Вибірковий сепаратизм у Закарпатті

09.05.2014 16:44 ПОЛІТИКА

Цілісність України врятувати вже практично неможливо. Сепаратисти на Сході країни просто озвіріли. Чого вартий лише факт захоплення трьох спецпризначенців СБУшної «Альфи», над якими знущалися і яким нібито повиколювали очі. Фактично весь Донбас перетворився в зону впливу терористів, які захоплюють адмінбудови, будівлі силових структур і нападають на військові об'єкти.


Росія робить усе для того, щоб максимально розхитати ситуацію і провалити проведення виборів українського президента та наблизити до себе східні області України. Однією з найгучніших провокацій росіян став збройний замах на мера Харкова Кернеса. Звичайно ж, російські телеканали відразу подали цей замах як спробу українських націоналістів помститися мерові Харкова.

На жаль, наша влада не може протидіяти російським диверсантам. Або не хоче. Міністр МВС Аваков зізнався, що міліція у східних регіонах України «функціонально не готова виконувати свої обов'язки, попереду велика кадрова чистка». А в. о. президента Турчинов каже, що сепаратисти готуються поширити диверсійні акти ще на шість областей протягом Травневих свят, і констатує, що на сьогодні ,влада не контролює ситуацію в Донецькій та Луганській областях. Тобто навіть вибори президента в цих областях проводити неможливо. Деякі політологи переконані, що влада зриває вибори під Юлію Тимошенко і зриває їх там, де в неї найнижчий рейтинг. З цього приводу політик Сергій Ратушняк на своїй сторінці у ЕасеЬоок напівжартома написав: «Юля отдаёт Путину все те регионы, где у неё нет рейтинга. Так у неё нигде нет рейтинга! Вот мы попали в клей. Двумя ногами».

Взагалі-то, якщо те, що діється в Україні, дійсно є продуманою спецоперацією під одного з кандидатів, то державі це дорого обійдеться. Політик Юрій Лу-ценко вважає, що відновити повноцінну державність без жертв уже не вдасться. «На сьогодні шляху відновлення української влади на Донбасі без жертв уже немає», — сказав політик.

І не варто сподіватися на Захід. Вони нам не допоможуть. І санкції проти Кремля є дурницею, бо Путіна вони не зупинять. Екс-глава ЮКОСу, «в'язень совісті» Михайло Ходорковський у ході зустрічі в Донецьку заявив: «Чи можуть зупинити Путіна санкції? Ні. Ніякі санкції швидко не подіють. 3—5 років ситуація для економіки РФ не буде критичною. Вона буде погіршуватися, рівень життя падатиме, але золотовалютних резервів і міцності на кілька років вистачить», — зазначив він.

МІСЦЕВИЙ СЕПАРАТИЗМ

У контексті розвалу країни випливла тема сепаратизму і на Закарпатті. Явно активізувалися русинські рухи. Найрадикальніші русини сподіваються саме на Росію, що вона допоможе Закарпаттю відокремитися від України. Зокрема такі заяви робив так званий прем'єр-міністр Подкарпатської Русі Петро Гецко. Наразі він фінансується росіянами і виконує доволі дивні функції керівника мережевого руху русинів. Фактично, він виголошує свої заяви лише в Інтернеті і всі вони стосуються того, що русини і росіяни брати навіки і саме Росія повинна врятувати русинів від українців.

Після цього Служба безпеки України оголосила в розшук Петра Гецка, а як повідомили в Генпрокуратурі, Петрові Гецку висунуто підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб).

У ГПУ нагадали, що 20 березня слідчим відділом Управління СБ України в Закарпатській області до Єдиного реєстру до-судових розслідувань внесено відомості щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб.

Як сказано в повідомленні ГПУ, Петром Гецком було розповсюджено статтю, в якій «міститься звернення русинів Закарпаття до Президента РФ Путіна з проханням здійснити «миротворчу операцію, відновити та визнати державність Республіки Підкарпатська Русь». Крім того, Гецко, в інтерв'ю одному з російських телеканалів публічно закликав до зміни адміністративно-територіального устрою України шляхом визнання Республіки Підкарпатська Русь та невизнання унітарності України.

Варто відзначити, що цього тижня в Закарпатті відбулися два зібрання русинів: у Мукачеві зібралися пробалогівські радикальні русини на чолі з отцем Сидором і депутатом від балогівського «Єдиного центру» Жупаном. В Ужгороді ж зібралися представники інших організацій русинів, які не використовували сепаратистської риторики і говорили лише про необхідність відновлення історичної справедливості щодо національності «русин» та поширення русинської культури і традицій.

Дивним є той факт, що балогівські русини спокійно провели своє зібрання і навіть пройшлися маршем по Мукачеву, а от в Ужгороді самі ж балогівці нацькували на русинів українських націоналістів. Якась дивна вибірковість. До речі, з цього приводу патріотично-виховна організація Закарпаття «Кротон» заявила, що таку «розрізненість русинського руху в Закарпатті використовують політики, щоб здобути голоси корінної національності краю на виборах усіх рівнів». «Ми стали свідками того, що українські націоналісти на догоду деяким політикам намагалися блокувати зібрання одних русинських організацій, а при цьому зібрання інших русинських організацій були українськими націоналістами проігноровані. І це при тому, що саме зібрання в Мукачеві, де українських націоналістів не було, мало більш радикальне автономістське і антиукраїнське спрямування», — йдеться в заяві члена президії й керівника русинського крила організації «Кротон».

«Ми заявляємо, що докладемо всіх зусиль для популяризації русинської культури та мови, будемо й надалі вимагати ідентифікації русинів як національності, однак ми категорично проти використання русинських організацій як розмінної монети деяких політичних сил. Ми не підтримуємо намагання радикальних русинів скористатися допомогою влади Росії у відокремленні від України. Росія нам у цьому не друг. Ми самодостатні й самі домагатимемося свого визнання як нації й надання Закарпаттю особливого державно-територіального статусу. Русини залишаються патріотами свого краю і будуть розбудовувати його разом із угорцями, словаками, румунами та іншими національними меншинами без силової допомоги та інтервенції Росії», — йдеться в заяві.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат