Закарпатські виші з ліцензіями впоралися

Наталія Каралкіна 31.08.2012 18:30 СОЦІО

Хоча вступна кампанія 2012 виявилася далеко не безпроблемною.

Два найбільші виші нашої області — УжНУ з його 68-річним стажем і ЗакДУ, який хоч і значно молодший, зате пропонує освіту чималій кількості студентів — завершили вступний марафон-2012 і визначилися з точною кількістю державних і контрактних місць.

Державне замовлення університети виконали, хоча напередодні довелося трохи поборотися за свого студента, оскільки Міносвіти виставило майже всім вишам серйозні обмеження. Наприклад, приймальна комісія УжНУ напередодні вступної кампанії розіслала понад дві тисячі персональних запрошень усім медалістам шкіл Закарпатської області та учасникам обласних олімпіад.

На окремі спеціальності конкурс був дійсно великим. За офіційними даними в ЗакДУ показник складав 11 вступників на місце, а в УжНУ конкурс у цілому становив 7,25 заяви на одне місце держзамовлення.

Наразі ж Дмитро Табачник, міністр освіти і науки, молоді та спорту, хвалиться результатами: за числом поданих заяв цьогорічна вступна кампанія є рекордною за всі роки незалежності України.

Вступна кампанія 2012 мала потужний інформаційний супровід. Громадські спостерігачі, а також вимоги до університетів якнайкраще поширювати інформацію про прийом абітурієнтів, спонукало керівництво до висвітлення процесу в пресі. Координатори кампанії спостереження Громадянської мережі «Опора», які наглядали за вишами Закарпаття, прозвітували про спокійний перебіг зарахування студентів. До найбільших навчальних закладів області (Ужгородського Національного університету та Закарпатського Державного університету) було подано близько 10765 заяв. Популярними напрямами виявилися правознавство, туризм, облік і аудит, програмна інженерія, стоматологія та лікувальна справа.

ТЕХНІКА ПІДВОДИЛА, АЛЕ ДО ЄДИНОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ БАЗИ З ПИТАНЬ ОСВІТИ ПІДКЛЮЧИЛИСЯ МАЙЖЕ ВСІ

Цьогорічні нововведення — підключення вишів до Єдиної електронної бази з питань освіти і можливості подання електронної заяви, створили у вишах чимало труднощів уже з перших днів роботи вступної кампанії. Система, не будучи заздалегідь протестованою, дала збій у перші ж дні приймання документів, дуже часто зависала. Електронна реєстрація недораховувала бали, неправильно підсумовувала результати, словом, працювала не на абітурієнта.

Всього до Єдиної державної електронної бази в Україні підключили 1078 вищих навчальних закладів та їх структурних підрозділів, тож тепер уже з полегшенням можна зітхнути, що система мужньо витримала випробування, хоч і пошарпала нерви абітурієнтам й їхнім батькам.

Координатори Громадянської мережі «Опора» також зазначають, що закарпатські виші продемонстрували готовність до принципу незалежного вступу. Хоча загалом вступну кампанію-2012 називають непостійною, бо вона мала велику кількість процедурних змін у процесі своєї реалізації. Нерідко нововведення виявлялися неприємними сюрпризами не тільки для спостерігачів, а й для представників вишів.

Зверталися абітурієнти й на «гарячу лінію», подавали заяви про порушення. За результатами вступної кампанії-2012 Генеральна прокуратура України порушила 20 кримінальних справ, внесла 182 документи реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнула 108 посадових осіб, опротестувала 198 наказів керівників вищих навчальних закладів, правил та умов прийому.

ПОТРЕБИ В ОСВІТІ ЗРОСЛИ, А ЇЇ ПОТРІБНІСТЬ?

Незважаючи на те, що в минулому році деякі ВНЗ мали проблеми із виконанням плану державного замовлення на технічних та природничих спеціальностях, цього року квоти для підготовки на такі напрями зросли на 20—30 %. Через майже нездійсненну на початку місію держзамовлення, міністерство почало надсилати листи вишам з правом на продовження терміну зарахування на держбюджет до 15 серпня. Пізніше прем’єр-міністр України Микола Азаров запевнив про збільшення державного замовлення у вищих навчальних закладах, насамперед фахівців інженерних, природничих, технічних професій, для яких є робота.

Утім, закарпатські абітурієнти залишилися вірними популярним професіям, тож вибір факультетів не новий, зате кількість значно відрізняється. Про популярність Ужгородського Національного університету свідчить заповнення ліцензійних обсягів на стоматології — 100 осіб (100 %), лікувальній справі –— 197 осіб (98,5 %), здоров’ї людини — 59 осіб (98 %), геодезії, картографії та землеустрою — 30 осіб (100 %), туризмі — 30 осіб
(100 %), географії — 28 осіб
(94 %), словацькій мові та літературі — 10 осіб (100 %) тощо. Вперше за останні роки на румунську мову і літературу за держзамовленням зараховано 4 абітурієнти, а 2 навчатимуться за контрактом, — повідомляє сайт УжНУ.

Серед новацій прийому в УжНУ в 2012 році варто відзначити зменшення розмірів оплати за навчання, висвітлення на сайті університету всієї необхідної інформації для вступників, та найвагоміше те, що вперше на інформаційних стендах і на сайті оприлюднені повні рейтингові списки всіх вступників на всі спеціальності.

Закарпатський Державний уні¬-
верситет також успішно вико¬нав державне замовлення. На¬разі прийнято рішення про за¬рахування абітурієнтів, які ви¬конали усі вимоги для вступу на державне замовлення за напрямами та спеціальностями освітньо-кваліфікаційних рівнів молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст та магістр. Колектив університету поповнили нові студенти, серед яких чимало переможців різноманітних конкурсів та олімпіад, — повідомляє сайт ЗакДУ.

Останній тиждень в обох університетах займалися розселенням студентів по гуртожитках. Охочих справді багато, в УжНУ підкреслюють, що є чимало приїжджих з інших областей. Хоч стіни й не гумові, житло обіцяють усім охочим. Чи не в усіх вишах наголошують і на покращенні якості вищої освіти, професійної затребуваності у державі, а також гідному майбутньому, хоча ці фактори аж ніяк не обмежуються стараннями керівництва університетів і самих студентів.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : УжНУЗАКДУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат