На Закарпатті обрали найкраще “писанкове” дерево (ФОТО)

admin 29.04.2013 12:22 ПОДІЇ

 

Обрано переможців обласного фестивалю-конкурсу «Воскресни, писанко».

Дерев’яні, паперові, металеві, прикрашені бісером, крупами, візерунками – тисячі писанок та крашанок сьогодні прикрасили центр Ужгорода. Виконані за всіма можливими унікальними техніками, свої великодні дерева сюди привезли 54 команди з кожного району Закарпаття.
  На кованих гілочках кожного металевого дерева, висотою майже у людський зріст, розмістили від ста до трьохсот самобутніх Великодніх яєць. Кожне – ручної роботи, усі учасники команд – у традиційних вишиванках.
  Дванадцятирічна Оксана розповіла: писанки для конкурсу виготовляла вперше, а такого різноманіття писанок не бачила ще ніколи в житті:
  – Це просто неймовірно! Я знала, що писанкових дерев буде   багато, але такого не очікувала. Мої писанки розмальовані вручну традиційними візерунками, а ось ці – викладені гречкою та пшоном. Виготовлення кожного такого яєчка займає не менше двох годин.
  54 писанкових дерева розташували по периметру площі Народної в Ужгороді. По центу – писанка найбільша. Величезне кількаметрове яйце, розмальоване у блакитно-жовтих кольорах.
  Такий грандіозний конкурс в області проводять уперше – відбувається він у рамках Указу Президента України, котрим 2013-й проголошено Роком дитячої творчості.
  – Закарпаття здавна славиться традиціями писанкарства. Кожен район, кожне село має свої унікальні техніки, котрі, власне, ми й хотіли показати під час цього фестивалю. До того ж, сьогодні Вербна неділя, а передвеликодній період завжди був для закарпатців особливим – саме в цей час люди готуються зустріти світле свято Воскресіння Христового. І дуже радісно, що сьогодні сюди, подивитись на символ Великодня – писанку, прийшло так багато   краян, - сказав очільник області Олександр Ледида.
  Керівник краю нагородив переможців конкурсу цінними подарунками, грошовими преміями та відзнаками обласної адміністрації.
  Отже, заохочувальними призами та грамотами нагороджено команди Ужгорода та Мукачева, а також Мукачівської та Ужгородської спеціалізованих шкіл-інтернатів, та Ужгородського професійного ліцею і Мукачівського професійного ліцею сфери послуг.
  Призерів конкурсу на найкраще писанкове дерево визначали у трьох номінаціях: серед команд міст та районів, закладів обласного підпорядкування та професійно-технічних навчальних закладів.
Відтак, 3 місце посіли:
Команда Тячівського району;
Обласний Палац дітей та юнацтва;
Ужгородське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування.
Володарями призів за 2 місце стали:
Команда Перечинського району;
Хустська спеціалізована школа-інтернат І-ІІ ст.;
Тячівський професійний ліцей.
А переможцями конкурсу, – володарями 1 місця, – названо:
Команду Хустського району;
Закарпатський центр науково-технічної творчості учнівської молоді;
Міжгірський професійний ліцей.
  Нагадаємо, цими вихідними в обласному центрі триває ще одна творча подія – міжнародні танцювальні змагання   «Uzhgorod Open 2013». Відтак, Олександр Ледида на святі писанок вручив традиційну закарпатську вишиванку президенту Федерації танцювального спорту України Борису Дейчу.
Прес-центр ОДА
       

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат