Про ситуацію з ВІЛ/СНІД на Ужгородщині

admin 23.04.2013 12:04 ЗДОРОВ'Я

Відбулось перше цього року засідання координаційної ради при державній адміністрації з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Порядок денний передбачав розгляд двох питань. З основними нововведеннями наказу МОЗ України №1141 «Про впровадження порядку проведення тестування на ВІЛ-інфекцію та забезпечення якості досліджень, форм первинної облікової документації щодо тестування, інструкції щодо їх заповнення» ознайомила членів ради завідуюча кабінетом «Довіра» Ужгородської РЛ №1 м.Чоп Наталія Тимченко.
Загалом, за словами Наталії Кирилівни, у даному документі зведено до єдиного знаменника всі попередні накази. Стосовно ж впровадження останнього на місцях, то всі медпрацівники працюють виключно у рамках чинного законодавства.
А от після інформативної частини доповіді лікар перейшла до проблемних питань. Ситуація, що склалася в області, на жаль, не додає оптимізму. Річ у тім, що за підсумками минулого року в Україні вперше зафіксовано призупинення розповсюдження ВІЛ-інфекції, але це не стосується Закарпаття. Якщо раніше лідерами за показниками виявлення хворих були Миколаївщина, Одещина та Херсонщина, нині саме наша область єдина, де зафіксоване збільшення приросту ВІЛ-інфікованих. Серед причин, які безпосередньо вплинули на це, за словами Наталії Тимченко, є трудова міграція, на другому місці в переліку зараження – статевий шлях, «бронза» – за наркоманією. Але найголовнішим є відмова жителів району пройти тест на ВІЛ-інфекцію.
Заступник голови райдержадміністрації Сергій Когутич, який проводив засідання, запропонував присутнім висловити своє бачення шляхів виходу із даної ситуації. Для цього, за словами голови координаційної ради, варто скоординувати дії всіх підрозділів, вивчити досвід, можливості, активізувати роботу, а відтак, виробити реальні механізми, щоб її виправити.
За тим перейшли до обговорення другого питання щодо порядку проведення обов’язкових профоглядів певних категорій населення на виявлення туберкульозу. Районний фтизіатр Нонна Заяц у своїй доповіді детальніше зупинилася на статистичних даних та озвучила конкретні кроки в напрямку покращення ситуації на Ужгородщині.
Так, за словами Нонни Олегівни, нині профілактичні огляди у медустановах проходять одні й ті ж люди. Більшість із них – це працівники установ, підприємств та організацій, керівники яких вимагають наявність медичної книжки. Можливо, тому у відсотковому показнику хворих на туберкульоз 25% працюючих, а 75% припадає на безробітних.
Стосовно організації профоглядів для певних категорій населення, особливо мовлене стосується ромів, то ситуація в даній царині вимагає кардинальних заходів. Варто спільно віднайти важелі впливу на представників даної народності, адже найбільше випадків виявлення туберкульозу фіксується саме серед них.
Нонна Олегівна серед основних пропозицій власного бачення щодо стабілізації даної ситуації, зокрема, назвала тіснішу співпрацю з головами виконавчих комітетів селищної та сільських рад району, на території населених пунктів яких компактно проживають роми.
Підсумовуючи тригодинну дискусію членів координаційної ради, Сергій Когутич констатував, що, на жаль, динаміка вказує на збільшення кількості як ВІЛ-інфікованих, так і хворих на туберкульоз, і, головне, на чому варто закцентувати увагу, це – практичне, а не формальне втілення прийнятих рішень, по кожному з них, у реалії життя.
"ВУ"

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат