1,7 мільйона гривень внесків заплатили закарпатці в ужгородську лікарню у 2015 році (ФОТО)

admin 17.02.2016 10:45 РАТУША

 

Депутатська комісія Ужгородської міськради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та оподаткування провела вчора, 16 лютого, виїзне засідання в дитячій та центральній міській клінічній лікарнях, щоб на місці з'ясувати проблеми закладів, на що насамперед і скільки потрібно коштів.

Були присутні Василь Гомонай, Сергій Фрінт, Юрій Мандич, Віталій Готра, Віктор Щадей.  

Головний лікар дитячої міської лікарні Ігор Рошко провів "екскурсію" – показав депутатам і відремонтоване 6 років тому відділення старшого дитинства, і наскільки потребують оновлення інші відділення, у першу чергу для найменших діток.

Персонал лікарні намагається своїми силами доглядати – підфарбовувати, ремонтувати все, що зроблено за бюджетні кошти, із залученням гуманітарної чи спонсорської допомоги.

Цінують усе – і малюнок, який на стіні їдальні зробила 12-річна пацієнтка, і допомогу громади греко-католицької церкви, завдяки якій облаштували альтанку над єдиним із колись багатьох в Ужгороді бюветом мінеральної води, доглядають за екзотами колишнього саду Лаудона. Знаходять можливість штукатурити, латати і навіть реставрують деякі меблі, при тому, що останній капітальний ремонт у лікарні робили ще в далекому радянському 1982 році. Більшість вікон замінили на енергоощадні ще років 5 тому, але залишилися старі залізні рами, які іржавіють, стінами через неналежну вентиляцію поширюється цвіль.

Минулого року за міські бюджетні кошти – близько 900 тисяч гривень, повністю оновили приміщення харчоблоку. Вологі стіни і страшне кухонне обладнання тепер уже в минулому – після ремонту стіни покриті фарбою, яка розрахована на кілька тисяч змивань, встановлено сучасне холодильне та інше устаткування, система вентиляції є предметом гордості персоналу. Тим більше, що і коштів на харчування в лікарні достатньо: щодня на одного маленького пацієнта тільки на продукти (без урахування зарплат, електроенергії тощо) передбачено 21 гривню при 4 разовому приготуванні їжі.

Водночас фасад із внутрішнього двору все ще клопіт головного лікаря: штукатурка відпадає шматками, деякі віконні отвори при заміні частково заклали блоками, загалом вигляд доволі гнітючий. Тоді як заклад у центрі міста, споруда чеської забудови 1938 року, і, можливо, було б доцільно включити його до програми оновлення будівель історичної частини Ужгорода.  

Члени бюджетної комісії та начальник відділу управління охорони здоров'я міської ради Василь Решетар обговорили з Ігорем Гавриловичем першочергові потреби лікарні, насамперед потрібен ремонт у двох відділеннях, а за підрахунками, які зробили торік, необхідно близько 1,5 мільйони гривень.

Після дитячої лікарні депутати зустрілися з керівництвом центральної міської клінічної лікарні. Головний лікар Іван Курах розповів, що минулого року зробили дуже хороший, європейського рівня ремонт хірургічного відділення і неврології, проте вкрай потребує оновлення загальнотерапевтичне відділення і на це потрібно близько 2,6 млн. грн. Вдалося замінити ліфт, систему опалення, окрім лабораторій, повністю оновити приміщення харчоблоку.

А головна проблема – ліки. Цього року на медикаменти передбачено 2,4 мільйони гривень, потрібно ж бодай 6-7 мільйонів. При цьому міська лікарня приймає ургентних хворих, яким потрібно надати термінову допомогу, часто із застосуванням дорогих ліків, бо час для порятунку життя іде на хвилини.

Ішла мова з депутатами і про гостру необхідність станції, яка могла б забезпечувати пацієнтам і лікарні, і розташованого неподалік міського пологового будинку кисень, про те, що було б доцільно об'єднати зусилля і Ужгорода, і району та створити сучасну лікарню швидкої допомоги. За словами Івана Кураха, торік загалом на потреби пацієнтів пішло близько 21 мільйона гривень, із них 16 мільйонів на мешканців Ужгорода, 3,5 млн. грн. на пацієнтів із району, за яких відшкодовували гроші з районного бюджету, а решта коштів на приїжджих із інших районів Закарпаття. Проте проблеми в цьому керівництво лікарні не бачить: при поступленні в лікарню мешканці не обласного центру і не Ужгородщини платили благодійні внески і ці суми склали у 2015-му близько 1,7 мільйона гривень, отож лікарня мала кошти на невідкладні потреби.

Депутати відзначили, що чимало з'ясували для себе і продовжать консультації, як вирішувати проблеми міської охорони здоров'я та вдосконалити систему медичних послуг для жителів інших районів області.     

admin


За матеріалами Ужгородської міської ради

ТЕГИ : Ужгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат