У Закарпатті зараз зросла захворюваність на гепатит (ВІДЕО)

admin 27.11.2013 10:23 ЗДОРОВ'Я

Про ситуацію в області із захворюваннями на гепатити розповіли журналістам начальник управління охорони здоров»я Закарпатської ОДА Роман Шніцер та головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

За словами медиків в області триває черговий сезонний підйом захворюваності на вірусний гепатит «А».
Таке зростання захворюваності відбувається кожні 5-6 років і триває до двох років. Один з основних чинників, що сприяє цьому процесу: забруднення зовнішнього середовища, яке відбувається при щорічних підтопленнях і повенях. Також суттєвий вплив на епідситуацію мають й недотримання правил особистої гігієни та питного режиму певними верствами населення. Понад 70 % населення краю – селяни, що користуються питною водою з колодязів. Відсутність централізованої каналізації, підтоплення грунтовими водами, вживання сирої води є ще одним з факторів, що сприяє розповсюдженню гепатиту «А».

За 10 місяців цього року рівень захворюваності на гепатит «А» в області в 3,7 разів вище аналогічного періоду 2012-го. «Але взявши, до уваги аналіз ситуації 1999 року і теперішній, можемо сказати, що цей відсоток – знизився у 2,7 рази, – зазначив   начальник обласного управління охорони здоров’я Закарпаття Роман Шніцер. - З часів, повені 1998-го, коли почалася активна робота по щепленнях від гепатиту «А», ми пройшли вже три «піки» захворюваності. Тепер же спостерігаємо черговий сезонний підйом   показників». Зараз в області за рахунок обласного бюджету, закуплено 1000 доз протигепатитної вакцини. За словами Романа Шніцера, їх розподілили між районами, в яких спостерігається зростання кількості хворих: «Це Тячівський, Берегівський, Хустський, Мукачівський і Ужгородський район. Тут активна імунізація проводитиметься першочергово», - зауважив Роман   Шніцер.

Переважну більшість (до 60 відсотків)   серед пацієнтів, що хворіють на гепатит «А», складають діти.   За словами головного лікаря обласної інфекціної лікарні Михайла Поляка   основним засобом профілактики хвороби є прості правила дотримання особистої гігігєни, вживання якісної питної води та вакцинація. Проте, варто пам»ятати, що для проведення щеплень потрібно обов»язкове попереднє обстеження крові осооби, якій буде ввведено антигепатитну вакцину.
Також медики розповіли журналістам і про ситуацію в області з лікуванням гепатиту «С». Ця небезпечна хвороба протікає безсимптомно, руйнуючи печінку і у 90 %   випадків діагностується випадкового під час рутинних обстежень крові. Один курс лікування гепатиту «С» коливається в межах 160-180 тисяч гривень. Звісно, що такі кошти є «непідйомними» для пацієнтів, відтак в області та в державі розроблені відповідні програми і   люди, що вражені цією хворобою, можуть пройти курс лікування.   До кінця цього року кількість пацієнтів, що отримають повний курс лікування від гепатиту «С» сягне 30 чоловік.    
Загалом для забезпечення епідемічного благополуччя населення області рішенням сесії Закарпатської обласної Ради від 13.12.2011 року № 355 затверджено Програму протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2012 – 2016 роки. На 2013 рік передбачено планових видатків за Програмою 4 млн. 374 тис грн., з яких на обласному рівні 93,6% на суму 4 млн. 92 тис. грн.

Довідково:
Гепатит А - це інфекційна хвороба з переважно гострим ураженням печінки, викликане вірусом гепатиту А.
Як можна заразитися гепатитом А?
Вірус гепатиту А (ВГА) виділяється з фекаліями хворих на гепатит А. Вірус передається від людини до людини через харчові продукти та воду, забруднені випорожненнями хворої людини. Широке розповсюдження гепатиту відбувається в місцях з низьким рівнем санітарії та особистої гігієни. Крім того, вірус гепатиту А передається при статевих актах.    
Хто має найбільший ризик захворіти на гепатит А?
Особи, які проживають чи мають статеві контакти з хворим на гепатит А.
Чоловіки, які мають статевий зв’язок з іншими чоловіками.
Особи, які вживають наркотики.
Діти та персонал дитячих закладів (особливо в дитячих закладах, де відбувається обслуговування дітей в підгузниках), де дитина чи працівник хворі на гепатит А.
Мандрівники, які збираються подорожувати до країн з високим рівнем захворюваності на гепатит А.
Особи, з порушеним процесом згортання крові, які отримують препарати крові.
Пацієнти чи персонал закладів для розумово відсталих осіб, у випадках захворювання на гепатит А пацієнта чи працівника.
Особи, які доглядають за інфікованими вірусом гепатиту А тваринами в науково-дослідних лабораторіях   (за виключенням лабораторій, де виконуються планові дослідження за допомогою тестів).

Як дізнатись, чи хворі Ви на гепатит А?
В інфікованих дітей, як правило, не спостерігається ніяких симптомів захворювання. Клінічні симптоми гепатиту А проявляються у кожного третього з чотирьох захворілих дорослих осіб. Прояви інфекційної хвороби розвиваються через декілька днів після зараження.
Ознаки захворювання:
підвищення температури
пожовтіння склер очей
потемніння сечі
нудота
втома
втрата апетиту
біль в животі
блювота

Хворий на гепатит А може заразити інших осіб протягом тижня перед появою симптомів та під час першого тижня після проявів клінічних ознак захворювання. Хворі, у яких відсутні клінічні ознаки захворювання, також є джерелом вірусу гепатиту А. Це найчастіше спостерігається у дітей молодшого віку. В результаті догляду за такими дітьми відбувається інфікування дорослих та дітей старшого віку.
В більшості випадків від гепатиту А не вмирають. Захворювання на гепатит А не переходить в хронічну форму. У осіб, які видужали, розвивається стійкий, на все життя імунітет проти гепатиту А. Людина, яка перехворіла гепатитом А, не захворіє ним вдруге.
      Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?
Завжди мийте руки після користування туалетом, після заміни підгузника дитині, перед приготуванням чи споживанням їжі.
Вакцинація проти гепатиту А забезпечує довготривалий захист проти цієї хвороби, тому рекомендується для осіб у віці старше одного року. Слід отримати два щеплення вакциною проти гепатиту А або три щеплення комбінованою вакциною проти гепатитів А та В. Після отримання першого щеплення Ваш лікар чи медична сестра призначать дату наступного щеплення.
Кому необхідно вакцинуватися від гепатиту А?
Дітям, які проживають в районах та містах з високою захворюваністю на гепатит А.
Мандрівникам, які подорожують у країни з високим рівнем захворюваності на гепатит А (для максимального захисту перше щеплення вакциною слід зробити хоча б за 4 тижні до початку подорожі).
Особам, у яких підвищений ризик інфікування обумовлений їхньою сексуальною орієнтацією (гомосексуалісти).
Особам, які вживають наркотики.
Хворим з хронічними захворюваннями печінки та особам, у яких можливий розвиток хронічної патології печінки (наприклад, хронічні носії вірусів гепатитів В і С, алкоголіки).
Особам з порушеним процесом згортання крові (наприклад, хворі на гемофілію).
Особам, які працюють з інфікованими вірусом гепатиту А тваринами в науково-дослідних лабораторіях (вакцинувати медичних працівників, як правило, не рекомендується).

Застосування імуноглобуліну для забезпечення короткотермінового захисту від гепатиту А рекомендується у двох випадках:
для мандрівників – замість або додатково до вакцинації проти гепатиту А;
для не вакцинованих осіб, які нещодавно перебували в контакті з хворим на гепатит А.
Для забезпечення ефективної дії імуноглобуліну його необхідно ввести не пізніше двох тижнів із часу контакту з хворим на гепатит А.
Чи можливо знищити вірус гепатиту А?
Вірус гепатиту А гине при нагріванні протягом 5 хвилин при температурі +850С та протягом 1 хвилини при кип’ятінні. Вірус може розповсюджуватись через термічно оброблену їжу, якщо вона була забруднена вірусом вже після приготування. Для знищення ВГА рекомендується відповідний режим хлорування питної води.              

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : гепатит

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат