Інспеція праці роз’яснила закарпатцям про їхні права на роботі

admin 21.06.2013 10:59 СОЦІО

Останнім часом до Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області почастішали звернення громадян, з клопотаннями надати роз’яснення щодо правового статусу   Конституції України у сфері трудових відносин та механізмів застосування її положень в регуюванні взаємовідносин із роботодавцями при оформленні трудових договорів.
   


З цього приводу слід зазначити наступні правові аспекти регулювання трудових відносин в Україні, в контексті Конституції України, які є особливо актуальні напередодні цього державного свята.
    Насамперед слід зрозуміти, що внаслідок свого правового статусу Конституція України як Основний Закон України є правовою основою формування та розвитку трудового законодавства.
    Відповідно до ст. 8 Основного Закону,   Конституція України має найвищу юридичну силу, а отже, їй мають відповідати всі інші акти трудового законодавства.
    Крім цього,   Конституція України закріплює статус окремих актів трудового законодавства України, зокрема:
ст. 9 закріплено статус міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України ;
ст.ст. 91-94 визначено статкус законів України та актів Верховної Ради України ;
ст.ст. 102,106 - правових актів Президента України ;
ст.ст. 113-117 -   правових актів Кабінету Міністрів України ;
ст.ст. 135-137 -   правових актів органів влади Автономної Республіки Крим ;  
ст.ст. 140-143 -   правових актів органів місцевого самоврядування ;
ст. ст. 147-153 -   правових актів Конституційного Суду України .
      Отже, Основний Закон України закріплює основні трудові права працівників та роботодавців, а також тісно пов’язані з ними права та обов’язки . Зазначені права мають основоположний характер щодо трудових прав та обов’язків працівника та роботодавця, які знаходять своє вираження, конкретизацію та деталізацію в актах трудового законодавства, локальних правових актах, зокрема, і в трудовому договорі.
      Більше того, Конституція України закріплює нормотворчі та роботодавчі повноваження Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, а також статус таких працівників, як народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, Президент України, судді, та інших посадових осіб.
      Разом з цим, ст. ст. 55; 124; Конституції визначає також порядок урегулювання індивідуальних трудових спорів.
        Тому, Конституція України є тим стержнем законодавства про працю України, навколо якого вибудовується весь спектр правовідносин між працівником та роботодавцем, в процесі укладання між ними трудових договорів.

Я. Турянський, заступник начальника


admin

ТЕГИ : Закарпаттяроботапраця

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат