Під кого чистка

22.07.2022 12:03 ПОЛІТИКА

Кажуть, що під час переправи коней не міняють. Але у нас поміняли. Пішли з посади Генпрокурор Венедиктова та керівник СБУ Баканов. Формально президент Зеленський пояснив ці звільнення тим, що у лавах прокуратури та СБУ забагато колаборантів. Ті, хто мав би служити вірою і правдою Україні, служать ворогу.

Венедиктова образилася через таке несподіване звільнення, а Баканов просто прозвітував, що за час війни СБУ багато зробила щодо виявлення і знешкодження ворогів.

Дехто сприйняв ці гучні відставки як спробу глави Офісу Президента Єрмака зробити підконтрольними для себе силові структури. Мовляв, Єрмак та його заступник Татаров, який служив Януковичу, хочуть прибрати неугодних і оточити себе вірними. Щось у цьому є.

Зокрема, замість Венедиктової Генпрокуратуру очолюватиме такий собі Симоненко.

Симоненко свого часу врятував заступника глави Офісу президента Олега Татарова від арешту. Як заступник генпрокурора Симоненко у грудні 2020 року передав справу, в якій фігурує заступник голови Офісу президента Олег Татаров, із Національного антикорупційного бюро до підконтрольної Служби безпеки України.

У вересні 2021 року, на святкування дня народження Олега Татарова з’їхалися топ-чиновники правоохоронних відомств, зокрема пов’язані з розслідуванням справи проти нього. Серед них був і Олексій Симоненко.

Замість Баканова СБУ очолюватиме його перший заступник Малюк. Його також вважають підконтрольним Єрмаку-Баканову.

«Люди Єрмака-Татарова контролюють Генпрокуратуру (Симоненко), Службу безпеки (Малюк), Державне бюро розслідувань (Сухачьов), Бюро економічної безпеки (Мельник), Головне слідче управління Нацполіції (Цуцкірідзе). Тобто фактично майже все повністю слідство та увесь контроль за слідством у вигляді процесуального керівництва у державі, а також контроль судів та усіх державних установ зосереджені відтепер в одному кабінеті в руках однієї людини — Олега Татарова, який виконує вказівки Єрмака та Зеленського. А в руках Єрмака тепер і силовики, і Верховна Рада, і уряд, і контроль за судовою владою, і всюди він тепер ключовий комунікатор, який готує для президента основний зміст та основний текст», — написав із цього приводу відомий журналіст Юрій Бутусов.

Однак, не всі поділяють цей скептицизм. Деякі політологи кажуть, що зараз Захід дає Україні не лише зброю, але й великі грошові ресурси, тому всі перестановки у владі України під їхнім контролем. Навряд чи в цій ситуації президент Зеленський зробив би важливі кадрові зміни без погодження з тими ж таки США.

Скоріше за все, справа дійсно не в прізвищах, а в тому, чим займалися останнім часом СБУ та прокуратура. Вони сиділи на грошах. Вони контролювали бізнес, «кришували» контрабанду та відвертих аферистів. Згадайте, як провалилася реформа прокуратури, яка не захотіла сидіти виключно на слідстві, а прагнула і надалі карати, щоб видоювати гроші з неугодних.

Ми повідомляли про те, що днями було звільнено прокурора Закарпатської області Казака. Так от, у нашому відомстві творилися страшні речі. І там не боролися з колаборантами, а спокійно відправляли ящики з коньяком до Генпрокуратури, щоб прикривати справи проти ужгородського коньячного барона, який любить фотографуватися на фоні з портретом Путіна.

А що вже говорити про СБУ? Пригадайте, як за день до війни з України в Європу втік заступник глави МБУ Андрій Наумов. У Сербії поліція його затримала за відмивання коштів, і лише в автомобілі Наумова було виявлено 600 тисяч доларів та 125 тисяч євро.

То чи потрібно було робити чистки в цих структурах? Безумовно.

Як можна змінити ситуацію? Лише реформою СБУ та прокуратури. Забрати в них «грошові» функції та залишити відповідно контррозвідку і слідство. Ну, і призначення на посади повинні проводитися прозоро на конкурсах, а не «під себе».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат