Закарпаття відвідали міністри закордонних справ України та Угорщини

23.09.2020 00:44 ПОДІЇ

Зустріч проходила у Закарпатській ОДА. Біля стін установи відбулася передача медичного обладнання та засобів захисту для медичних працівників. Угорська екуменічна служба допомоги передала лікарням області 50 апаратів штучної вентиляції легень, 4000 захисних костюмів та півмільйона рукавиць.

Олексій Петров подякував Угорській екуменічній службі допомоги, її директору Ласлу Легелу за надану підтримку:

«Екуменічна служба привезла на Закарпаття 50 апаратів штучної вентиляції легень. Майже кожен медзаклад області отримає такий апарат. Тут, в Ужгороді, – частина допомоги – 16 апаратів ШВЛ, які передадуть обласним закладам охорони здоров’я. Ці апарати – це ще один крок до підвищення лікувальних спроможностей закарпатських медичних закладів, які лікують хворих на COVID-19.

Цілий світ й досі бореться із коронавірусом. Хвороба не знає кордонів і національностей. У вирішенні спільної біди ми об’єдналися. І сьогоднішній захід – це приклад дієвого транскордонного співробітництва, добросусідських відносин представників української влади та угорських партнерів. Дякуємо за допомогу і підтримку!»

Міністри двох країн відзначили роботу закарпатської влади і голови облдержадмінстрації зокрема, щодо налагодження конструктивних та результативних транскордонних взаємовідносин та співпраці.

Опісля відбулася зустріч Дмитра Кулеби та Петера Сіярто віч на віч.   Відтак міністри провели спільні українсько-угорські переговори.

Згодом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто вийшли до журналістів, де повідомили про основні завдання візиту міністрів – поглиблення економічного співробітництва, розвиток прикордонної інфраструктури та забезпечення прав національних меншин.

Дмитро Кулеба: «У нас був дуже інтенсивний і насичений діалог, мета якого – забезпечити динамічну і результативну взаємодію між Україною та Угорщиною. Ми вже багато чого досягли: відновили довіру; провели змістовне двостороннє засідання українсько-угорської економічної комісії; почали реалізувати інфраструктурні проєкти. Також обговорили проведення засідань 3 груп: групи з питань національних меншин, групи з питань освіти та групи з питань транскордонного співробітництва (питання розвитку інфраструктури і розбудови пунктів пропуску на кордоні). Домовилися структурувати нашу взаємодію з питань програм співробітництва, які реалізує Угорщина в Закарпатській області. Ми хочемо більше торгівлі, міжлюдських контактів, інфраструктурних проєктів та політичної співпраці між Україною та Угорщиною».

Особливу увагу також було приділено торгівлі (домовилися про проведення бізнес-форуму українських та угорських компаній), туризму в Закарпатті і т. д.

Петер Сіярто повідомив, що Угорщина готова до співпраці з Україною.

«Ми визнаємо територіальну цілісність України, підтримуємо газове постачання в Україну, забезпечуємо транзитний переїзд громадян України через Угорщину, які подорожують в Європу, групу ОБСЄ на Сході України – одна з найбільших груп – складають угорські спеціалісти.», – сказав міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Міністри відповіли на запитання представників ЗМІ.

Щодо можливості запровадження подвійного громадянства в Україні Дмитро Кулеба відповів: «Для нас це питання набагато ширше, ніж для частини українських угорців. Реальні шанси для цього є».

Петер Сіярто дав відповідь на питання стосовно блокування Угорщиною української інтеграції в НАТО та щодо зустрічі президентів України й Угорщини, яка мала відбутися наприкінці липня. За його словами, Угорщина хотіла б вирішити проблему з НАТО, зняти своє вето на вступ України до альянсу. Це буде можливо лише після того, коли закарпатські угорці скажуть, що мовне та освітнє питання вирішено для них позитивно. Зустріч президентів відбудеться за умови, якщо результати комісій будуть успішними.

Пресслужба Закарпатської ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат