Закарпаття відвідав Надзвичайний та Повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень (ВІДЕО)

admin 16.03.2017 10:10 ПОЛІТИКА

 

Угорська спільнота Закарпаття відзначила дуже важливу історичну подію: річницю Угорської визвольної революції 1848-1849 рр.

Так звана «Весна народів», колискою якої була Франція, підняла на визвольну боротьбу проти Австрійської імперії й угорський народ. Але сили були нерівні, і вже через рік австрійські війська придушили революційний рух.

З нагоди відзначення демократичної революції, на Закарпатті провели ряд заходів, серед яких – офіційний прийом на запрошення дипломатичних представництв. Участь в урочистих заходах взяв Надзвичайний та Повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

Під час урочистого заходу до гостей звернулися генконсули Республіки Угорщина в містах Ужгороді та Берегові: Йожеф Бугайла та Ендре Саліпскі.

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень у своєму виступі зазначив, що Угорщина й надалі підтримуватиме програми, спрямовані на розвиток традицій, культури, освіти та охорони здоров’я. Продовжиться співпраця і в площині підтримки підприємництва шляхом надання грантів та безповоротної фінансової допомоги. Один з таких проектів під назвою план «Еде Егана» вже діє на Закарпатті.

З нагоди відзначення річниці Угорської революції, грамотами були нагороджені представники галузі культури, а також журналісти, які працюють в угорськомовному сегменті інформації.

Так, відзнакою дипломатичних представництв Угорщини в містах Ужгороді та Берегові було нагороджено редакцію видання «Голос Карпат».

Захід завершився неформальним спілкуванням за чашкою кави.

http://mukachevo.today/

+++++++++++++++++

Угорці Закарпаття відзначили 169-у річницю визвольної революції 1848 року / ВІДЕО
Урочистості з цієї нагоди відбулись сьогодні в с.Яноші на Берегівщині.

Присутніх тепло вітав Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі. Він зачитав листа-вітання від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, надісланого закарпатцям з нагоди річниці визвольної революції 1848 року.

“169 років тому цей день дав нам зрозуміти, що рухатися вперед по тій стежці, яка веде до підняття всієї нації, можливо лише єдиним серцем і єдиною волею,- пише Віктор Орбан.- Ми, угорці, гордимося тим, що 15 березня 1848 року безкровною революцією вибороли свою свободу.”

На думку прем’єра, сім років тому країна знов отримала можливість заново створити та зміцнити фундамент єдності угорської нації. Керівник уряду вважає, що за минулі роки вдалося побудувати таку сильну та стабільну материнську державу, яка спроможна допомагати мешканцям всього Карпатського басейну.

З вітальним словом до шанованої аудиторії звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерне Кешкень.

“Для мене велика радість святкувати нині разом з вами, з численними українськими друзями, з якими підтримуємо тісні товариські стосунки,- наголосив дипломат.- Ми схиляємо сьогодні голови перед пам’яттю героїв революції 1848 року, які заклали основи нашої теперішньої свободи та єдності нації.”

Посол акцентував, що материнська держава завжди була, є і буде на сторожі інтересів угорців усіх інших країн, у тому числі Закарпаття. Свідченням цьому численні гуманітарні програми на підтримку мешканців краю, зокрема навчальних і дошкільних закладів, інтелігенції, історичних релігійних громад, підприємців і агровиробників. На особливу увагу заслуговує план економічного розвитку Закарпаття, який носить ім’я Егана Еде.

З нагоди річниці революції 1848 року президент Угорщини Янош Адер відзначив групу закарпатців, що внесли посильний вклад у зміцнення україно-угорських відносин, високими нагородами. Так, від імені керівника держави орден “Угорський Срібний Хрест” колишній завідуючій клубом с.Дерцен Ілоні Балла Савіній вручив Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло. Орден “Угорський Золотий Хрест” дипломат передав колишньому директору Тячівського ліцею, голові районної організації УМДС Амбруш Палу. Така ж нагорода дісталась вчителю Бенянської ЗОШ, очільнику первинного осередку КМКС Ласло Молнару.

“Висока відзнака від президента буде вручена й ректору народного університету Елеонорі Молнар, - інформував керівник дипустанови. - Нагороду вручать претенденту в Будапешті.”

Разом з річницею революції 1848 року в Угорщині відзначають День преси. З цієї нагоди Генеральні консульства Угорщини в Ужгороді та Берегові передали спеціальні призи працівниці районної газети “Вісті Ужгородщини” Вікторії Макушиній-Рего, журналісту популярного радіо “Пульс” Золтану Бірті та колективу редакції інформагенції “Голос Карпат”.

http://goloskarpat.info











admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат