Хвиля протимобілізаційних акцій

01.08.2014 17:28 СОЦІО

Закарпатці перекривають дороги, не пускаючи чоловіків до війська.

Як ми повідомляли, в Україні почалася часткова мобілізація. По всій країні представники військкоматів почали розносити повістки. Пішли чутки, що інколи чоловіків знімають прямо з потягів, забирають із кафе та дискотек. А потім пішли чутки, що всі, хто отримав повістку, відразу ж вирушать у зону бойових дій.

У Закарпатті масова інформаційна істерія, яка базується на чутках, далася взнаки. Люди почали перекривати автомобільний рух у своїх селах. Найбільше проблем виникло в селищі Ракошино, бо через село пролягає міжнародна автомобільна траса. Мешканці села поводилися доволі агресивно: дісталося і пресі, і деяким водіям, які намагалися проїхати через барикади.

Втручатися довелося і представникам військкомату, і навіть губернаторові з нардепами. Людям почали пояснювати, що мобілізація аж ніяк не означає призов до армії. А в Мукачеві військком навіть «відмінив» мобілізацію. В деяких селах акції затихали, однак у деяких виникали знову.

Було очевидно, що акції протесту виникали нестихійно. Вони були організованими і кимось керувалися. Закарпатська молодіжна організація «Фронт опору» розповсюдила заяву, в якій зазначено, що за протестами стоять люди клану Балог. А в четвер націонал-патріотичні активісти вже протестували біля будівлі СБУ, вимагаючи знайти ляльководів, які штовхають Закарпаття до кровопролиття.

Серед закарпатців думки щодо акцій протесту з перекриттям доріг розділилися. Одні кажуть, що акції не тільки є серйозним порушенням законодавства, але також є   безсовісними по відношенню до інших закарпатців. Не так до тих, хто через перекриту дорогу постраждав, як до тих, хто зараз сидить на фронті в окопі й не може дочекатися заміни.

Самі ж протестувальники переконують, що їхні чоловіки не мають військової підготовки, а в той же час в Україні сотні тисяч силовиків, які фінансувалися за гроші платників податків, і це їхній обов’язок у першу чергу виконувати свій прямий обов’язок. Окрім того, влада повинна відкликати українських миротворців із гарячих точок світу і відправити їх у гарячу точку власної країни. Ну і ще однією вимогою було відправити на фронт синів можновладців або самих можновладців. Ось такий текст розповсюдили закарпатські ЗМІ цього тижня: «Ми вимагаємо, щоб в армію брали не лише бідних наших хлопців, які не можуть відкупитися від армії, але й синів закарпатських можновладців. Можливо, хоч так би більше уваги влада приділяла забезпеченню наших хлопців у зоні АТО», — говорили протестувальниці.

На їхню думку, якщо до закарпатського батальйону призвали би Андрія Балогу та інших дітей елітних чиновників, то хлопці в зоні АТО не відчували би дефіциту з харчами та забезпеченням військовою амуніцією. «Ми впевнені, що міністр оборони Гелетей не допустив би, щоб чоловік його племінниці в чомусь мав потребу, а біля нього і всі інші закарпатці не воювали би голодними та незахищеними», — казали протестувальниці.

Нагадаємо, що син Віктора Балоги Андрій — призовного віку, а його дружиною є племінниця міністра оборони Валерія Гелетея Едіта Гелетей.

Відправити на фронт можна би було не лише Андрія Балогу, але й самого голову облради Івана Балогу. Чи зміг би Іван Балога зробити так, як зробив його колега, голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, який написав заяву про добровільну мобілізацію в армію.

Наразі закарпатська влада намагається тримати ситуацію під контролем. На спеціальній нараді було сказано, що спалах акцій протесту стався через те, що люди не отримали повної інформації щодо мобілізації. У четвер обласна адміністрація розповсюдила заяву з поясненнями.



ДО ТЕМИ

Мобілізація — не призов
Не варто плутати мобілізацію з військовим призовом. Третя хвиля мобілізації — це поставка техніки та людських ресурсів до військових частин, які будуть вказані в директиві, що надійде до військкоматів. Для потреб армії на підприємствах мобілізовуватимуть техніку, яка може допомогти військовим під час бойових дій — автомобілі, автобуси, спеціалізовану техніку. І ще: та кількість повісток, що отримують краяни, далеко не відповідає тій кількості людей, що будуть призвані до армії. Мобілізовуватимуть у першу чергу тих громадян, які мають певний військовий досвід.

Хто не підлягає мобілізації
Згідно зі статтею 23 закону «Про мобілізацію», мають право бути звільненими від мобілізації особи, які   мають більше п’яти дітей, яким ще не виповнилося 16 років. Втім, районні військові комісари не будуть призивати чоловіків, на утриманні яких є більше трьох неповнолітніх дітей (відповідні зміни підписав і президент). Крім того, керівники підприємств можуть «забронювати» особливо важливих працівників призовного віку, які працюватимуть у тилу. Не призиватимуть жінок, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання), зайнятих постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. Петро Порошенко підписав закон, який гарантує: студентів та аспірантів денної форми навчання не призвуть на військову службу під час мобілізації.

Примусово нікого призвано не буде!
Усі мобілізовані обов’язково проходитимуть 10-денну підготовку та бойове злагодження вже безпосередньо на полігонах, де складатимуть присягу на вірність Україні. Час проходження бойового злагодження залежатиме від військово-облікової спеціальності бійців.

Хто підлягає мобілізації
Мобілізації підлягають люди, які служили в армії. Крім того, мобілізовуватимуть тих юнаків, які були визнані непридатними для служби в армії, однак не мають серйозних проблем зі здоров’ям. Такі особи ще раз проходитимуть медкомісію. Люди, які не служили в армії (ті, хто закінчив військову кафедру і отримав звання «молодший лейтенант» запасу), зазвичай мають таку військово-облікову спеціальність, яка відповідає цивільній освіті — будівельник, юрист.
Більшість зараз потрібних для армії людей — не вояки, а тиловики. З них мають сформувати аж 44 частини бойового забезпечення. Армії зараз потрібні всі ті люди, які забезпечать матеріальні, транспортні, побутові та інші потреби військ.

«Гаряча лінія»
Відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА Валерія Лунченка, створено «гарячу» пряму телефонну лінію щодо роз’яснення всіх аспектів часткової мобілізації

«Гаряча» лінія — 0800-501-484 (з 6.00 до 22.00). Також щодо всіх виявлених порушеннь необхідно телефонувати за цілодобовими номерами: УМВС — 61-25-11 (чергова частина); СБУ — 61-31-00 (чергова частина); обласний військовий комісаріат —
67-20-67 (чергова частина).

***

Що треба знати про повістку у військкомат
Повістка ні до чого не зобов’язує, якщо вона вручена громадянинові не під розписку (наприклад, кинута в поштову скриньку), передана через сусідів, батьків і т. д. під їхню розписку, оформлена неправильно (наприклад, у ній не зазначено, з якою метою вас викликають до військкомату), телефонний дзвінок також не може замінити повістку.
Якщо ви повістку таки отримали і розписалися за неї, то:
1. За неявку у військкомат за повісткою ухильникові загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн.
2. За порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн.
3. За умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка — штраф у розмірі від 17 до 51 грн.
4. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.
5. Усім, хто перебуває на військовому обліку і одержав повістку про мобілізацію, забороняється змінювати місце проживання без дозволу посадової особи.



КОМЕНТАРІ

Валерій Лунченко: «Ми повинні захистити свою віт¬чизну — іншого виходу немає»

— Третя хвиля мобілізації дасть можливість перепочинку, морально-психологічного відновлення тих військових, котрі вже кілька місяців перебувають «на передовій». За рахунок прибуття нових змобілізованих сил бійці з зони АТО будуть переведені у спокійніші місця, багатьом із них планується надати короткотермінові відпустки, — зазначив Валерій Лунченко і додав, що ротація буде проводитися після військової підготовки підрозділів, які будуть доукомплектовані під час мобілізації.   Обов’язково буде проведена підготовка. Всі військовозобов’язані, які призиваються під час мобілізації, прибувають у військові частини, де проходять бойове злагодження у складі штатних підрозділів, тобто разом із військовослужбовцями. Тільки після підготовки вони направляються для виконання завдань.
Очевидно, що в антитерористичній операції настає переломний момент,   українські військові практично взяли в оточення терористів. Наші солдати знищують ворогів, звільняючи одне за іншим населені пункти. Масштабна робота Петра Порошенка та українських дипломатів допомогла всьому цивілізованому світові зрозуміти реальну роль Кремля у збройному конфлікті. Посилюється політичний та економічний тиск на агресора, однак Росія продовжує нарощувати угруповання своїх військ на кордоні з Україною. Важливо зрозуміти, що жодна зовнішня підтримка не допоможе нам, якщо   українські чоловіки не згуртуються і не стануть на захист рідної землі. Українські військові на Донбасі воюють не тільки за Донеччину та Луганщину. Вони відстоюють всю Україну. Якщо агресора не зупинити, то завтра він прийде і в наші домівки. Ми повинні захистити вітчизну — іншого виходу нема, — переконаний очільник краю, голова Закарпатської облдержадміністрації Валерій Лунченко.


Мобілізація після Балог і Петьовок зі своїми синами

Сергій Ратушняк виступив проти огульної мобілізації.
1. Війна не оголошена — отже яка мобілізація?
2. Під зброєю в Україні 700 000 силовиків. Битками би повибивали тисячу-другу бандитів. До цього ж 800 000 у відставці. Тобто з досвідом. Де ця армія?
3. Жоден чиновник і олігарх із синами ні грішми, ні особисто не беруть участі в АТО.
4. У нашому краї місцеву банду Януковичів — ОЗУ клану Балог — не тільки залишено при владі, а ще й доручено вести до перемоги на виборах партію Порошенка «Солідарність».
5. Майдан зраджено. Порошенко хоче залишити своїм друзям злодіям-олігархам 50 % наступного парламенту мажоритарки «а-ля 200 грн.».
Закарпаття це вузька горловина всієї енергетичної системи Росії і Європи. Саме через нашу територію проходять усі 7 (!) продуктопроводів, на яких і тримається бюджет Росії. Один аеропорт і чотири вузькі дороги, що відокремлюють область від континентальної України, можна заблокувати з допомогою бензопил і гранатометів, привезених на мопедах.
Краденим через Гелетея озброєнням військова міць росте тільки в «Барви». І вже тисячі задіяні з нелегальним полігоном для підготовки. За годину область може диктувати і Путіну, і ЄС ціни на газ і транзит. І це боронити НІКОМУ!
Шановні закарпатці, знездолені і безправні зі сходу піднялися проти тиранії своїх місцевих князьків Ахметових, Януковичів, Єфремових. Останні й підняли люд, щоб полякати Київ і залишити їм злодійські схеми на десятки мільярдів щорічних надприбутків. Олігархія київська не погодилася. Почалося протистояння, яким не міг не скористатися Кремль. Він уже і не чує дорікань щодо Криму, бо вже не до нього. Зараз центральний олігархат, який легалізувався після заколоту через вибори,   посилає дітей і чоловіків обкрадених із несхідної України. Це не Ваша війна. Це олігархічна воєнна операція. Такий же в неї й офіційний статус. Ні статусу учасника бойових дій, ні пенсій, ні надбавок, ні пільг, ні доплат.
Жодних санкцій проти Росії (її чиновників, корпорацій і партій) не введено. Наш край стратегічно привабливіший для Росії, Заходу і транснаціональних фінансово-мафіозних угруповань, ніж ціла Україна. І його нікому охороняти. Прапори мадярські, румунські, словацькі тощо рясно майорять на держустановах краю, а будь-яка згадка про русинство зазнає нищівних нападок, погроз і застережень. Зі семи мільйонів мешканців Донбасу можуть воювати щонайменше мільйон чоловіків, але їх чогось не видно. Натомість женуть наших дітей і братів.
Вимагаємо від президента ратифікації закарпатського референдуму 1991 року і люстрації банди братів Балог у Закарпатті. Мобілізація тільки після введення воєнного стану і очолювання батальйонів високопосадовцями і нардепами зі своїми синами. Закарпатський батальйон мають очолювати місцеві «ахмето-януки» — Балоги і Петьовки зі своїми синами.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат