У Закарпатській ОДА відбулася міжнародна конференція присвячена Карпатській бджолі

11.02.2019 18:48 ПОДІЇ

 

У понеділок, 11 лютого, у великій залі Закарпатської ОДА відкрили ІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Збереження та репродукція карпатських бджіл». На подію завітали понад півтори сотні бджолярів і пасічників з різних куточків України та закордоння, де знають і культивують розведення унікальної карпатської бджоли. Почесними гостями стали керівники галузевих спілок та організацій.

– На Закарпатті районовані карпатські бджоли і галузь бджільництва є традиційними, – зазначив під час відкриття конференції голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Розвитку бджільництва нашого краю сприяє наявність великих лісових масивів, в яких ростуть різноманітні медоноси – малина, ожина, липа, акація та інші. В останні 15 років інтенсивно закуповують від бджолярів Закарпаття та з вигодою розводять карпаток бджолярі Угорщини, Чехії, Словаччини, Румунії, Молдови, Польщі, де в основному поширені українські карпатські бджоли. Більше того, відселекціонованих карпатських бджіл вже успішно використовують в Китаї, Кореї, Кіпрі, наразі виявили велику зацікавленість у Канаді.

Геннадій Москаль привітав учасників поважного зібрання і вручив почесні грамоти та подяки за сумлінну працю, особистий внесок у розвиток бджільництва області і високу професійну майстерність бджолярам, науковцям галузі, керівникам асоціацій.

На сьогодні в області утримується 68,5 тисяч бджолиних сімей, з яких 67,4 тисяч – в особистих селянських господарствах та 1,1 тисяча – у сільськогосподарських підприємствах. Напрям розвитку бджільництва в області в основному розплідницький, тобто йдеться про виробництво бджолиних маток і бджолиних пакетів та їхня реалізація.

Президент Спілки пасічників України Володимир Стретович відзначив високий рівень розвитку на Закарпатті бджолярської справи, наголосивши на значних перспективах у розведенні карпатських бджіл.

– Ваша школа і ваші здобутки, які нараховують не одне десятиліття, вже вписані золотими літерами в історію українського бджільництва, – підкреслив Володимир Стретович. – Сьогодні завдяки вашим зусиллям ваші «вихованці» роз’їжджаються по всій Європі. І, як зазначив Геннадій Москаль, значну цікавість висловили канадські фахівці. Вже цього місяця на Закарпаття приїдуть ветеринари з Канади, які досліджуватимуть умови розведення та нагляду за карпатськими бджолами з тим, аби в майбутньому їхні висновки стали підставою для дозволу на експорт карпатських бджіл в Канаду.

На Міжнародній конференції в Ужгороді президент Спілки пасічників України здійснив почесну місію – вперше вручив відзнаки «Пасічницька династія». Так, почесними знаками нагородили три покоління пасічників родини Хоми – всі троє Юрії Юрійовичі розвивають, примножують і продовжують справу своєї родини. Також були вручені відзнаки Спілки за багаторічний стаж перебування в бджільництві.

Всі присутні відзначили значні успіхи закарпатських пасічників та бджолярів, які в останні роки почали ще й розвивати племінне бджільництво. Наразі в області діє шість племінних підприємств, з яких чотири мають статуси племінної пасіки з розведення бджіл карпатської породи та два – племінних бджолорозплідників. Розвиток селекційно-племінної роботи дає можливість впроваджувати чистопородне розведення бджіл карпатської породи серед суб’єктів, що займаються бджільництвом, відновлювати та збільшувати кількість бджолосімей, їх продуктивність.

Поруч із обговоренням актуальних проблем на секціях конференції, в атріумі облдержадміністрації розгорнули тематичну виставку. Там усі бажаючі змогли ознайомитися з продуктами бджільництва, елементами устаткування та одягу бджолярів, методичною літературою, поспілкуватися з відповідними фахівцями.

Міжнародна конференція «Збереження та репродукція карпатських бджіл» триватиме включно до 12 лютого. Серед іншого для учасників заплановано й виїзний тур по чистопородним пасікам Закарпаття.

Прес-служба ЗОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат