Довічно ув’язнені з зашитими ротами вимагають звільнення керівництва УВП №9 (ФОТО)

admin 13.05.2015 09:50 КРИМІНАЛ

Закарпатський прокурор назвав кілька версій, чому четверо довічно в'язнів зашили собі рота.

Як ми повідомляли, четверо довічно ув’язнених УВП №9 в Ужгороді уже шостий день перебувають із зашитими ротами. Вчора, 12 травня цей факт прокоментував під час брифінгу для журналістів в.о. прокурора області Іван Шимон.

Він зазначив, що вчора був проведений прийом із в’язнями в установі виконання покарань, а також підтвердив, що ротова порожнина ув’язнених зашита голкою з ниткою. При цьому, вони можуть регулювати нитку так, аби спілкуватися.

“Було встановлено, що акцію протесту вони вчинили на неправосудні дії, на їхню думку, керівництва установи”, — сказав Іван Петрович.

Ув’язненим передали гречку з зеленою речовиною, схожою на наркотик
Шимон розповів передісторію. 5 травня цього року на адресу одного з ув’язнених через “Нову пошту” надійшла посилка. Під час огляду у упаковці гречаної каші виявили подрібнену речовину зеленого кольору на зовнішній вигляд схожу на наркотичну речовину.

Керівництво УВП повідомило працівників Ужгородського міського управління міліції, які вилучили гречану суміш із подрібненою речовиною, та передали для дослідження.

Він підкреслив, що у спілкуванні жоден з ув’язнених про факт передачі посилки не говорив, а повідомили про те, що керівництво УВП до них неналежним чином відноситься, відповідно, порушуються їхні права. І саме через це вони вдалися до таких дій.

Засуджені пояснили, що фотографії потрапили у ЗМІ через одного з працівників установи виконання покарань, який, за їх словами, не є таким, як керівництво.

“Ми повинні розуміти, що ці особи, які відбувають пожиттєву міру покарання, і їм, на жаль, нема чого втрачати. Це свідчить про те, що вони заради досягнення бажаного результату вчиняють такі дії”, — висловлює свою думку Іван Петрович.

Ведеться слідство щодо керівників УВП: побиття і провокації засуджених
Крім того, за результатами прийому, було внесено відомості в ЄДР за ч. 2 ст. 365 (перевищення службових повноважень) щодо неправомірних дій працівників УВП №9, про які повідомили учасники акції протесту. Триває слідство й готуються документи щодо службових перевірок за фактами, на які вказали засуджені.

“Вони вказували на факти побиття Мошковського (один із ув’язнених) рік тому. Сьогодні він сказав, що рівно рік тому його побив один працівників, який сьогодні вже не працює. До лікаря він не звертався. Факт буде перевірено. Дуже важко буде підтвердити чи спростувати цю інформацію”, — прокоментував Іван Петрович.

До слова, всі заявники відмовляються від будь-яких медичних обстежень.

Також ув’язнені повідомили про те, що керівництво УВП №9 шляхом переміщення з однієї камери в іншу, провокує їх на співпрацю. Відповідно, потім, у разі чогось використовують, як вони кажуть, у незаконний спосіб отриману від них інформацію (до прикладу, ця інформація передається іншим засудженим). Таким чином, створюються конфлікти між засудженими.

Ув’язнені будуть продовжувати цю акцію до тих пір, допоки керівництво не буде звільнено. Вони вимагають, аби з посади пішло саме все керівництво.

Двомісячного терміну буде достатньо, аби дійти висновку, чи були службові перевищення повноважень.

Засуджені вимагають, аби припинилося слідство проти тих, хто передали посилку
Також четвірка наголошує: все, що для неї передається має потрапляти безпосередньо їй у руки.

“У такий спосіб вони почали вимагати від керівництва повернути їм те, що ніби до них мало надійти”, — йдеться у повідомленні прокуратури.

Однак є ще один момент, адже працівники внутрішніх справ зараз відпрацьовують інформацію по особам, які передавали передачі. Йдеться про родичів або близьке оточення.

За словами Шимона, було 2 факти спроби передачі підозрілої речовини — 6 і 9 травня. Наразі внесені відомості до ЄДР за ч. 1 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів).

Їхній ультиматум: припинити розслідування за ч. 1, 2 ст. 307 щодо осіб, які їм передали посилку.

“Вони погрожують, що оголошують голодування і зашивають собі рота — це зі слів керівництва”, — акцентував Шимон.

Основна вимога — припинити розслідування кримінального провадження щодо осіб, які передавали їм посилки.

P.S. Всі чотири особи відбувають покарання за особливо тяжкі злочини — умисні вбивства, грабежі, згвалтування і розбої — у сукупності. Вони були переведені в УВП №9 із Львівської області. Один родом із Донецької області, а троє — із Львівської. Злочини були скоєні на території різних областей.


Евеліна Гурницька для ProZak.info

admin

ТЕГИ : в'язнізашили ротиУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат