Судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн. грн грантових коштів ЄС на проєкті відновлення лісів

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури 04.03.2024 18:50 КРИМІНАЛ

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Закарпатської обласної прокуратури завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно директора будівельного товариства. Його обвинувачують у привласненні чужого майна в особливо великих розмірах, легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом і підробленні офіційних документів.

Йдеться про схему незаконного привласнення грантових коштів у 2021-2022 роках, під час втілення одного із заходів транскордонного проєкту у лісовій галузі.

Встановлено, що на території держпідприємства «Ужгородське лісове господарство» планували створити сучасний лісовий розсадник з інноваційною теплицею для вирощування дерев і кущів. Для його будівництва лісгосп оголосив тендер, а фінансування робіт здійснювалося за рахунок грантових коштів, виділених Європейським Союзом.

Маючи на меті заволодіння грошима, директор будівельного товариства – переможець тендеру – разом із пособником залучив до схеми ряд фіктивних підприємств та закупив конструкцію для встановлення плівкової теплиці за завищеними цінами. Вони підробили офіційні документи, де вказали, що вартість устаткування – 5,2 млн грн. При цьому ринкова ціна на необхідне обладнання становила майже 2,2 млн грн.

Таким чином підприємець разом із пособником незаконно привласнили 3 млн грн грантових коштів, які в подальшому легалізували та зняли з банківських рахунків, перевівши в готівку.

За ініціативи прокурорів на нерухоме майно та транспортні засоби обвинуваченого накладено арешт. Також для відшкодування завданих збитків у розмірі 3 млн грн до суду заявлено цивільний позов.

В Ужгородському міськрайонному суді вже триває розгляд провадження стосовно ще одного фігуранта вказаної схеми – очільника лісового господарства. Йому інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Відомо, що він належним чином не перевірив придбане обладнання та підписав документацію для виплати підприємцеві коштів за значно завищеними рахунками.

Водночас матеріали щодо пособника підприємця виділені в окреме провадження, а сам чоловік перебуває у розшуку.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат