Правозахисники, Герої України: "Блокування газети Експрес є незаконним"

admin 03.01.2018 15:29 ПОЛІТИКА

Правозахисник, політв'язень радянських таборів, Герой України Степан Хмара прокоментував багатотижневу блокаду "Укрпоштою" найбільшого україномовного видання країни — газети "Експрес".

"Безперечно, це свавілля влади — через позицію видання, — каже Степан Хмара. — Я, як постійний читач газети "Експрес", розумію, за що нинішня влада так не любить цієї газети. Тому що вона публікує багато критичних матеріалів про нинішніх високопосадовців". На думку Героя України, напередодні виборів в країні триває "зачистка" медіа, які критикують владу. "На ЗМІ усіляко тиснуть, — пояснює Степан Хмара. — І такий тиск триватиме доти, доки суспільство не реагуватиме адекватно на свавілля і незаконні дії влади. Боротися потрібно обов'язково. Дії “Укрпошти” із блокування доставки “Експресу” незаконні. І б'ють не лише по виданню, а й по тих, хто читає цю газету. Зрозуміло, у такій ситуації потрібно звертатися до суду. Але відомо, які в нас "незалежні" судді та суди. Їхнє рішення залежатиме значною мірою і від того, наскільки великою є громадська підтримка видань, на котрі тиснуть "згори". Потрібна солідарність усіх журналістів. Сьогодні душать "Експрес", а завтра душитимуть інших". Зазначимо, журналісти газети "Експрес" готують масштабну акцію протесту "Червона картка для Гройсмана". "На сьогодні не існує жодної гарантії, що люди, які оформили передплату газети "Експрес" на 2018-ий рік, отримають її на початку січня. Втім, номер буде віддруковано, увесь тираж для передплатників буде доставлено на "Укрпошту", яка зібрала з читачів кошти", — йдеться у заяві незалежного видання. У разі подальшого блокування доставки газети передплатникам 4 січня журналісти газети "Експрес" розпочнуть першу попереджувальну акцію протесту. "Ми вдамося до такого кроку, щоб відстояти право кожної людини на вільне слово", — кажуть журналісти.

++++++++++++++++++++++++++++

Герой України Левко Лук'яненко: "Усі ми розуміємо, кому насправді не подобається газета Експрес"

Левко Лук'яненко, колишній дисидент, політичний і громадський діяч, Герой України, прокоментував багатотижневу блокаду "Укрпоштою" найбільшого україномовного видання нашої країни — газети "Експрес".   "Я вкрай обурений діями "Укрпошти", — каже Левко Лук'яненко. — Про мотиви таких дій здогадатися неважко. "Експрес" — це якісна газета, яка об'єктивно висвітлює події, зокрема політичні (що багато кому може не подобатися), і має багато передплатників. Я читаю цю газету. І бачу, що вона публікує критичні матеріали, але ці матеріали обгрунтовані   У ситуації, що склалася, держпідприємство "Укрпошта" відверто виявляє свою заангажованість, вважає Герой України.     "Хочу наголосити: завдання пошти — доставляти газету передплатникам. До її обов'язків не входить оцінювати зміст видання, — зазначає Левко Лук'яненко. — Спроба зірвати передплату і доставку "Експресу" читачам — це понад її повноважень! Вимагаю в "Укрпошти" припинити незаконні дії з блокування доставки та передплати й виконувати договір, який вона уклала з видавцем газети "Експрес".   Водночас закликаю усіх,   і в тому числі   інших видавців і журналістів, підтримати "Експрес", пригрозити "Укрпошті" судовими позовами. Бо навряд чи державне підприємство діятиме всупереч волі Президента та його команди. Ті, хто забороняє правдиве слово, діють проти демократії і проти принципів свободи слова.   У нас Конституцією заборонена цензура. А це фактично прояв цензури! Чому "Укрпошта" не дає чесне пояснення своїх дій? Зрозуміло, що вона безпосередньо не напише, що декому не подобається зміст газети. А всі ми розуміємо, кому газета не подобається. Петро Порошенко нині хвалиться успіхами України, досягнутими за період його президентства. Але чомусь боляче реагує на критику. Це ж неправильно! Не бійся послухати тих, хто тебе критикує!"   Герой України закликає журналістів проводити демонстрації і захищати своє право на свободу слова.   "Я усією душею підтримую "Експрес" та право журналістів писати те, що вони хочуть, і поширювати це в усій Україні та у всьому світі. Бажаю "Експресу" успіхів, відваги й активного захисту прав! Ніхто не повинен зазіхати на права журналістів й обмежувати діяльність цього видання!"

++++++++++++++++++++++++

ОФІЦІЙНЕ ЗВЕРНЕННЯ РЕДАКЦІЇ ГАЗЕТИ "ЕКСПРЕС"

Газета "Експрес" отримує безліч сигналів про наміри своїх прихильників, на знак протесту проти утисків газети, у радикальний спосіб захищати право людей на вільне слово. Ми закликаємо усіх утриматися від спроб здійснювати підпали поштових відділень, пошкодження майна "Укрпошти". "Укрпошта" — наше національне підприємство, ми повинні цінувати його. Ми відстоїмо свою правду демократичними методами, ми захистимо право людей читати ті газети, які обирають люди, а не чиновники — для людей. Ті, хто використовує держпідприємство для блокування газети "Експрес", неодмінно підуть геть. А пошта знову працюватиме для людей. Дякуємо кожному із тисяч тих, хто висловлює у ці дні підтримку газеті "Експрес" у її боротьбі. "ЕКСПРЕС" НЕ ЗУПИНИТИ!   Журналісти газети "Експрес" готують масштабну акцію протесту "Червона картка для Гройсмана".   "На сьогодні не існує жодної гарантії, що люди, які оформили передплату газети "Експрес" на 2018-ий рік, отримають її на початку січня. Втім, номер буде віддруковано, увесь тираж для передплатників буде доставлено на "Укрпошту", яка зібрала з читачів кошти", — йдеться у заяві незалежного видання. У разі подальшого блокування доставки газети передплатникам 4 січня журналісти газети "Експрес" розпочнуть першу попереджувальну акцію протесту.   "Ми вдамося до такого кроку, щоб відстояти право кожної людини на вільне слово", — кажуть журналісти.

expres.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат