Чому влада не може витягти економіку з дупи

Відділ економіки 12.09.2014 16:17 ПОЛІТИКА

Схоже на те, що нашій владі вигідно, щоб війна поки що не закінчувалася. На неї можна все списати. І люди потерплять, що гривня вже нічого не варта, і що в темряві вечорами сидять, і душ за графіком, а квитанції з захмарними цифрами.


Дослідницька компанія Pew Research оприлюднила результати опитування в 44 країнах світу, які показали, що мешканці Греції демонструють найвищий рівень невдоволення економічною ситуацією в країні. 97 % респондентів у Греції сказали, що економічна ситуація в країні погана. Ну там люди звикли жити відпочиваючи, тому будь-які ексцеси в економіці викликають протест. А от те, що в цьому антирейтингу українці з показником у 93 % посіли четверте місце, вже насторожує. Бо українці не байдикують. Здебільшого наші люди працьовиті, тому й дивно, що працю їхню влада не цінить.

Лякає також те, що українці повинні сидіти без світла через якісь незрозумілі обставини. Держава здала енергетику олігархам, а ті, звичайно ж, не мають наміру працювати собі на збиток, а під прикриттям війни ще й гилять не підйомні тарифи.

До речі, акції усіх обленерго України — у руках 5—7 людей. Ахметову повністю належить Київенерго (72 %), Донецькобленерго (70 %), Дніпрообленерго (51 %) і Крименерго (50,1 %). Братам Суркісам належить Львівобленерго (89 %) і Прикарпаттяобленерго (88 %), а також 17 % Запоріжжяобленерго. Юрій Бойко є власником Волиньобленерго (75 %). Коломойський є співвласником Полтаваобленерго (49 %), Чернігівобленерго (37 %), Сумиобленерго (34 %), Тернопільобленерго (20 %) і Запоріжжяобленерго (6 %).

А усе решта належить… Росії. Навіть 50 % акцій Закарпаттяобленерго володіє російська структура VS Energy, яка належить «лужниковской группе» під орудою Бабакова і Спектора.

То для чого нити, що «заради України» можна і в темряві посидіти? В темряві ми сидітимемо заради Росії, яка воює з нами і збагачується за наш рахунок. Ну і окрім того, ми сидітимемо в темряві, а при цьому олігархи, які володіють електрокомпаніями, лише за останні півроку продали майже 5 млрд. кіловаттів електроенергії за кордон. І навіть в той таки Крим, де навіжені бабульки кричать «Бий бандерівців! Рятуй
Росію!».

Доволі цікаву статтю з приводу нашої нової влади, а точніше її економічної політики написав колишній міністр економіки Богдан Данилишин, який переконаний, що в Україні нічого не змінилося, крім табличок на кабінетах. Незважаючи на війну з Росією, продовжуються міжолігархічні війни, жорстока боротьба за сфери впливу та переділ власності.

«Гроші в Україні є. Такої кількості найдорожчих світових брендів легкових автомобілів немає в жодній країні світу. В день чергової сесії ВР біля стін парламенту я нарахував понад 30 RANGE ROVER, близько 50 останніх моделей Mercedes-Benz та всілякої іншої машинерії вартістю понад 100 тис. дол. США. За гроші, витрачені на придбання однієї такої автівки, можна забезпечити усім необхідним батальйон у зоні АТО більше, ніж на тиждень», — пише Данилишин.

Незважаючи на затяжну економічну кризу, Україна продовжує практику уряду Януковича з виведення з України значної кількості коштів. За попередніми експертними оцінками, всього за січень—червень 2014 року з України було виведено до 30 млрд. дол. США. Це при тому, що одночасно ми випрошуємо в МВФ 17 млрд. дол. США, які важким тягарем ляжуть на плечі українців. Це ще раз підтверджує тезу, що українські олігархи, незважаючи на політичне забарвлення, продовжують грабувати українську державу і призводити до більшого зубожіння народу.

Прямі інвестиції з України здійснено до 47 країн світу, переважна їхня частка спрямована до Кіпру (88,0 %). В той же час капітальні інвестиції в Україні становили всього 76,9 % до аналогічного періоду 2013 року.

Вперше за останні три роки відбулося різке падіння обсягів сільськогосподарського виробництва. Уже понад півроку продовжується падіння обсягів промислового виробництва. Обнадійливих тенденцій, пов’язаних з впровадженням економічних реформ, наразі не спостерігається.

«Для стабілізації економічної ситуації має бути вироблений чіткий план антикризових дій, який має чітко визначати підсилення ролі державного регулювання контролю економічних процесів і відповідальності уряду за економічну політику. В умовах, коли на території країни ведуться воєнні дії, уповання на те, що ринкові механізми самі владнають стан економіки, є повною утопією і незнанням об’єктивних економічних процесів», — переконаний Данилишин.

Чи є такий план у нинішнього уряду? Навряд. Наш Національний банк бідкається, що не може зупинити падіння гривні, а в той же час Управління Нацбанку в одній із карпатських областей за результатами тендера уклало угоду з ТОВ «Житлобуд-І» на оснащення оздоровчого комплексу «Прикарпаття» меблями за 7,64 мільйона гривень. Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель». Мова йде про базу Нацбанку в місті Яремчі, яку НБУ будує ще з 2010 року. «Замовлено меблі для спалень, тераси, більярдної, зимового саду, рецепції тощо, а також обладнання (протипожежне, замки тощо). У переліку меблів є комплекти індивідуального виготовлення з натуральної деревини ясеня та дуба», — пише видання. Щоб усе гарно і по-багатому.

Чи не мав би на таку розкіш державних банкірів реагувати президент Порошенко? Мав би. Але хто казав, що президент зі своїм оточенням прагне скромності в побуті? Наприклад, Кабінет Міністрів вніс першого помічника президента у список осіб, які отримують надбавку до зарплати у розмірі
90 % «за особливий характер роботи та інтенсивність праці» і це при тому, що ще зовсім недавно прем’єр Арсеній Яценюк анонсував скасування всіх надбавок депутатам Ради і чиновникам Кабміну. За словами самого Яценюка, бюджет від цього мав би зекономити 400 млн. грн. Мав би…

Відділ економіки

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат