Джерела вітаміну Е



Антиоксидантні вітаміни, включаючи вітамін Е, привернули увагу громадськості у 1980-х роках, коли вчені почали розуміти, що пошкодження вільними радикалами пов'язане з ранніми стадіями атеросклерозу, онкозахворюваннями, втратою зору та ряду інших хронічних станів. Вітамін Е має здатність захищати клітини від пошкодження вільними радикалами, а також повністю зупиняти їх вироблення в клітинах.

В ході наступних досліджень було з’ясовано, що він стимулює активність гормонів передньої долі гіпофіза, продукцію нуклеопротеїдів, сприяє відкладенню і метаболізму глікогену в м'язовій тканині, покращує проникність капілярів. Токофероли зменшують руйнівну активність ферменту трипсину, знижують концентрацію холестерину в крові.

Так само він потрібен для нормальної роботи центральної і периферичної нервової системи та для слизової в канальцях нефронів. Зменшуючи дію різних токсинів, він робить еритроцити більш стійкими до гемолізу.

Токофероли дуже важливі для чоловіків і жінок, які планують вагітність. Вітамін Е не дарма називають вітаміном для репродукції, адже він нормалізує роботу статевих залоз, підтримує сперматогенез, сприяє закріпленню заплідненої яйцеклітини до стінки матки і її внутрішньоутробного розвитку.

Краще вживати вітамін Е в продуктах, в кількості 12-15 мг для дорослих, 6-10 мг для дітей, 3-5 мг для немовлят. Необхідність в цьому нутрієнті зростає у вагітних і мам, що годують грудю, у літніх людей і тих, хто зазнає сильні фізичні навантаження в умовах недостатнього надходження кисню.

Гостра нестача цього нутрієнту дає підставу лікарю призначити лікарські препарати з вітаміном Е. Докладніше про ці засоби можна дізнатися на онлайн-довідниках, наприклад medpravda.ua, чи аналогічних порталах.

В яких продуктах міститься вітамін Е?

Основне джерело – неочищені рослинні олії (в мг): олія бавовни – 99, кукурудзяна олія – 93, арахісове масло – 84, соняшникова олія – 67, льняна олія – 23.

Але, незважаючи на користь олій, багато їх не з'їси.

Продукти, що містять вітамін Е:

      • Проросла пшениця - 27
      • Вівсяні зерна - 20-18
      • Соя - 17,3
      • Обліпиха - 10,3
      • Кукурудза - 10
      • Зрілий горошок - 9,4
      • Печінка - 8,8
      • Салат - 8
      • Пшениця - 7,5-6,5
      • Гречана крупа - 6,6
      • Петрушка - 5,5
      • Бобові - 5,0
      • Зелений горошок - 2,5
      • Хліб, крупи, борошно - 2,5
      • Вершкове масло - 2,2
      • Куряче яйце - 2
      • Печінка яловичини - 1,28
      • Риба - 1,2-0,4
      • М'ясо - 0,6-0,2
      • Овочі та фрукти - 0,5-0,1

Є в нього приємна особливість: він витримує термообробку, не підвладний дії кислот та лугів. Правда, сонячне світло його руйнує.

Редакторська група МедПравда нагадує: для оптимального засвоєння вітаміну Е в кишечнику, в організм має надходити достатня кількість жирів.

Гіповітаміноз (недостатність) вельми небезпечний стан, при якому виникає: посилене руйнування еритроцитів, м'язова слабкість, руйнування нервових волокон, що призводить до розладу координації і зменшення чутливості шкіри, гемолітична анемія, порушення зору, мимовільний аборт, порушення внутрішньоутробного розвитку (вітамін Е погано проникає через плаценту), зниження потенції у чоловіків.

Нестача токоферолів у дітей призводить до м'язового гіпотонусу, відставання в рості і вазі, розвитку рахіту і себорейного дерматиту.

Так як токофероли впливають на всмоктування ретинолу, то при недостатності вітаміну Е виникає гіповітаміноз А (сухість шкіри, зниження сутінкового зір, випадання волосся і часті інфекції).

Якщо вас турбують ці симптоми, обов’язково зверніться до лікаря. Скоректувати гіповітаміноз Е можна за допомогою дієти та лікарських засобів з токоферолами (Державний реєстр лікарських засобів України містить їх усіх).

А ми бажаємо вам міцного здоров’я та чудового настрою!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат