У війні за УжНУ «балогівці»   перегинають палку...

02.03.2012 15:59 ПОЛІТИКА

Весь університет переполошився — від ректора Вегеша, щоправда, в його випадку це і не дивно, адже під ним ректорське крісло хитається, до того ж незалежно від результатів перевірки (повноваження нинішнього ректора закінчуються 7 квітня. — Ред.), до наймолодшого першокурсника, що, до речі, теж під великим сумнівом. Адже ті ж таки зміни ніяк не відіб’ються на студентах. Однак їх багато і ними можна маніпулювати... Що вдало було продемонстровано цього тижня.

Навряд чи тим таки студентам вдасться перелічити переваги нинішнього ректора бодай на пальцях двох рук. Занепад УжНУ — ось чим можуть «пишатися» Микола Вегеш і так званий куратор вузу «надзвичайник» Віктор Балога, який за політиканством та інтригами просто забув про те, що основне завдання університету — навчати студентів. Нинішній ректор, який, як відомо, і носа не висуне без наказу Балоги, проявив чималу активність — і позачергову вчену раду разом із студентами скликав, і прес-конференцію влаштував, і студентський мітинг організував, прикриваючись студентським профкомом та нібито бажанням самих студентів, більшість із яких навіть не знали, так би мовити, теми «повстання».

І хоча пісенька Вегеша вже проспівана, такий переполох у його діях можна пояснити тим, що той таки Балога відчув, що його план може зруйнуватися у будь-який момент і з рук висковзне чергова маріонетка, на місце якої прийде хтось «не наш». Тому і знайшов вихід — добре перевірений метод — шантаж. У даному випадку Балога зібрався шантажувати свого колегу по уряду Дмитра Табачника, який 8 квітня призначить у крісло ректора УжНУ нову людину, яка виконуватиме обов’язки керівника найбільшого на Закарпатті університету до виборів ректора. Адже Балога, щоб не втратити контроль над університетом, уже давно асоціює нового керівника вузу з прізвищем Володимира Смоланки чи Юрія Перести, які є членами «Єдиного центру»...

А тим часом Микола Вегеш та голова профкому Андріана Завадяк на прес-конференції в понеділок розповіли, що керівництво «ледве стримує» студентів від страйків і мітингів, що якщо треба буде, студенти поїдуть страйкувати і до столиці. А вже наступного дня майже 3 тисячі студентів та їхні викладачі вийшли на мітинг проти об’єднання закарпатських вишів і вимагали усунути з посади міністра Табачника та його першого заступника. Живим ланцюгом о 14.00 студенти вирушили з «БАМу», дорогою до них приєдналися мешканці університетських гуртожитків, на площі Народній юрба скандувала «Табачника на нари — тоді підем на пари». Утворивши «живий коридор», студенти попросили пройти через нього голів облради та Закарпатської ОДА на збори трудового колективу, які відбувалися на економічному факультеті УжНУ. Результатом засідання стало підписання телеграми до уряду, в якій вимагають терміново припинити дію розпорядження КМУ № 760-р від 10.08.2011 про об’єднання закарпатських вишів.

Лютневу перевірку ректор наз¬вав на зборах «найбільш юридично неграмотною». На думку колективу УжНУ, робота інспекції вищих навчальних закладів відбувалася з численними грубими порушеннями. Зо¬-
крема, проводилося анонімне опитування студентів, не передбачене програмою інспектування, не погоджували зміст завдань контрольних робіт із викладачами відповідних дисциплін. Найближчим часом керівництво університету має намір подати до суду на склад інспекції через те, що при підписанні остаточного документа з результатами інспекції абсолютна більшість членів комісії присутні не були. Також ректор не забув пропіаритися шляхом жертвоприношення себе на благо УжНУ, зазначивши: «Якщо питання реформування крутиться навколо моєї скромної персони, то запевняю, що напишу заяву на звільнення і принесу цю скромну жертву, щоб викладачі та студенти університету жили спокійніше».

Олександр Ледида пообіцяв, що обласна влада всіляко сприятиме вирішенню проблем УжНУ: «Президент дав доручення і до прийняття закону про вищу освіту ніяких об’єднань вишів не буде. Щодо перевірки з міністерства, то я не можу коментувати її результати.   Адже до неї не долучалося обласне управління освіти, наші спеціалісти не працювали в робочій групі». Крім того, губернатор проблеми в об’єднанні не бачить. «Якщо воно і буде, то до найбільшого приєднуватимуться менші, а не навпаки», — запевнив О. Ледида.

Іван Балога, як і Вегеш, не оминув можливості пропіаритися, продемонструвавши свою всевладність обіцянкою присутнім, що обласна рада ухвалить відповідне рішення і депутати «єдиною сім’єю стануть пліч-о-пліч на захист інтересів УжНУ». Присутні на зборах студенти   проскандували Балозі «Дя-ку-є-мо!», так і розійшлися.

Цікаво, чому такий рух пожвавився саме зараз, а не тоді, коли була видана постанова, а саме в серпні. Чому студенти мовчали й у вересні, коли вийшли на навчання, а згадали про постанову об’єднання вузів лише через півроку? І скільки з трьох тисяч зігнаних студентів справді прийшли відстоювати якісь права, не керуючись погрозами викладачів? Імовірніше, просто у вересні ніхто з організаторів ще не думав про вибори ректора, відкладаючи студентів як гарматне ядро на більш вдалий постріл... Як по-іншому можна прокоментувати те, що цей страйк був так гарно організований: з плакатами, транспарантами і навіть... футболками «Я люблю УжНУ!». І чи часом не сам Балога профінансував це дійство, бажаючи налякати студентами Азарова, який би мав натиснути на Табачника?..

Підтвердженням насправді байдужості студентів до якихось об’єднань, чи інших змін, які нав’язують їм сьогодні, стала зустріч останніх у четвер із прем’єр-міністром України Миколою Азаровим у драмтеатрі. Якщо ще в понеділок в УжНУ казали, що ледве стримують студентів від страйків, у вівторок студенти страйкували під гаслами «Табачника на нари — тоді підем на пари», у середу «повстанці» благополучно пішли на пари, а у четвер, стоячи, із оплесками зустрічали і проводжали Миколу Азарова на сцені. Жодних протестів, ба, навіть запитань до прем’єра у студентів УжНУ не було...

***

Анатомія мітингу в коментарях


Ситуація з УжНУ набула розголосу. Видання, які підтримують Балогу, намагаються роздмухати скандал. Однак навіть самі студенти розуміють, що від реорганізації вузу вони лише виграють і обурюються тим, що верхівка намагається використати їх як гарматне м’ясо. Дивує позиція голови профспілкової організації студентів УжНУ Андріани Завадяк, яка, здається, у віртуальному відстоюванні прав студентів перейшла межу і насправді показала себе гвинтиком ректоратської вертикалі.

Усе це випливає з коментарів, які є в Інтернет-виданні «Закарпаття онлайн» під репортерськими замітками «Колектив УжНУ закликав Табачника і його заступника подати у відставку», «Закарпатські виші не об’єднуватимуть» і «На наступну сесію облради винесли питання УжНУ» (23 і 28 лютого ц. р.). Це непідкупні та щирі голоси народу — студентського й викладацького. Для зручності згрупуємо їх у тематичні рубрики.

ЯК ГОТУВАЛИ «СТИХІЙНИЙ БУНТ»?

Легеза Василь 2012-02-29/00:48:15
Цілий день вчора в четвертому гуртожитку малювали ці плакати. Всіх видзвонювали і просили прийти. Друг мій був там і розказував, що там говорили: «Треба гнати на Ледиду, то він у всьому винуватий. Балога — добрий чоловік». Я був у шоці, як студентів використовують. Хіба ми ще не подорослішали?! Хіба ми не розуміємо, що нашими руками грань гребуть!

ХТО І НАВІЩО ЗАСТАВИВ МІТИНГУВАТИ?

Yevhen Mitsyanka 2012-02-28/
22:45:06
99,99 % студентів УжНУ навіть і не розуміють, що за мітинг, для чого він… Замість того, щоб студенти були на лекціях, їх декани, викладачі і врешті-решт керівництво УжНУ вигнало там щось викрикувати!

Студент 1 2012-02-28 / 22:02:21
Я пішов, бо мене заставили. А ще заступник декана казав — ви там маєте бути. Нашу голову профкому зобов’язав написати список усіх присутніх. Навіть перездавання відмінили! Завтра будуть «розбірки» з тими, хто не пішов на мітинг.

Викладач 2012-02-28 / 21:48:25
Сама сьогодні з пари відпустила студентів. Нікого не заставляли йти на мітинг, але нікому і не забороняли.

Соромно 2012-02-28 / 21:37:13
Я добре запам’ятав, що промовила голова студпрофспілки, і вважаю це ганьбою, щоб змушувати шантажем ходити студентів на ваші мітинги.

Соромно 2012-02-28 / 21:14:18
Я сьогодні стояв на зупинці біля 4-го гуртожитку і бачив, як проходив цей «карнавал» повз мене. Я нікого не хочу образити, але поки я стояв там, то почув досить цікаву фразу, яку промовила у гучномовець ніби голова студпрофкому УжНУ: «Хто зараз піде собі в гуртожиток, той буде мати завтра проблеми». Тож, як після цього ставитися до подібних заходів? Так, багато студентів йшло туди за власним бажанням, але все ж не розуміли, чому саме. («УжНУ закриють», «УжНУ об’єднають» і т. ін.). І це нормально, вводити студентів у оману, а ще й кричати подібні речі з гучномовця?

ЗА ЧИЇ ГРОШІ ВЛАШТУВАЛИ ШОУ?

Активіст медичного факультету 2012-02-28 / 21:12:00
От, скажіть мені будь ласка, за чий кошт малювалися плакати?! За чий кошт робилися маєчки?! Дивіться, як усе організовано вийшло. А хіба це не гроші профкому студентів? Звідти були виділені гроші для створення і маєчок, і закупівлі цієї дурниці? Це ж гроші студентів, які сплачують їх кожного місяця, щоб їм у випадку чого надавали допомогу.
Андріано, я до тебе звертався по допомогу студентам, в яких сталися сімейні проблеми, і ти мені казала — грошей нема. А що тепер?! А на цей цирк гроші Є?! Дістали ці шоу у підтримку Балоги чи Вегеша, яка різниця. ДУРІСТЬ! За наші гроші!

LOL 2012-02-28 / 20:55:16
УУУу... Театральність була така. «А чи прийде він» (мова йшла про Ледиду). Я не тримала плакат, я не одягала дебільну маєчку і я не кричала тупі фрази. Я дійсно проти об’єднання. Але ПРОФКОМ це тупо використав усе для своєї реклами. Не мала би я його критикувати, але дурня це все. Шоу... А для першокурсників — яскраві враження.

Добрий 2012-02-28 / 17:46:08
Питання в посаді. А саме в посаді тих, які вам казали йти на цей мітинг, тому що це їхні заробітні платні і їхні «відкати».

ЧОМУ САМЕ ЗАРАЗ ПРИПЕКЛО «БУНТУВАТИ»?

Дмитро 2012-02-26 / 21:13:40
Тепер УжНУ мітингує, а коли потрібно було мітингувати студентам проти вбивства студента, всі сиділи на задньому місці. Коли потрібно було відстоювати закон про вищу освіту, всі сиділи на задньому місці. Коли потрібно було відстоювати платні послуги, то всі сиділи на задньому місці… Студенти, отямтеся! Ви відстоюєте не свій вуз, а відстоюєте просто чиїсь приватні інтереси.

Ужгородець 2012-02-25 / 18:28:29
Коли у ректора перестали «клеїтися» справи, то Табачника у відставку! Запроданці Ви кляті зі своїм ректором! Коли вся Україна мітингувала за відставку Табачника, то Вам було байдуже і все добре, голову в пісок сховали...

Петро 2012-02-23 / 19:59:58
Щось я нічого з цього не можу зрозуміти, що діється! Мені було би цікаво, в чому саме знайшли помилку експерти, в яких органах діяння і на яких факультетах, щоб було ясно, хто як працює. На моє глибоке переконання, є конкретні факультети чи, можливо, сам ректорат, який не справляється з роботою... Вегешу просто залишилося до 8 квітня працювати, а з цього тепер роблять політику і бунт...

КОМУ З ТОГО НАЙБІЛЬША ВИГОДА?

Викладач 2012-02-28 / 18:14:38
Балога не може втратити такий великий вплив в Закарпатті, як УжНУ, там же такий бюджет, а скільки там людей. Ніяка це не турбота, це просто піар!

Йовжий 2012-02-28 / 21:33:52
Мне кажется, что Балоге нужен УжНУ для выборов в октябре!!!

Нестудент 2012-02-28 / 20:50:09
Цікаво, яку Балога має користь, якщо так завзято підтримує УжНУ, а я і забув, що депутат від його партії (ЄЦ) очолює університет. Звичайно, що у сьогоднішній акції у керівництва нашого є і меркантильні цілі, адже втратити подібну структуру (УжНУ), у якої річний бюджет вираховується мільйонами гривень, є занадто важко. Чому ж тоді Балога не захистив також Славістичний університет від закриття? Чи для нього студенти, які там навчаються, є незначною кількістю майбутнього електорату порівняно з УжНУ?

ТЕГИ : микола вегешвіктор балогаолександр ледидамикола азаровУжНУіван балога

Коментарі :


05.03.2012 16:38 юрист

В нете можно печатать все что угодно, т.к. еще юридически этот сегмент информационного пространства неотрегулирован. А вот за распространение в печати сомнительных комментариев можно ответить в суде. Газета не имела право печатать надуманую информацию, которую часто отправляли с одно ІР-адресса


03.03.2012 11:24 Міша

  Обласна адміністрація наробила суєту , орієнтуючись на ВАщука. А УЖНУ захищається. І правильно робить


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат