Страсний тиждень - останній тиждень Великого Посту

admin 29.04.2013 10:31 ПОДІЇ

Сьогодні починається Страсний тиждень - останній тиждень Великого Посту. Він присвячений спогаду страждань і смерті Ісуса Христа і цього року триватиме з 29 квітня по 4 травня. Завершиться ж опівночі з суботи на неділю - 5 травня, коли православні святкуватимуть Великдень

У ранньохристиянських громадах протягом Страсного тижня наказувалося є тільки суху їжу, уникати розваг, припиняти роботу і справи в судах, звільняти в'язнів.

У більш пізній час увійшло в традицію весь цей тиждень присвячувати прибиранню будинку і ремонту, а починаючи з четверга - пекти паски і фарбувати яйця. Що стосується харчування, то церква рекомендує тим, хто постує вживати в цей час тільки рослинну їжу, а в п'ятницю утриматися від сніданку.

Кожен день Страсного тижня має особливий сенс і всі богослужіння послідовно «відтворюють» останні дні життя і страждання Ісуса Христа. Кожен день Страсного тижня називається Великим.

У Великий понеділок згадується старозавітний патріарх Йосип, проданий братами в Єгипет, як прообраз страждає Ісуса Христа, а також євангельське оповідання про прокляття Ісусом безплідної смоковниці. Вона символізує душу, що не приносить духовних плодів, якими є істинне покаяння, віра, молитва і добрі справи.

У Великий вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, і читаються притчі, сказані Ним у Єрусалимському Храмі. Це притчі про данину кесареві, про воскресіння мертвих, про Страшний суд, про десять дів і таланти.

У Велику Середу християни зі скорботою згадують рішення про зраду Спасителя одним з дванадцяти апостолів - Іудою Іскаріот, його переговори з первосвящениками. Нарівні з цим згадується грішниця, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання.

Великий Четвер - пам'ять Таємної вечері, яка стала прообразом сучасної літургії. Ця подія - центр усього християнського богослужіння. Ніч з четверга на п'ятницю - найстрашніший момент церковної історії: Христос засуджений первосвящениками на смерть. Згадується Молитва Христа в Гефсиманському саду, обмивання Христом ніг учням.

Велика П'ятниця - спогад про розп'яття Спасителя. На вечірній службі виноситься плащаниця і співається Канон про розп'яття Господа і «На плач Пресвятої Богородиці».

Велика Субота - спогад про перебування Христа у гробі. У цей день у храмах освячують паски, паски, яйця і все, що приготовлено до святкового столу для розговіння після Великого посту.

Завершується Страсний тиждень після Великої суботи - опівночі, коли віруючі вітають один одного радісним вигуком "Христос воскрес!», Сповіщаючи настання головного християнського свята.

Православна паска збігається з католицькою, в середньому, раз на три роки. У цьому ж році різниця в часі між двома святами склала більше місяця: католики відсвяткували її 31 березня, а православні зустрінуть свято 5 травня.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат