120 тисяч закарпатців не знають, що у них хворі нирки

admin 12.03.2015 11:52 ЗДОРОВ'Я

Про це під час прес-конференції, присвяченої всесвітньому Дню нирки розповів Василь Стрижак, заступник головного лікаря ЗОКЛ ім. А.Новака, він же обласний нефролог.

Всесвітній день нирки в Україні стали відзначати з 2008 року. Це, перш за все, просвітницька акція, актуальність якої полягає у складності виявлення проблеми. Бо ж нирки можуть хворіти роками, але не подавати жодних ознак цього. При тому без цього органу наш організм не є функціональним.

Якщо раніше хронічну хворобу нирок не важали за серйозну проблему, то зараз у світі визнали, що її має 10-12% дорослого населення у регіоні. Отже, на Закарпатті 100-120 тисяч населення мають хронічну хворобу нирок.

При цьому всі захворювання нирок прогресують аж до того моменту, коли виникає ниркова недостатність або ж потрібні дороговартісні ниркозамісні методики. До прикладу, собівартість одного сеансу гемодіалізу — 960 -1112 гривень. Пацієнту потрібно три сеанси на тиждень, а у році 52 тижні. При тому ж за нормальної підтримки кількість таких пацієнтів постійно зростає. У якийсь момент розвинені європейські країни стали витрачати до 72% асигнувань на медицину саме на ниркозамісну терапію. Саме через це і почали звертати більшу увагу на раннє виявлення хвороби, адже на ранніх стадіях захворювання хворобу можна відкласти на десятки років, а то і зовсім зупинити.

Цікавитися хворобами нирок повинні всі, бо вроджені вони можуть бути навіть у дітей, Дорослі, відповідно, мають набуті ниркові хвороби. А симптомів, нагадаємо, при цьому довго немає. Нирки можуть втратити до 90% своєї функції без будь-яких зовнішніх проявів. Тому люди повинні самі періодично перевіряти своє здоров'я.

“Це повинен зробити будь-який свідомий громадянин бодай раз на рік. Достатньо простого скринінгового аналізу сечі”, - наголошує Василь Стрижак
Особливу увагу на ниркові хвороби варто звернути діабетикам та гіпертонікам, а також тим, у кого в родині були хворі на подібні хвороби.

Реальний стан справ на Закарпатті із виявлення хронічної хвороби нирок тим не менше дещо кращий, ніж у цілому в Україні. Окрім того він дещо покращився у останні роки. Так, у 2009 році виявленим був тільки кожен 10-ий, 2013 році — вже кожен п'ятий, а за даними реєстру за 2014 рік — кожен четвертий хворий з хронічною хворобою нирок, орієнтуючись на розрахункову очікувану величину.

"Це майже 28 тисяч хворих", - розповідає обласний нефролог.

Щодо структури захворюваності, то вона є наступною: 39% - гіпертензивна нефропатія, 32% - хронічний пієлонефрит, 23% - цукровий діабет, 2,9%- хронічний гломерулонефрит, 2,3% - системні та спадкові хвороби, 1,7 – полікістоз.

Невирішеною проблемою залишається раннє і своєчасне виявлення хвороби. Так, до прикладу, серед 1059 хворих на діабетичну нефропатію, що вперше виявлені у минулому році, 70% - вже на стадії ниркової недостатності, 11 хворих — термінального ступеня, яким для продовження життя необхідно було розпочати нирково-замісну терапію.Всього на Закрпатті функціонує 7 сателітних діалізних відділень. Це дає області друге місце по Україні. Хворі таким чином мають можливістьне їздити по півдня на таку небхідну процедуру, наприклад із Ясіня до Ужгорода.

"Вони можуть більше часу проводити зі своїми рідними", - наголосив нефролог.

Він також додав, що держава провела всі необхідні закупівлі, тож гемодіаліз у області продовжуватиметься.

Між тим, Віктор Стрижак наголошує на прикрій тенденції зниження кількості тих пацієнтів, які лікуються правильно.  

"Першого кроку ни досягли. Виявлення хвороби нирок трохи покращили. Якщо ми так само будемо спрацьовувати і у плані дотримання методик стримування хвороби, то ми матимемо результат у вигляді скорочення видатків місцевого бюджету та зменшення кількості хворих", - розповів лікар.



Zaholovok

admin

ТЕГИ : ниркиВасиль СтрижакЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат