Італійська компанія зацікавлена в побудові на Закарпатті сміттєпереробного підприємства

29.02.2024 11:04 ПОДІЇ

 

Налагоджуємо співпрацю з італійською компанією Gesenu, що спеціалізується на управлінні відходами вже понад 40 років, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

Наприкінці минулого року під час робочої поїздки в італійське місто Перуджа відвідали один із її сміттєпереробних заводів. Сьогодні ж провели зустріч з   дирекцією компанії в Ужгороді.

Для Закарпаття питання поводження з відходами є напрочуд актуальним. В області налічується 62 місця видалення відходів, з яких 59 — для твердих побутових. Більшість полігонів майже вичерпали свої потужності, адже заповнені на 80-85%. Водночас, за підрахунками експертів, на несанкціонованих сміттєзвалищах знаходиться близько 1 млн тонн відходів.

Окрім того, після повномасштабного вторгнення суттєво зросла кількість населення області. Тож якщо раніше експерти розробляли план управління відходами, де розраховували потужності обладнання для обробки 300 тис. тонн відходів, то зараз ідеться про розрахунок на понад 500 тис. тонн.

Говорили з італійськими фахівцями про конкретні речі. Зокрема, розглядали кілька локацій та варіантів будівництва підприємства спершу із сортування, а в перспективі і з переробки відходів на вторинну сировину. Одна з них – у Середнянській територіальній громаді, де вже є відведена земельна ділянка площею 23 га для промислових потреб.

Область Умбрія, де працює компанія Gesenu, дуже подібна до Закарпаття. Тож її досвід забезпечення гігієни у містах – дуже актуальний. Щоб якісно утилізовувати сміття, нам передусім потрібно навчитись його сортувати. Поводження з відходами і турбота про довкілля - це один із важливих кроків на шляху до членства у Європейському Союзі. Тому нам варто звикати до європейських стандартів не тільки у політичному житті, а й у побуті.

Впевнений, що сьогоднішня зустріч стане початком плідної співпраці Закарпаття з італійськими інвесторами.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат