63—67% закарпатців голосуватимуть на виборах президента України

admin 23.05.2014 11:51 ПОЛІТИКА

Ужгородський прес-клуб традиційно до виборів здійснює спеціальний інформаційно-аналітичний виборчий проект за підтримки Фонду ЗМІ Посольства США в Україні.

Приблизна кількість виборців на Мукачівщині за списками – 139512. У порівнянні із іншими ТВО краю, “Мукачівський” – найменший за кількістю територіально зареєстрованих виборців. Фахівці прогнозують явку не менше 65% виборців у Мукачівському районі.

“Сформовані 124 дільничні виборчі комісії територіального округу №70, -- розповідає голова ОВК ТВО № 70 Сергій Пучковський – 41 дільниця — розташована на території Мукачева, ще 83 – у населених пунктах Мукачівського району. Наразі всі дільниці обладнанні необхідним переліком засобів для забезпечення виборчого процесу та готові до роботи. У п’ятницю на дільниці надійдуть виборчі бюлетені”

Вичерпні відомості що до ОВК та ДВК територіального округу №70 містяться у спецвипуску тижневика “Супер Інфо” від 8 травня 2014 року. З 19 членів ОВК наразі залишилося 17. У дільничних виборчих комісіях округу -- 1488. На багатьох дільницях, зокрема й в ОВК -- відбулися заміни, далися в знаки короткі строки підготовки до виборів. Через короткі строки зміни третина За кількістю виборців дільниці умовно поділяють на малі – 1-1500 виборців, середні – 2-2300 та великі—понад 2,5 тисяч виборців. Як зазначила секретар ОВК ТВО № 70 Оксана Пархоменко, особливість територіального поділу: якщо в Мукачеві не має так званих малих дільниць, на території Мукачівського району – здебільшого “малі” та “середні”.

Члени дільничних виборчих комісій пройшли навчання, яке проводила Міжнародна фундація виборчих систем в Україні. Наразі скарг від громадян на адресу ОВК не надходило. Якщо на початку роботи не всі виборчі дільниці були забезпечені оргтехнікою, для проведення виборчого процесу, сьогодні всі технічні питання вдалося владнані. Дільниці забезпечені необхідним устаткуванням. Попередньо, кожному зареєстрованому на ТВК виборцеві за місцем реєстрації було направлено запрошення на позачергові вибори Президента України, які відбудуться 25 травня 2014 року. Та якщо громадянин не виявить себе у списку виборців, після 22 травня 2014 року це питання можна вирішити лише звернувшись до суду. Весь процес займе не більше півтори години. Наразі до Мукачівського міськрайонного суду з цього приводу звернень не поступало. Найбільше заяв щодо відсутності осіб у виборчих списках очікують 25 травня в день виборів.
Більшість членів ОВК та ДВК, які не вперше працюють на виборах, відмічають: серед переваг – досконаліший Закон “Про вибори”, зокрема, формування ОВК партіями, осередки яких представлені в області.

Найбільша прогнозована активність виборців на дільницях, що розташовані в Мукачеві -- з 10.00 до 15.00, в районі – з 12.00 до 17.00. Більшість селян недільного ранку відвідають храм. Лише після того, як скінчилася служба, підуть голосувати За досвідом минулих виборів у голосуванні приймуть участь не менше 65 відсотків виборців. Хоча, політологи прогнозують не аби яку активність: на позачергових виборах Президента України 2014 р.   голосуватимуть понад дві третини виборців. Як показує попередній моніторинг, більшість виборців вже визначилися із своїми політичними симпатіями. Нині краяни найбільше   переймаються тим, чи врахують їхній голос. Дехто побоюється, що результати виборів буде сфальсифіковано. Як повідомила   Наталія Машіко, речниця Мукачівського МВ УМВСУ в Закарпатській області, наразі заяв щодо підкупу виборців до міліції не надходило.

На виборах Президента України у Закарпатській області у неділю, 25 травня, явка складатиме 63-67%. Про це сьогодні, 22 травня, під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі повідомив соціолог, голова Асоціації соціологів Закарпаття Олександр Пєлін.
«Легітимність виборів формується явкою. Зараз їй   загрожують не тільки неспокійні події на Сході України.   На   Заході України є також підстави для роздумів», – вважає Пєлін.  
За словами соціолога, велика кількість закарпатців, які прийдуть на вибори, мають намір «зняти з себе відповідальність»: « Дуже велика кількість тих, хто прийде   голосувати, хочуть зняти із себе відповідальність за майбутнє.   Ще одна частина виборців плекає надії на результати, мають завищене очікування», – зазначає соціолог.  
25 травня у Закарпатській області має пройти спокійно. Про це повідомили сьогодні, 22 травня, під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

«Публіка зацікавилася цими виборами, цьогоріч більш широкі маси виявляють інтерес. Усім хочеться, аби все швидше вирішилося і закінчилося. Томубільшість закарпатців налаштовані на те, аби вибори відбулися спокійно», – сказав професор, д.і.н. Сергій Федака.
«Не думаю, що хтось зацікавлений у провокаціях.   Закарпатці, вважаю, не будуть піддаватися на провокації, якщо такі будуть. Сподіваюся, що все пройде спокійно», – додав   соціолог, голова Асоціації соціологів Закарпаття Олександр Пєлін.

На виборах Президента України 25 травня деякі групи населення Закарпаття не будуть надто активними. У першу   чергу, це стосується етнічних меншин. Зокрема, йдеться про угорців. Їхня явка, за твердженнями соціологів, буде невисокою.
Про це сьогодні, 22 травня, під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі повідомив соціолог, голова Асоціації соціологів Закарпаття Олександр Пєлін.

За його словами, мобілізація угорців на цих виборах буде трохи більше 27%. Не надто активним будуть і словаки. «Явка етнічних груп, зокрема, угорців на Закарпатті буде низькою, – буде 27%», –   сказав Олександр Пєлін.
Загалом по області соціолог прогнозує явку близько 63-67%. Серед закарпатців більший інтерес   проявляють чоловіки – 65,8%. Жінок – на 6% менше.
6 депутатів, 4 безробітних, 2 гендиректори – Ужгородський прес-клуб вирішив дізнатися, яку професію мають кандидати у президенти України. Тобто якою є їх нинішня посада.
Як не дивно, серед кандидатів є і тимчасово непрацюючі. Один з них (Василь Цушко) у графі «Посада» своєї декларації, поданої до ЦВК, так і написав: «Претендую на посаду Президента України».

admin


За матеріалами інформаційного виборчого бюлетеню Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : вибори президента України 2014

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат