптики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат