Готові вийти на мітинги 33 % українців, 4 % — зі зброєю

22.03.2013 16:21 ПОЛІТИКА

У санкціонованих мітингах та демонстраціях готові взяти участь 32,7 % українців.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Центру Разумкова.

«Частка тих, хто вважає, що в разі значного погіршення умов життя потрібно вийти на вулицю з протестом (49,0 %), є помітно більшою, ніж частка тих, хто дотримується точки зору, що краще терпіти матеріальні труднощі заради збереження в країні порядку (26,8 %)», показало дослідження.

«32,7 % опитаних допускають власну участь у санкціонованих мітингах та демонстраціях (дають відповідь «упевнений, що візьму в них участь», або «швидше за все, візьму участь»), 16,9 % — у страйках та 16,7 % — у несанкціонованих мітингах та демонстраціях», — йдеться в повідомленні. «13,4 % опитаних готові взяти участь у бойкоті рішень органів влади, 9,0 % — у блокуванні руху на дорогах та залізницях, 4,3 % — у вуличних заворушеннях, 4,0 % — у створенні незалежних від президента та уряду збройних формувань», — свідчать результати.

Найчастіше, як можливі причини участі в акціях протесту, респонденти називають «значне підвищення цін на найнеобхідніше» (34,4 %), «невиплату зарплат» (29,0 %),   протест проти свавілля місцевої влади (23,3 %), «низький рівень заробітної плати» (22,6 %).

У 2012 РОЦІ УКРАЇНЦІ ПРОТЕСТУВАЛИ НА 60 % БІЛЬШЕ І БЕЗ ПОЛІТИКІВ

Про це свідчать результати дослідження, здійсненого Центром дослідження суспільства.

Експерт Центру дослідження суспільства Володимир Іщенко, презентуючи звіт, розповів, що 2012 року було зафіксовано рекордну кількість протестів із початку моніторингу в жовтні 2009 року (3636 подій). Піки протестної активності припали на липень (407 протестів) і жовтень (446 протестів), однак і в інші місяці кількість протестів часто перевищувала піки попередніх років.

Іщенко наголосив, що абсолютна більшість соціально-економічних протестів (58 %) відбулася без участі жодної партії, профспілки, громадської організації чи непартійної політичної групи. Коментуючи ці дані, експерт зазначив: «Провідні політичні сили в Україні, в тому числі опозиційні, не є представниками соціально-економічних інтересів більшості українських громадян». «Підтримка соціально-економічних протестних ініціатив політичними партіями досі часто зводиться до прямолінійного самопіару», — додав він.

КІЛЬКА СПРОБ «ПОВСТАННЯ»

Всі масові акції протесту, які опозиція ініціювала за часів правління президента Віктора Януковича, закінчувалися безуспішно. Про це пише «Тиждень.ua».

Газета згадує зокрема, що у вересні 2012 року Яценюк прогнозував новий Майдан у разі перемоги Партії регіонів на парламентських виборах. Не виключав нового Майдану і лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Представники опозиції закликали українців прийти в ніч підрахунку голосів, 28 жовтня, до своїх виборчих дільниць для того, аби захистити результати волевиявлення. Проте безстрокова акція протесту проти фальсифікацій біля ЦВК протривала лише тиждень.

3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади державної мовної політики». У той самий день біля Українського дому в Києві розпочалася акція протесту. Кілька народних депутатів оголосили безстрокове голодування. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок закликав до всеукраїнської мобілізації, «до зброї». Лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк запевнив, що якщо в результаті акції Віктор Янукович не покине свій пост, «ми його 29 жовтня приберемо». Того ж дня народні депутати припинили голодування.

5 серпня 2011 року було заарештовано екс-прем’єра Юлію Тимошенко. Того ж дня народні депутати ухвалили рішення про безстрокову акцію протесту. Наразі акції з вимогою звільнити Юлію Тимошенко відбуваються лише час від часу.

ЯНУКОВИЧА ЗНИЩУВАТИМУТЬ СВОЇ

Колишній соратник президента Віктора Янукович Тарас Чорновіл упевнений, що гарантові загрожує не опозиція, а люди з його партії. «Він своїм стільки вже крові випив, що його буде знищувати не Яценюк із Кличком. Повірте, наша опозиція занадто слабка, занадто контрольована і занадто маніпульована. Його будуть знищувати свої: чи це буде до відходу його від влади, чи після відходу. Він розуміє, що відійти, як Кучма, він уже не зможе», — сказав Чорновіл.

«У Партії регіонів є, очевидно, групи, які серйозно думають, щоб якось пояснити Януковичу, що у 2015 році варто було би відійти, пустити когось іншого», — вважає Чорновіл.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат