В Ужгороді занепадає пам’ятник жертвам Першої світової війни

18.07.2014 15:04 СОЦІО

Газета «РІО» ініціює відновлення меморіалу коштами меценатів.

28 липня 2014 року виповнюється 100 років від початку одного з найбільших протистоянь у історії людства — Першої світової війни. За період цієї війни з 1914 по 1918 рік загинуло понад дев’ять мільйонів осіб. Перша світова війна є доленосною віхою в історії людства ХХ століття. Закарпаття вона також не оминула, залишивши по собі військові кладовища, а також чимало пам’ятників, про які сучасні ужгородці навіть не здогадуються.

Понад 70 років у Ужгороді, майже в самому центрі міста стоїть пам’ятник жертвам Першої світової війни. За розмірами (понад 5 метрів) цей обеліск перевершує майже всі інші місцеві пам’ятники. Відомий як пам’ятник Карлу Марксу та й площа, на якій розташований, колись мала таку назву.

«Пам’ятник-піраміда був споруджений в Ужгороді у чехословацький період у новому житловому двоповерховому мікрорайоні — на щойно облаштованій площі, що була продовженням вулиці «Dr. Marxe». Нині це площа Едмунда Егана, а у радянські часи — площа К. Маркса. Зважаючи на будматеріали, пам’ятник спорудили з того ж натурального каменю (білий вапняк), що й зовнішнє облицювання фундаменту монументального імпозантного шестиповерхового будинку Крайового управління в Ужгороді, так званого Білого дому (архітектор Франтішек Крупка). Будівля у стилі чеського конструктивізму була зведена в 1936 році й, імовірно, що для пам’ятника крайовий уряд використав залишки закуплених будматеріалів, головне, це природний та імпозантний облицювальний камінь», — розповідає Валерій Падяк, кандидат філологічних наук, викладач Пряшівського університету.
Єдине туристичне письмове підтвердження, яке свідчить про первісне призначення цього обеліска — туристичний довідник «Радянське Закарпаття», виданий у 1957 році. «В Ужгороді на площі Карла Маркса стоїть проста піраміда з тесаного каменю — пам’ятник жертвам Першої світової війни», — йдеться у виданні.

Якщо ж повернутися до історії, на початку Першої світової війни Закарпаття стало одним із театрів бойових дій. На кілька місяців воно перетворилося на одну з найгарячіших точок планети. Тож наявність чималої кількості пам’ятників цілком обгрунтована. «У двадцятих—тридцятих роках на території тогочасної Чехословацької республіки було споруджено і впорядковано 120 пам’ятників і меморіалів. Помітна частина їх була в нашому краї. Існував цілий рух з увічнення пам’яті про Першу світову, в який включилися різні громадські й офіційні організації. Зокрема, будівництвом Покровського храму-пам’ятника на Православній набережній Ужгорода опікувалися десятки організацій», — пише у своєму блозі на сайті «Нове Закарпаття» доктор історичних наук, професор, письменник, журналіст Сергій Федака.

Парадоксально, але пам’ятник жертвам Першої світової війни так і не був відкритий. Валерій Падяк вважає, що відкриття було заплановане на 11 листопада 1938 року — до 20-ї річниці закінчення Першої світової війни. Однак   30 вересня 1938 року в Європі вибухнула політична криза, пов’язана з прагненням Німеччини розчленувати територію Чехословаччини.

Через 100 років після Першої світової пам’ятник занепадає. Невдовзі ужгородці можуть втратити цінний обеліск, бо його не те що не ремонтували, про нього взагалі забули! Понад 70 років він чекає на своє урочисте відкриття і цього року було би дуже символічно це здійснити. Тож газета «РІО» розпочинає ініціативу з відновлення меморіалу. Просимо всіх небайдужих долучитися до благородної справи. У нас спільна   з Європою історична пам’ять, наші предки вмирали на полях боїв і нащадки не мають права забувати про їхні подвиги й занедбувати те, що залишилося у спадок про жертв Першої світової війни. Долучайтеся до ініціативи! Пишіть нам!
Редакція газети «РІО»


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпаття в Першій світовій війні

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат