В Ужгороді експерти обговорили подальшу європейську долю УжНУ (ФОТО)

admin 15.05.2014 10:39 СОЦІО

 

В Ужгородському національному університеті у рамках святкувань Дня Європи відбувся круглий стіл на тему: «Без альтернативи? Європейська Україна, європейський регіон, європейський університет».

Захід зібрав поважне товариство науковців, влади, представників дипломатичних установ, громадських організацій. Виступали з доповідями студенти. Андрій Сербайло, заступник голови Закарпатської ОДА у виступі нагадав, що рішення про відзначення Дня Європи було прийняте ще у 1985 році   на саміті ради ЄС в Мілані. А Україна -   єдина держава, яка поки не є членом ЄС, але на державному рівні відзначає це свято.   «У квітні 2003 року наказом Президента встановлено 3-тю суботу травня Днем Європи. Враховуючи, що наш край є унікальним за географічним розміщенням, межує з 4 країнами європейського співтовариства, питання розвитку співпраці з сусідніми державами є стратегічним напрямком Закарпаття», - сказав А.Сербайло.

Янка Буріанова, Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгород запевнила, що Україна знаходиться в центрі уваги Євросоюзу, та безпосередньо Словаччини, як близького сусіда. «Словаччина переконана, що необхідно забезпечити цілісність України, яка є європейською державою географічно, культурно та ментально. Європейська історія – це історія з незакінченим кінцем і від України та її громадян залежить, яким буде завершення цієї історії», - сказала Я.Буріанова. За словами дипломата,   10 років членства Словаччини в ЄС- це 10 років успіху, але шлях країни до ЄС тривав 11 років. Про переваги членства в ЄС говорив і Ласло Віда, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Він також підкреслив, що продовження євроінтеграційних процесів в Україні є важливою і Угорщина підтримує цю стратегію.

Мирослава Лендьел, д. політ.н., т.в.о. проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків розповіла,   що на загальноунівеситетському рівні День Європи відзначають вперше. Минулого року тематичні заходи проходили на факультеті міжнародних відносин. «Важливо започаткувати таку традицію на рівні університету.   Якщо УжНУ позиціонує себе як європейський університет, а по документах це так, потрібно ці проблеми обговорювати у вільному ключі, залучаючи незаангажовані думки. - каже Мирослава Лендьел. – Ми виділили три основні теми: «Європейський виклик для України чи український для Європи?», « Закарпаття: центр чи периферія Європи ?», УжНУ: європейське розташування чи європейський зміст?». Хотілося побачити думки викладачів, які займаються цією проблематикою, і міркування студентів. Важливо, що студенти готували презентації самостійно і поставилися до цього дуже відповідально».

За словами Мирослави Лендьел,   щодо місця Закарпаття в Європі, то все залежить від того, як ми себе позиціонуємо ментально. «Географія є трохи відносною. З точки зору геополітики ми перебуваємо на межі Східної та Центральної Європи. З ментальної точки зору - ми в Європі, але над нами тяжіє азійщина, про казали у виступах і студенти. Тобто характерні корупція, небажання вчитися, заробітчанська ментальність. Заробітчанство несе нам гроші, але не впливає на європейську тягу до інновацій» - каже науковець.

Микита Найгебавер, студент І-го курсу напряму «Політологія», один із доповідачів, виступав на тему «Закарпаття це центр чи периферія Європи». Коментує: «Географічно Закарпаття можливо і центр Європи, але сучасна реальність доводить, що це периферія. По-перше, наша область, хоча фактично перебуває в ЄС, але по суті є частиною абсолютно іншої державної системи – України. І закарпатці у більшості своїй виїжджають на заробітки до інших європейських країн. Для самих закарпатців Закарпаття є периферією. От якби європейці приїжджали на заробітки до нас, то ми були б центром Європи», -- вважає студент. Хоча вірить, що до завершення його навчання, «ситуація встигне помінятися ще багато разів».

У рамках відзначення Дня Європи УжНУ підписав угоду про співпрацю з Пан- Європейським університетом Братислави   (Словаччина). Йдеться про наукову, освітянську та культурну співпрацю між двома університетами. Як повідомив Олександр Сливка, в.о.  проректора з науково-педагогічної роботи УжНУ угода передбачає підготовку кадрів у рамках Болонської декларації, тобто в єдиному освітянському європейському просторі. «На сьогодні УжНУ прагне укласти  багато договорів, щоб спільно проводити наукову та роботу з іншими вузами, - каже Олександр Сливка. - Це сприятиме також отриманню європейських наукових грантів та співпраці між різними науковими школами. У рамках цієї угоди наразі більш пріоритетними є підготовка правознавців та спеціалістів інформаційних технологій. У майбутньому планується  розширити коло спеціальностей, по яких буде йти конкретна робота».

Святкові заходи до Дня Європи триватимуть у вузі до кінця цього тижня. У п’ятницю в УжНУ прибуде делегація з Румунії, аби обговорити спільний проект по створенню планетарію.  

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : УжНУЗакарпаттяЄвропа

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат