В Ужгороді провели круглий стіл "Куди прямуєш, Центральна Європо?"

admin 22.03.2013 10:10 СОЦІО

21 березня Науково-дослідний інститут Центральної Європи Ужгородського національного університету провів круглий стіл «2013: Куди прямуєш, Центральна Європо ?». Співорганізаторами заходу виступили також кафедра політології і державного управління, кафедра міжнародних відносин УжНУ.

"Центральна Європа є найкращим дзеркалом, дивлячись через яке, Україна може оцінити свій розвиток. Визначивши, «куди прямує» Центральна Європа, і які виклики долає цей регіон, можна обрати оптимальну траєкторію руху для українського суспільства", — каже М. Лендьел, директор НДІ Центральної Європи, в.о.завкафедрою політології та державного управління УжНУ.

Метою круглого столу було з’ясування сучасних тенденцій розвитку центральноєвропейських суспільств, політичних та економічних процесів у середовищі Чеської   та Словацької Республік, Угорщини та Республіки Польщі. Окрім того, присутні науковці та експерти, які представляють різні навчальні та наукові підрозділи Ужгородського національного університету, Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, Закарпатський регіональний центр соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАН України, обговорили питання про внутрішні і зовнішні виклики, які визначатимуть розвиток центральноєвропейського регіону у 2013 році та середньостроковій перспективі. Основні виступи були виголошені зав. кафедри міжнародних економічних відносин і міжнародного бізнесу В.О. Приходьком, директором філіалу Національного інституту стратегічних досліджень С.І. Мітряєвою, зав. кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Є.Б. Кіш, доцентом кафедри політології Є.І. Гайданкою. Особлива увага була приділена проблемі визначення меж Центральної Європи – географічних, геополітичних, історико-культурних та ментальних.
У результаті дискусії науковці Ужгородського національного університету визначили перелік проблем і питань, які повинні стати об’єктом досліджень Інституту Центральної Європи, зокрема враховуючи міждисциплінарний характер організації наукової роботи. Модерувала засідання круглого столу директор новоствореного інституту, доктор політичних наук, в.о. завідувача кафедри політології і державного управління УжНУ М.О. Лендьел.
Учасниками заходу були також почесний професор УжНУ, декан факультету міжнародних відносин Університету Орадеї І. Хорга, науковці Івано-Франківська та Рівного, МЗС України.
Для довідки: Науково-дослідний інститут Центральної Європи був створений наказом ректора ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Ф.Г. Ващука 31 січня 2013 року з метою комплексного дослідження регіону, поєднання теоретичних і прикладних наукових розробок, залучення міжнародного фінансування для їх здійснення. Основними напрямками діяльності Інституту є дослідження сучасних тенденцій функціонування політичних інститутів центральноєвропейських країн, політичних процесів, які є притаманними регіону, процесів, які відбуваються у соціальному просторі цих країн, культурної та етнонаціональної сфер розвитку сусідніх з Україною держав, визначення ролі євроінтеграції та європеїзації у реформуванні політичної, правової та економічних систем у регіоні, формулювання на основі тенденцій розвитку центральноєвропейських суспільств рекомендацій і прогнозів для управлінських структур.
Інститут Центральної Європи, окрім проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень, планує оприлюднювати результати наукових досліджень у формі друкованих та електронних публікацій, надавати консультаційні, експертні та інших послуги органам державної влади, місцевого самоврядування, налагоджувати наукові зв’язки з іншими науково-дослідними та структурами України та інших країн.

admin


За матеріалами організаторів

ТЕГИ : Центральна Європакруглий стілУжгородЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат