Випускники-економісти УжНУ найчастіше обіймають керівні посади

Наталія Каралкіна 07.12.2013 14:37 СОЦІО

Факультет економіки Інституту економіки і міжнародних відносин УжНУ цього року святкує півстолітній ювілей. Вже 50 років цей структурний підрозділ забезпечує потреби економічної теорії і практики краю, України, а деколи й закордоння. Сьогодні на Закарпатті 60 % працівників податкової і 40 % службовців усіх міських рад — випускники саме цього факультету УжНУ.


Специфіка економічного така, що випускники обіймають керівні посади, — розповідає Тетяна Климко, декан факультету економіки. — За час існування структурного підрозділу він дав дорогу в життя таким відомим закарпатцям, як очільник краю Олександр Ледида, мер Ужгорода Віктор Погорєлов, начальник Головного управління Міндоходів у Закарпатській області Василь Іванчо, начальниця ужгородської податкової адміністрації Марія Бадида, керуюча Закарпатським РУ ПАТ КБ «ПриватБанк» Леся Орбан, секретар міського голови Світлана Король та багатьом іншим».

Під час святкування Дня першокурсника й з нагоди ювілею викладачів і студентів вітав голова Закарпатської обласної держ­адміністрації Олександр Ледида. Він зокрема наголосив, що важко переоцінити внесок працівників факультету у підготовку майбутніх економістів. Керівник краю тепло називав цей факультет «нашим», адже сам є його випускником.

У ювілейний час згадують на економічному і його фундаторів. Серед них — 88-річний Іван Мешко, відомий фахівець у галузі економіки, почесний громадянин Ужгорода, який 25 років був деканом цього факультету. Він згадує, як створювали цей підрозділ університету: «До 1963 року економічної освіти у виші не було. На той час були два кандидати економічних наук — покійний Антон Гончаренко, який завідував кафедрою політекономіки, і я. Тодішній ректор Дмитро Чепур викликав мене й доручив керувати цим факультетом. Моїм завданням було організувати навчання економістів. Так була створена кафедра економічних дисциплін. Коли через п’ять років загальнонаукові факультети ліквідували, постала проблема, що робити з економістами. Хотіли їх передати в Тернопіль, розподілити по інших областях, але нам удалося зберегти навчання. На той час мали вже 17 кандидатів наук. Я збирав їх по крупинках, вони захищали роботи в Києві, Москві. Тобто на факультеті вели вже наскрізну підготовку.

1970-й рік ознаменувався першим випуском економістів на Закарпатті. Пішли у світ перші 63 випускники з чотирьох спеціальностей. Тоді побутувала теза, що економічна освіта — це не університетська освіта. І тричі були спроби закрити факультет, і тричі нам удалося його відстояти. Коли сьогодні порівнюю, то ті часи здаються сном... Згадую фразу з Євангелія «Великі та дивні діла Твої, Господи!» Якщо на початку 70-х ми мали 63 випускників, то тепер — по 200—300».

Сьогодні в області нараховують понад 10 тисяч економістів із вищою освітою і понад 200 кандидатів економічних наук. Факультет став одним із найбільших у виші. Всі завідувачі кафедр – випускники Івана Мишка: «Мукачівський державний університет теж не створив би економічного факультету без допомоги економістів УжНУ. Моїми учнями були перший міністр фінансів незалежної України, головний бухгалтер Укрспоживспілки, Олександр Ледида, Іван Іванчо, Михайло Волощук, я вже не кажу про тих професорів, які нині працюють на економічному. Думаю, що факультет робить дуже велику справу».

Сьогодні економісти УжНУ мають досвід співпраці з ПриватБанком, УкрСиббанком, Ощадбанком, ВТБ, страховими компаніями «Тас», «Альянс». Виходять на співпрацю з інтернаціональними компаніями. Невдовзі студенти спеціальності «економіка підприємства» практикуватимуться безпосередньо у цих   компаніях. У такому ж плані хочуть співпрацювати з «Jabil».

Після включення факультету до структури Інституту тут змінився настрій, вважає Тетяна Климко: «Спочатку було неоднозначне сприйняття, але щодалі більше народ «запалюю». Починають приєднуватися до моїх ідей і працювати. До цього характеристикою економічного була традиційність. Нині помітнішими стають нововведення. Ніколи не було профорієнтаційної роботи, яку тепер активно провадимо.

Факультет економіки має спеціалізовану вчену раду, яка випускає кандидатів наук. Їх уже близько 300. Також, за підсумками минулого року, це єдиний факультет у виші, що мав два посібники з грифом Міністерства освіти і науки. Сьогодні тут виношують ідею окремого видання про факультет з нагоди 50-річчя, де йшлося би про всі його досягнення.

Вперше цього року економісти святкували не тільки один день факультету, а й цілий тиждень економіста. Розпочинали з науково-практичної конференції студентів та молодих учених. Після цього проводили спарта­кіаду, потім — день студентського самоврядування, святковий вечір. Кульмінація святкувань запланована на квітень. Саме тоді викладачі й студенти відзначать 50-річчя ще й «економічним» бограчем, який обіцяють аж ніяк не економним.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат