Що закарпатцям потрібно знати про підвищення пенсій восени

admin 19.06.2017 15:23 СОЦІО

Влада пообіцяла з жовтня суттєво підняти пенсії. Але у той же час, буде проведено тотальну перевірку дійсності пенсійних документів та права на соціальну допомогу


Все почалося з того, що Президент Петро Порошенко дав завдання уряду підвищити пенсії. Мовляв, для цього є всі підстави.

«Уряд має здійснити швидкі практичні кроки, які вже зараз полегшать страждання пенсіонерів. Це моя вимога, як Президента, і, впевнений, – вимога суспільства», – наголосив Порошенко.

«Людина, яка виходить на пенсію у 2016-2017 роках, маючи високу заробітну платню має високу пенсію. Людина, яка вийшла на пенсію у 2009-2010 році має той самий стаж, сплачувала внески із середньої заробітної плати так само, як це робили у 2016-2017 роках, тобто робила все, що може, але пенсію на сьогодні має набагато меншу. В першу чергу, як результат осучаснення, отримають підвищення пенсій найменш захищені – ті, хто на сьогоднішній день отримує несправедливо найнижчі пенсії», – додав Президент.

Окрему увагу Петро Порошенко звернув на питання обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів та їх оподаткування. «Я наголошую на тому, що на сьогоднішній день ми зацікавлені в тому, щоб пенсіонери продовжували працювати. Не треба їх вичавлювати з робочих місць. Думаю, що не виправдане на сьогоднішній день і обмеження пенсій працюючим пенсіонерам, і оподаткування пенсій», – наголосив президент.

Глава держави також нагадав, що останні три роки було резонансним питання пенсійного віку. «Можу відкрити таємницю – коли Уряд завершував черговий меморандум з МВФ, я брав на себе ініціативу, і ми робили все можливе, щоб не дати нашим опонентам можливості завалити пенсійну реформу, штучно маніпулюючи з пенсійним віком. Вважаю, основним досягненням, що для більшості пенсіонерів зазначений законопроект не передбачає підвищення пенсійного віку», – резюмував Президент.

Згодом слова Порошенка підтвердив і глава уряду Володимир Гройсман.

"Ми залишаємо пенсійний вік 60 років — це базова позиція. Підтримано пропозицію підвищити пенсії з 1 жовтня. Також базовою позицією є те, що ми скасовуємо оподаткування працюючих пенсіонерів", - сказав Гройсман. За його словами, законопроект про пенсійну реформу може бути внесений до Верховної Ради вже цими днями.

Формула розрахунку пенсій

У свою чергу, Міністр соцполітики Андрій Рева пояснив нові правила нарахування пенсій.

"Донедавна пенсії призначалися за п’ятнадцятьма різними законами, таким чином існували різні розрахунки пенсійного забезпечення. Наприклад, держслужбовець з 20-ма роками стажу держслужби отримував пенсію у розмірі 90% від останнього заробітку, а всі інші громадяни лише 40% від зарплати", – заявив Міністр. "Тобто, за однакового розміру стажу, та однакового рівня заробітку, пенсії для окремих категорій відрізнялися більш ніж вдвічі", - додав він.

За словами міністра, законопроект щодо реформування пенсійної системи вводить чесні та прозорі правила визначення розміру пенсій для усіх громадян, без огляду на статус та місце роботи.

Розмір пенсії кожного громадянина України розраховуватиметься за формулою:

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії.

У разі реалізації заходів з осучаснення пенсій, наявним пенсіонерам, кому пенсія вже призначена – використовуватиметься показник середньої заробітної плати, який використовується для призначення пенсії в 2017 році – показник за 3 роки – 2014, 2015 та 2016 роки.

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески – цю інформацію кожен може отримати у будь-якому відділенні Пенсійного фонду);

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу. Сьогодні величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року становитиме 1, при цьому, в результаті зміни коефіцієнту жодних змін розміру пенсій в сторону зменшення не відбудеться.

Наприклад: Працівниця держсектору зі стажем 32 роки вийшла на пенсію у 2008 році.

Розмір пенсії: 3764,4 х 1,9 х 0,32.

Пенсія зараз - 1698,99 грн., а буде - 2288,76.

Як зазначається, єдині правила будуть впроваджені і щодо термінів виходу на пенсію.

Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій з 1 січня 2018 року скасовуються особливі умови виходу на пенсію для усіх громадян, крім військовослужбовців, яким призначатиметься пенсійне забезпечення за вислугу років.

Зміни торкнуться також механізму відшкодування роботодавцем витрат Пенсійного фонду на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах.

Так, з 1 жовтня 2017 року буде замінено механізм відшкодування пенсій для таких категорій працівників за віком на пільгових умовах за рахунок сплати роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7 відсотків.

Рівніші серед рівних

Чому влада звернула увагу на те, що потрібно провести певну зрівнялівку у пенсійному законодавстві стає зрозумілим, коли аналізувати нинішні пенсії різних «елітних груп»

Середній розмір пенсійних виплат суддів відповідно до закону про "Про судоустрій і статус суддів" станом на 1 травня цього року становить 23,7 тис. грн, тоді як середній розмір всіх пенсійних виплат в Україні на цю дату дорівнює 1,88 тис. грн, - повідомляє Пенсійний фонд України.

У трійці найвищих середніх пенсійних є виплати згідно із законом "Про статус народного депутата" - 15,17 тис. грн і законом "Про прокуратуру" - 9,9 тис. грн.

Пенсійний фонд уточнює, що слідом з великим відривом йдуть пенсії науковцям згідно із законом "Про наукову і науково-технічну діяльність" - 3,72 тис. грн.

Трохи менші середні пенсійні виплати чорнобильцям - 3,54 тис. грн, держслужбовцям - 3,41 тис. грн і тих, хто підпадає під норми закону "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" - 3,45 тис. грн.

Замикають представлену Пенсійним фондом таблицю пенсії звільненим з військової служби - 2,77 тис. грн і пенсії згідно із законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - 1,73 тис. грн і "Про пенсійне забезпечення" - 1,35 тис. грн.

ПФУ зазначає, що пенсія на суму понад 10 тис. грн на травень цього року була у 21,2 тис. осіб. Ще 187 тис., або 1,6% отримували пенсії від 5 до 10 тис. грн, і трохи більше - 227,8 тис., або 1,9% - було пенсіонерів з виплатами від 4 до 5 тис. грн.

Від 3 до 4 тис. грн отримували 626,3 тис. осіб, або 5,3% від загального числа пенсіонерів, а від 2 до 3 тис. грн - відповідно 1,463 млн, або 12,4%.

Найбільш масовими були виплати від 1,5 до 2 тис. грн - 3,189 млн, або 27% і від 1,4 до 1,5 тис. грн - 2,378 млн, або 20,2%.

Пенсії від 1,3 до 1,4 тис. грн отримували на травень 1,974 млн осіб, або 16,7% всіх пенсіонерів, від 1,2 до 1,3 тис. грн - 935,1 тис., або 7,9% , від 1 до 1,2 тис. грн - 408,9 тис., або 3,5%.

Нарешті у 385,5 тис. осіб, або 3,3%, розмір пенсії не дотягував навіть до 1 тис. грн.

Пенсійний фонд уточнює, що загалом у країні на 1 травня цього року було 11 млн 745,88 тис. пенсіонерів, з яких пенсіонери за віком - 8 млн 971,26 тис., за інвалідністю - 1 млн 352,34 тис., у зв'язку з втратою годувальника - 577,33 тис.

Пенсії військовослужбовців отримували 559,54 тис. осіб, за вислугу років - 239,11 тис., соціальні пенсії - 93,13 тис. осіб, а довічне грошове утримання суддів поширювалося на 2,86 тис. осіб.

Відповідно до представленої статистики, у 2016 році серед тих, кому була призначена пенсія, стаж від 15 до 25 років мали 24% осіб, понад 25 років - 76%, а понад 35 років — 41,6%.

Пенсіонерів та пільговиків хочуть перевіряти

Виплати пенсій є величезним тягарем для України. Анонсування владою підняття розміру пенсій спонукатиме ту ж владу до перевірок, наскільки та чи інша особа має право на підвищені пенсії чи соціальні пільги.

В Україні вже в цьому році може стартувати новий етап верифікації одержувачів соціальної допомоги. У міністерствах фінансів та соціальної політики готують два нових законопроекти, які забезпечать ревізорам доступ в оселі українців, а чиновникам дозволять ефективніше перевіряти добробут громадян. Про це пише «Сегодня».

За весь час незалежності в країні так і не створили єдиний реєстр пільговиків та пенсіонерів, у населених пунктах до цих пір ведуть паперову документацію. Якщо виявляється, що людина неправомірно отримував субсидію, пенсію або будь-яку іншу соціальну допомогу, повернути гроші можна тільки через суд. Для працівників соціальної служби, які незаконно призначили цю допомогу, або українців, які отримували гроші, взагалі ніяких штрафів і санкцій законодавством не передбачено.

Враховуючи, що на соціальну сферу Україна щорічно витрачає сотні мільярдів гривень, відсутність жорсткого контролю призводить до зловживань. Українці приховують частину свого доходу і оформляють субсидії, отримують соціальну допомогу і користуються пільгами. У минулому році на соціальний захист пішло 258 мільярдів гривень, це 31% від загального бюджету країни.

«Основним механізмом виявлення зловживань є робота соціальних інспекторів. Дані свідчать про низький рівень ефективності їх роботи. Зокрема, рівень виявлених порушень від загальної кількості проведених перевірок складає лише 0,9%», – йдеться у звіті Офісу з фінансового та економічного аналізів у Верховній Раді.

Парадокс: соціальні інспектори повинні контролювати роботу соціальної служби, однак при цьому вони знаходяться у цієї служби в підпорядкуванні. Ще в 2015 році виправити ситуацію вирішили у Міністерстві фінансів. Там створили спеціальний відділ, який зайнявся верифікацією всіх одержувачів соціальних виплат. Фактично, міністерство збирало інформацію про українців з різних джерел (у тому числі банків, податкової тощо) і зіставляла дані. За рахунок верифікації уряд планував заощадити п’ять мільярдів бюджетних гривень. Однак, за словами держсекретаря Мінфіну Євгена Капинуса, заощадити вдалося всього 102 мільйони гривень. У минулому році знайшли всього лише 59 пенсіонерів (із 11 мільйонів), які незаконно отримали пенсії.

Отримати хоч який-небудь істотний результат не вдалося. «Обміну даних заважає відсутність певного єдиного ідентифікатора, який використовувався б у всіх реєстрах. Крім того, часто інформацію по певним реєстрів не об’єднують в електронному вигляді на центральному рівні, а натомість існують окремі обласні реєстри. Зокрема, за словами начальника Управління верифікації та моніторингу виплат Мінфіну Андрія Рязанцева, в грудні 2016 відсутня навіть централізована база паспортів. Тому обмін інформацією став великим викликом для ініціаторів верифікації», – прийшли до висновку експерти Офісу.

Як будуть перевіряти українців

Уряд готує два законопроекти, які дозволять перевіряти українців по-новому. Міністерство фінансів готує проект закону «Про верифікації», а Міністерство соціальної політики вже розробило законопроект про соціальну інспекцію.

Головне нововведення – поява ревізорів (соціальних інспекторів), які зможуть ходити по квартирах та будинках і перевіряти, чи дійсно люди потребують допомоги від держави. Соціальні інспектори будуть працювати в органах соціального захисту на місцях. Для цього створять цілу структуру на чолі з регіональними керівниками, яких призначить держсекретар Міністерства соціальної політики.

Соціальні інспектори запрацюють з 2018-го (до цього документ повинні підтримати парламентарії) і обійдеться бюджету приблизно в 50 мільйонів гривень. Ідея соціальних інспекторів не нова, ще в минулому році, на той момент міністр соціальної політики Павло Розенко, зареєстрував у парламенті законопроект, який передбачав створення соціальної інспекції. Однак документ в квітні 2016-го відкликали.

До речі, вже в цьому році «знижку на комуналку» будуть отримувати дев’ять з 15 мільйонів українських сімей. Зараз є лише дві причини, по яким українців можуть залишити без субсидії: покупка на суму від 50 тисяч гривень і додатковий дохід, який не вказали в декларації. Мінфін з реєстрів перевіряє, хто купував ділянки землі, нерухомість і машини на суму від 50 тис. і зіставляє цю інформацію зі списком субсидантів. Якщо покупка була зроблена в минулому році – субсидію можуть забрати, якщо в цьому – то у субсидії відмовлять у наступному сезоні. Перевіряти будуть матерів, пенсіонерів, переселенців та інших.

Як у інших країнах

Не так давно процес верифікації пройшов у Греції. Тоді серед пенсіонерів знайшли 200 000 порушників. Було понад 100 тис. людей, які взагалі отримували дві пенсії.

В Індії в 2003 році провели аудит житлової та кредитної програми. Виявилося, що кожен другий отримувач не мав права на пільговий кредит. У 2007 році в Гданському регіоні Польщі на прохання Міністерства праці та пенсійного забезпечення Великобританії була проведена перевірка осіб, які отримують допомогу при народженні дитини в Англії. Згідно з європейським законодавством, отримати допомогу на дитину можна тільки в країні походження. Виявилося, що від третини до половини осіб отримали допомогу відразу в двох країнах — і в Англії, і в Польщі.

Цікаво, якими будуть результати тотальної перевірки на право соціальних допомог в Україні. Адже вже відомо, що у нас занадто багато «чорнобильців» та «учасників бойових дій». Для цього інколи варто було лише відвідати Чорнобильську зону чи зону АТО хоч на день і якось це задокументувати.

Василь Коваль для Prozak.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат