Наскільки важливим є Томос для України

20.10.2018 15:26 ПОДІЇ

11 жовтня Синод Вселенського патріархату у Стамбулі прийняв рішення надати автокефалію для Православної церкви України.

На засіданні Синоду також було ухвалене рішення про зняття анафеми з Патріарха УПЦ КП Філарета та Предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнання їх канонічними.

Фактично цим рішенням Вселенський патріархат на чолі з Варфоломієм припинив суперечку між УПЦ та УПАЦ. Але однозначно посилив суперечку між Московським та Київським патріархатами.

На черзі — Томос. Повна автокефалія Української Церкви. А це фактично духовна незалежність України.

Звичайно, що Україна заслуговувала на свою автокефалію, бо підпорядкування Москві було доволі недоречним. Тим більше, що часто московська церква виходила за рамки духовних справ і займалася політикою.

Надання автономії українським православним стало ударом не лише по Московському патріархату, а й по Кремлю в цілому. Навіть у Держдумі Росії звучать заклики захопити Україну, бо там почнуться репресії проти православних, які віддані Московському патріархату. І навіть речник Путіна заявив, що Росія готова захищати за кордоном не лише росіян, а й московських православних.

У свою чергу Московський патріархат заявив, що відлучається від Константинополя і більше не буде йому підпорядкований.

Загалом церковні тенденції дуже небезпечні. За цими всіма перипетіями духовність відходить на задній план і у всіх цих суперечках занадто багато злості та ненависті. А це явно не за канонами Божими…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат