Газ перекрили. Запасів вистачить до кінця літа

21.06.2014 22:36 СОЦІО

Чи повернеться Закарпаття до дров та гідроенергетики?

Росія припинила поставки газу в Україну. Про це на засіданні Кабінету Міністрів повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За словами Продана, залишився тільки обсяг транзиту газу, який іде в європейські країни.

Як відомо, «Газпром» подав позов у Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма про стягнення з НАК «Нафтогаз України» 4,5 млрд. доларів через невиконання контракту. У свою чергу «Нафтогаз» подав позов на «Газпром» до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути з «Газпрому» переплату за газ, який російський монополіст поставляв із 2010 року. За оцінками «Нафтогазу», така переплата становить 6 млрд. доларів.

Тривалі переговори ні до чого не привели. Росія просто використовує старий метод тиску — перекриває газ. Прем’єр Арсеній Яценюк заявив: «На думку уряду України, газова угода є частиною російського плану здійснення агресії проти української держави. Це частина плану, який передбачає цілий ряд заходів зі знищення української незалежності й державності», — наголосив він. «Це почалося з анексії Криму, з дестабілізації ситуації в Донецьку і Луганську, фінансування терористів на території Східної України, заслання бандитів на території Донбасу, передачі зброї, техніки і здійснення   газового тиску», — додав Яценюк. «Росія не може зрозуміти, що Україна — незалежна держава, і не Росії визначати, куди нам іти. А йдемо ми в ЄС», — додав він.

У той же час колишній міністр палива та енергетики Плачков заявив: «Треба оголосити надзвичайний енергетичний стан. Скликати комісію, яка готуватиме країну до опалювального сезону. Літній період ми можемо якось ще пережити. Далі — гірше. Зараз потрібно дивитися, де, кому, скільки потрібно газу. Коли газу не вистачає, всі почнуть кричати, що їм потрібно», — заявив екс-міністр.

За його словами, терміново треба об’єднатися енергетикам найвищої кваліфікації, дипломатам, економістам. «Вирахувати споживання газу детально, по регіонах, щоб зберегти життєзабезпечення міст. Виробити стратегічний план і запропонувати його президентові та уряду. Причому спрогнозувати три варіанти: оптимістичний, песимістичний і базовий. Залежно від зовнішніх температур, які будуть майбутньої зими», — заявив Плачков.

Екс-міністр у будь-якому випадку впевнений, що Україна впорається з газовою проблемою. «Україна виживе в будь-якому випадку. Але з якими втратами і неприємностями? Всі проблеми потрібно звести до мінімуму. Період важкий, але Україна впорається з ним гідно, в мене щодо цього сумнівів немає. Моя улюблена приказка: «Північний вітер народжує вікінгів». Ці випробування нас об’єднають, зроблять сильнішими і мудрішими», — підсумував Плачков.

Росія ж не зупиняється лише на припиненні поставок газу в Україну. Росіяни переконують Європу, що навіть транспортувати газ, який іде до європейців через нашу газотранспортну систему, також невигідно і ненадійно. Щоб довести свої слова, росіяни чинять диверсії. Цього тижня терористи підірвали газопровід, яким газ іде з Росії через Україну до Словаччини. 10 мільйонів кубометрів газу пішло в повітря. Росія хоче, щоб Європа підтримала будівництво газопроводу «Південний потік» у обхід України.

Окрім іншого Росія опирається рішенню Євросоюзу про реверс газу в Україну з Європи, мовляв, це шахрайські схеми, коли Україна купує російський газ у Європи, бо так дешевше. Уряд вважає, що реверс нам допоможе. Зокрема, нарешті Словаччина розродилася рішенням почати реверсні поставки газу в Україну. Але це буде лише 1 вересня. А зараз нам потрібно максимально економити і переходити на альтернативні джерела енергетики.

Насправді енергетичну кризу потрібно вирішувати терміново. Люди отримують нові платіжки за газ, електрику та воду і просто шоковані новими тарифами. Довго не можна буде прикриватися війною на Сході. Потрібно відновити наші ТЕЦ і зробити ставку на вугілля й електроенергію наших ГЕС та АЕС.

Що стосується Закарпаття, то свого часу влада завжди пафосно рапортувала, що в таке-то село, такого-то району провели газ. І лише завбачливі господарі вирішили не викидати свої кахлеві пічки та «шпаргети». Скандинавія та багато гірських країн Європи можуть бути прикладом того, як забезпечувати себе енергетично без особливих втрат для природи. Там налагоджене виробництво брикетів із відходів переробки деревини. Або ще одним прикладом можуть бути міні-ГЕС, яких чомусь так бояться в Закарпатті. Швидше за все, бояться, бо деякі політики вирішили лякати населення загрозою для екології. Загроза така дійсно може бути, якщо ГЕС будувати за старими принципами. Тут потрібні західні технології та принципи. Робити так, щоб і природа не постраждала, і людям було вигідно.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат