Прохід до Невицького замку все ще заблоковано коньячними баронами

06.06.2021 15:20 ПОДІЇ

Гісем-старший грубо ігнорує прохання обласної ради.

Ми неодноразово повідомляли про скандал навколо Невицького замку. Замок нарешті відреставрували і багато людей щодня відвідують його. Але сталося так, що значна територія навколо замку наразі обгороджена. Туристичний центр «Верховина» встановив паркан, а для відвідувачів замку відвели лише стежку повз ліс.

З цього приводу Заслужений майстер народної творчості Петро Ходанич на своїй сторінці у Facebook написав: «Відвідав Невицький замок. Вжахнувся. Звична дорога до замку де? Високі залізні огорожі, прохід бетонним хідником — йдеш тюремною зоною. Милий і звичний ліс з буками, дубами і модриною — за огорожею.

Сотні відвідувачів жахаються побаченим. Історична пам’ятка 12 ст. нині відтіснена якимись невідомими людцями. Та вони гірше, як та легендарна Поган-дівка, що владарювала у замку. Нічого святого, люди ніщо. І який злодій віддав нелюдям територію біля замку? Де наші славні правники, де прокурори, судді, де врешті людська мораль? Невдовзі якесь ніщо буде нам відважувати повітря. Я починаю розуміти, що революція — це історична закономірність, а гільйотина — інструмент».


Свою думку з цього приводу висловив й історик Олександр Дзембас, який знану частину життя віддав дослідженню Невицького замка і вболіває за його долю.

«Територія навколо Невицького замку була приватизована давно, і роками майже під стінами замку йшло будівництво великого відпочинкового комплексу «Верховина». Але у вересні забудовник звів навколо території цього комплексу залізний паркан. Це сколихнуло громадськість, були заяви від обласної влади — але пройшов місяць, паркан навколо замку й далі стоїть, чого, в принципі, не може бути: такого прецеденту, щоб приватний власник перегородив доступ до історико-архітектурної пам’ятки національного значення, немає ніде в країні, я вже не кажу про Європу», — зазначив Дзембас «Укрінформу».

За словами науковця, питання паркана навколо Невицького замку треба розділити на дві частини. «По-перше, тут йдеться про доступ людей, туристів до історико-архітектурної пам’ятки. Паркан перекриває дорогу до замку, і тепер дістатися до нього можна хіба лісом, стрімким підйомом.

Друге, про що треба говорити, — це захоплення частини території історико-архітектурної пам’ятки національного значення, якою є Невицький замок. Адже свого часу рішенням Ужгородського міськрайонного суду територію замку передали як безгосподарну споруду у власність Кам’яницької сільради. В той час було приватизовано землі навколо замку, це приблизно сім років тому, і почалося будівництво комплексу, очевидно, з порушеннями», — додав Дзембас.

Дослідник наголосив, що паркан, який зараз установили навколо приватної території, заходить у межі замку, які задокументовано, також наявні наукові звіти досліджень та паспорт пам’ятки. Це — територія палісаду біля замку, вона має історичну цінність, там треба проводити розкопки, акцентував науковець.

Свого часу тоді ще голова Закарпатської ОДА Олексій Петров заявив, що з власником приватної території біля Невицького замку обласна влада вестиме перемовини щодо укладання договору сервітуту, щоб забезпечити безперешкодний доступ до пам’ятки національного значення — Невицького замку — через територію ТОВ «Верховина». Але справа не рухалася.

Тим не менше, в обласній раді були незадоволені тим, що замок став недоступним для простих відвідувачів, а що вже говорити про тих, хто подорожує велосипедами, чи про людей з обмеженими можливостями.

Зокрема, депутат Закарпатської обласної ради Наталія Штефуца з цього приводу повідомила нашому виданню: «Розбудова безбар’єрного середовища, підвищення доступності та інклюзивності інфраструктури, транспорту, споруд, будівель і громадських просторів, розробка безбар’єрних маршруті — це те, що має стати суспільною нормою. На жаль, зараз ми спостерігаємо обмеженість у доступі до визначної історичної пам’ятки нашого краю — Невицького замку. Так не повинно бути і цьому повинна бути правова оцінка».

Нам також стало відомо, що депутати обласної ради Федір Шандор та Михайло Кіш зробили депутатський запит керівникам туристичного центру «Верховина». Як нам розповів Федір Шандор, депутати облради підтримали запит про можливість укладання угоди щодо сервітуту — можливості спільного використання земельної ділянки. «Сервітут надав би можливість вільного проїзду до замку тих таки автомобілів екстрених служб, а також можливість вільного проходу відвідувачів до замку», — наголосив нам Шандор.

Але як стало відомо, керівництво ТЦ «Верховина» написало правову відписку і відмовили депутатам облради. У відписці йдеться про те, що депутатами не було надано достатньо інформації для розгляду цього запиту, не було встановлено у запиті чіткого переліку видів земельного сервітуту, переліку осіб, які зможуть користуватися земельним сервітутом, а також не було проекту договору самого сервітуту.

Таким чином ТЦ «Верховина» «не має можливості належним чином розглянути та надати відповідь на депутатський запит», йдеться у листі Ренати Мерзи — директора «Верховини». Таким чином, «Верховина» лишила депутатів облради ні з чим. Юристи «Верховини» попрацювали на славу.

Варто нагадати, що директор «Верховини» Рената Мерза — дочка юриста Юлії Рудової. Рудова є юристом коньячного заводу і заступником голови ліквідаційної комісії цього заводу. Фактично — правою рукою власника коньячного заводу та «Верховини» Володимира Гісема. Чоловік Ренати Мерзи — Денис Мерза — також є юристом. Тому їм не завдало великого клопоту зробити грамотну відписку депутатам обласної ради.

Але як нам стало відомо, обласна влада не має наміру терпіти такого ігнорування. І справа вже не лише в замку. Правоохоронці вирішили підняти папери з приватизації з десятка закарпатських підприємств, які опинилися в руках Володимира Гісема. Також виникли питання і щодо рейдерського захоплення підприємства «Ізумрудний», куди свого часу з подачі Гісема-Рудової увійшли акціонерами ті самі Рената Мерза та Денис Мерза. На контролі правоохоронців і перекидання значних коштів коньячного заводу за кордон, зокрема, мова йде про 430 тисяч євро статутного внеску в одне зі словацьких підприємств прикордонницею Тютюнниковою.

Одним словом, влада дає зрозуміти, що не хоче бути посміховиськом у місцевого олігарха, який, окрім іншого, ще повинен пояснити, звідки на його фотографії взявся портрет російського диктатора Володимира Путіна, про що писала наша газета.

P.S. Дехто з оточення Володимира Гісема вже починає розуміти, що корабель тоне. Зокрема, зовсім недавно у реквізитах ТЦ «Верховина» раптово зникло прізвище директора Ренати Мерзи. Схоже на те, що Юлія Рудова має намір захистити себе та свою доньку від зайвих питань правоохоронців.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат