А. Литовченко: ДСО працювала, працює й працюватиме надалі!

Мар’яна Мартин 12.12.2014 18:37 ПОДІЇ

Злодій поцупив коштовності», «виламали двері, залишили без телевізора», «з квартири зникли гроші…», — чи не щодня доводиться чути новини подібного змісту чи то від знайомих, випадкових перехожих або ж по радіо чи з екранів телевізора. Мало хто серйозно задумується про те, що наступним може стати саме він, та досвід свідчить — під «прицілом» зловмисника перебуває чи не кожен десятий пересічний українець.


Вже 62 роки успішно займаються охороною майна громадян представники Державної служби охорони. Як працює структура, що змінилося з роками та про те, як вберегти своє майно від зловмисника, «РІО» розповів начальник Управління Державної служби охорони при УМВС України в Закарпатській області Андрій Литовченко.

— Тож, Андрію Анатолійовичу, детальніше про сучасну діяльність колективу?

— Державна служба охорони завжди напоготові. Системи охоронної сигналізації вже зовсім не такі, якими вони були років 10 тому. З роками багато чого змінилося, якщо раніше працівники служби патрулювали пішки, обстежували об’єкти, то сьогодні ми забезпечені машинами й радіозв’язком. Сигнал про «тривогу» наряди отримують із центрального пульта спостереження, куди надходить інформація про спрацювання з усіх об’єктів під охороною. Крокуємо в ногу з часом й результат говорить сам про себе.

Сьогодні ДСО охороняє в Закарпатській області близько 6 тисяч об’єктів, а це таки про щось говорить. До речі, працівники ДСО в нічний час здійснюють патрулювання й не рідко боротьба з значною кількістю вуличних злодіянь на їхніх плечах.

— Чи можете на окремому прикладі розказати, як працює наряд?

— Минулого місяця хлопцям вдалося впіймати злодія, що спокусився на електронну техніку в одному з магазинів мобільного зв’язку в Мукачеві. Крадій вибив скло дверей, пробрався всередину та вибирав, чим би то збагатитися. Коли зрозумів, що на місце події прибули міліціонери охорони, намагався втекти, викидаючи награбоване, але спроба видалася марною… Техніку повернено в магазин, а злодія доправлено до відділка. Такі випадки не поодинокі. На жаль, бувають і небезпечні ситуації, коли злочинець чинить опір, і не рідко маючи зброю. Хочу відзначити, що всі наші співробітники проходять спеціальну перевірку та відповідні фахові навчання, а з метою ефективного відпрацювання щоденно групами затримання відпрацьовуються учбові реагування на сигнали «тривоги». Тому я впевнений, що в будь-якій ситуації наряд спрацює максимально професійно.

— До речі, сигнал «тривога», що таке власне «кнопка термінового виклику міліції»? Де її можна знайти, хто нею може скористатися?

— Актуальне запитання. На жаль, не всі громадяни ознайомлені з можливістю кнопки екстремального виклику міліції: коли щодо людини вчиняються протиправні дії або ж вона спостерігає за такими, вона не завжди може покладатися на власний мобільний телефон або ж на те, що хтось із оточуючих надасть можливість зателефонувати. Тому «тривожна» кнопка, підключена до пунктів централізованого спостереження Державної служби охорони, дає громадянам реальну можливість негайно викликати міліцію. Зазвичай «тривожні» кнопки розміщені в магазинах, аптеках, на автозаправних станціях, у розважальних закладах, тобто в місцях великого скупчення громадян. У разі термінової потреби громадянин має право звернутися до адміністратора закладу чи охоронця, щоб натиснули кнопку. А повідомить про «тривожку» помітний напис — «Терміновий виклик міліції». Сьогодні на Закарпатті ми вже розмістили 100 таких кнопок.

— Останнім часом у засобах масової інформації області почали з’являтися інформаційні повідомлення, що нібито у зв’язку з реформуванням правоохоронних органів планується ліквідація Державної служби охорони, як прокоментуєте?

— ДСО працювала, працює й працюватиме надалі! Сьогодні Україна на межі змін. Звичайно, реорганізація правоохоронних органів на часі, цього вимагає народ та й ситуація говорить сама за себе, адже люди обрали стежку, що веде до Європи. Реформи мають бути опрацьовані фахівцями, а це робота не одного дня. Я як керівник структури наголошую, жодних документів та взагалі будь-яких нормативних актів про плани ліквідації ДСО немає. Всі, хто сьогодні довірив або планує довірити охорону свого помешкання, майна чи фірми, можуть бути спокійні. Державна служба охорони працює у звичному режимі. Роботи чимало, адже свята не за горами.

— Ну і на завершення дайте кілька порад для читачів «РІО», як уберегтися від крадіжки.

— Багато хто залишає помешкання без нагляду, забуваючи, що діють злочинці якраз тоді, коли нікого немає вдома. Тож, якщо ви плануєте вирушити у відпустку і вас кілька днів не буде в помешканні, то не варто розповідати малознайомим людям, коли і як довго ви будете відсутні. Нерідко молоді люди розміщають повідомлення про відпустку в соціальних мережах. Цього робити не варто. Також було би непогано попросити когось із сусідів час від часу визирати у коридор.

Надійні двері та надійні вікна теж можуть уберегти або принаймні потягнути час зловмисника. Варто встановити на вікнах ролети або грати, зокрема це стосується мешканців, що живуть на нижніх поверхах багатоквартирних будинків. Щодо дверей, то варто купувати двері з кількома замками. Звичайно, споконвіків одним із найкращих способів охорони вважається собака. Пес завжди реагує на сторонній шум за дверима, але такий охоронець не всім підходить. Тому пропоную метод на всі 100 %: обладнання засобами охорони та тривожною сигналізацією власного помешкання з підключенням до пульта централізованого спостереження Державної служби охорони — запорука безпеки.

Варто додати: найлегше злодія впіймати за «гарячими слідами». Тож якщо вас обікрали чи пограбували, не зволікайте, а одразу звертайтеся до правоохоронних органів.

Мар’яна Мартин

ТЕГИ : Андрій Литовченко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат