Закарпатська обласна рада підтримала блокаду

admin 17.03.2017 08:55 ПОЛІТИКА

 

Таке очікуване позачергове засідання закарпатської обласної ради таки відбулося. І пройшло без зайвого галасу і сюрпризів.


Які, втім, могло б бути, якщо б РНБО не прийняв рішення, котре суттєво згасило градус напруги, хоча лише частково виконує вимоги української громади щодо неприпустимості економічних зносин із ворогом.

Враховуючи те, що де-факто керівництво держави підтримало блокаду, яку ще кілька днів тому різко засуджувало, і більшість в обласній раді була прогнозованою в голосуванні. Хоча "опоблоківці" та "відродженці", які перебувають в облраді в коаліції з представниками БПП, і далі "прохолодно" ставляться до припинення торгівлі з ворогом, голосів вистачило.

Звернення до керівництва держави підтримали всі 37 депутатів, які зареєструвалися в залі.



Перед тим, під час обговорення, було запропоновано відкоригувати текст звернення та зробити його дещо "жорсткішім", а також – запропонувати створити парламентську ТСК.

У "сухому залишку" закарпатські депутати прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради України Андрія Парубія та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо необхідності захисту національних інтересів у ситуації, яка склалася на сході України.
У проекті документу, який завчасно було оприлюднено на сайті облради, текст якого зачитав голова облради, сказано: «У стані наростаючого конфлікту на Сході нашої держави, нововиявленим деструктивним чинником для роз’єднання українського народу та джерелом внутрішнього конфлікту в середині країни стає питання «за» або «проти» торгівельних відносин з підприємствами на окупованій території.
З метою подолання назріваючого конфлікту в українському суспільстві, недопущення політичних спекуляцій та усунення причин протистояння між учасниками блокади торгівлі з ОРДЛО та владою, звертаємось до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з пропозицією організувати відкритий діалог із вироблення шляхів подолання ситуації, що склалась. При цьому, в основу такого діалогу повинні бути поставлені національні інтереси України, а до вироблення спільних кроків розв'язання кризової ситуації повинні бути залучені народні депутати та урядовці, незалежні експерти, представники від організаторів блокади.
Доцільно провести незалежний економічний аудит з метою прийняття рішення щодо діяльності підприємств і установ, зокрема банківських, з російським капіталом.
Підтримуючи рішення, ухвалені 15 березня цього року Радою національної безпеки і оборони України щодо протидії гібридним загрозам національній безпеці України, вимагаємо від усіх органів влади, політичних сил забезпечити виконання рішень РНБО, зокрема забезпечити припинення переміщення товарів, крім гуманітарних, через лінію розмежування та забезпечити надійне функціонування паливно-енергетичного і металургійного комплексу України.
Виступаємо також за мирне та цивілізоване врегулювання суспільно-політичної ситуації в Україні та проти застосування фізичної сили проти учасників мирних акцій, в тому числі пов'язаних з торгівельною блокадою», - зазначено у проекті звернення закарпатських депутатів, - повідомляє прес-служба облради.

Утім, як уже зазначалося, присутні назвали цей документ занадто "м'яким" і запропонували зміни.
У своєму виступі голова правління ГО «Спілка учасників бойових дій «Об’єднані війною» Микола Марчишак наголосив на необхідності внесення у текст звернення про повне припинення торговельно-економічних відносин з Росією та тимчасово окупованими територіями. А депутат Андрій Шкета наголосив на необхідності утворення Тимчасової слідчої комісії ВРУ щодо оцінки торгівлі з окупантами, котра мала місце, та надання правової оцінки силовим діям проти блокувальників.
Остаточний варіант звернення буде сформовано виконавчим апаратом облради, а відтак Звернення буде надіслане і народним депутатам України від Закарпатської області для реагування в межах повноважень, наданих їм законодавством України.
Сьогоднішні події Микола Марчишак прокоментував так: "Рішенням, до якого були внесені зміни уже в залі, я задоволений. Ми з початку пропонували саме такий варіант. За ці роки уже всі українці, певно, мали змогу зрозуміти, з ким ми воюємо і хто наш ворог. А торгувати з ворогом – неприпустимо: ми або торгуємо, або воюємо. РНБО своїм рішенням вирішило обмежити торгівлю, лише повернувши ситуацію до часу початку блокади, коли ті підприємства були ніби під нашою юрисдикцією. Але ми виступаємо за повне припинення торгівельно-економічних відносин з країною-агресором та тимчасово окупованими територіями".

Загалом засідання пройшло спокійно, без галасу і заворушень. Утім, в будівлі ради завчасно були присутні десятки правоохоронців, і не лише полісмени, а й нацгвардійці. Ніхто нічого не блокував і покришок не палив (що траплялося в інших регіонах), усе пройшло швидко і конструктивно.

Сергій Гудак  

http://uzhgorod.in/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат