Як святкували

28.08.2021 11:37 ПОДІЇ

Ми відзначили 30 років незалежності держави. Святкували 4 дні. Офіціоз був типовим — покладали квіти, несли прапор, були палкі промови. Запам’ятався парад на площі Незалежності в столиці. І не просто організацією, а демонстрацією абсолютно нової української армії, яка змужніла, стала професійнішою, і народ відчув, що державу є кому обороняти і є кому зупинити агресію путінської Росії.

Не обійшлося без інцидентів. Провладні провокатори облили зеленкою екс-президента Петра Порошенка. Вийшло негарно.

Традиційно соціологічні агентства проводять опитування напередодні Дня Незалежності, щоб визначити, скільки українців ще досі ностальгують за СРСР, а скільки впевнені у тому, що народ зробив правильно, коли проголосував за незалежність.

Соціологічна група «Рейтинг» до 30-річчя Незалежності України провела дослідження з загальною вибіркою в 20 тисяч респондентів, у перебігу якого з’ясувала, що проголошення Незалежності сьогодні загалом підтримали би 80 % громадян.

«Не підтримали б — лише 15 %, вагалися з відповіддю — 5 %. Найвищий рівень підтримки Незалежності України серед покоління, яке народилося після 1991 року (87 %). Також більше тих, хто підтримав би Незалежність, серед мешканців західних та центральних регіонів та більш заможних», — йдеться у дослідженні.

За даними соціологів, 61 % опитаних не жалкують зараз про розпад Радянського Союзу, натомість 32 % — жалкують. Найбільше таких на південному сході країни, серед представників старшого покоління, менш забезпечених.

«Ностальгують за Радянським Союзом також ті, хто не підтримав би проголошення Незалежності, а також люди, які вважають свої найкращі часи вже в минулому. Відмінності у ставленні до радянського минулого серед населення Росії та України є діаметрально протилежними. Якщо за останні десять років рівень ностальгії за радянським минулим в Україні поступово знижується, то в Росії — зростає», — мовиться в дослідженні.

Соціологи кажуть: за 30 років Незалежності України зросло покоління людей, яке за своїми поглядами, ідеями, цінностями та мріями помітно вирізняється серед інших демографічних груп.

«У соціологічних замірах за останні кілька років ідеологічні та регіональні відмінності стають менш вагомими, поступаючись віковому фактору. Молодь, яка народилася і зростала в нових умовах глобального світу та не знала бар’єрів радянського часу, сьогодні задає нові тренди життя, ламає стереотипи, традиції, формує нові запити. Це — покоління Незалежності», — констатують соціологи.

Крім того, кажуть дослідники, громадянами України ідентифікують себе 75 % опитаних (11 % не відчувають себе такими), натомість європейцями — 26 %, «радянською людиною» — 21 %.

«Основні дві емоції, які відчувають, думаючи про Україну, — сум (37 %) і гордість (34 %). Зацікавленість відчувають 20 %, радість і сором — по 18 %, страх — 16 %, байдужість і гнів — лише по 5 %», — вказує «Рейтинг».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат