Контрабанда, нелегали, подвійне громадянство — безпекові ризики Закарпаття

admin 17.10.2017 08:24 ПОЛІТИКА

Обговорення відбулося в рамках круглого столу, який ініціював Національний інститут стратегічних досліджень при президентові України.


На заході були презентовані результати фокус-групового дослідження щодо ситуації в регіоні в сфері безпеки, а також заслухані доповіді від закарпатських прикордонників та науковців УжНУ.

Зокрема, фактор корупції було названо як ключовий, особливо серед молоді. Також згідно з даними МВС, які озвучив присутній на заході старший науковий співробітник НІСД Валерій Кравченко, кількість вбивств на Закарпатті за останні 3 роки зросло на 210%.

Інший індикатор безпеки – зростання кількості нелегальних мігрантів, які намагаються перетнути кордон з ЄС через Україну. Про це інформували представники як Чопського, так і Мукачівського прикордонного загонів. Так останні констатують зростання потоку в 3 рази порівняно з аналогічним періодом в 2016 році. Водночас, за інформацією Чопського прикордонного загону, половина усіх мігрантів, яких вони затримали при спробі перетнути кордон з ЄС, це вихідці з В’єтнаму.

В обох прикордонних загонах також констатують безперервний рух контрабанди, але відзначають зростання популярності повітряного шляху контрабанди – літаки, дрони та інші літаючі пристрої.

На важливий безпековий вимір вказав у своєму виступі професор УжНУ Володимир Приходько, зауваживши, якщо донедавна Закарпатська область мала найкращий інструментарів для транскордонного співробітництва та співпраці з ЄС, то зараз суттєво відстає від інших областей України, перетворюючись з регіону можливостей реальної євроінтеграції, в регіон проблем та відсталості.



Також серед безпекових ризиків у рамках обговорення згадувалися фактори подвійного громадянства, відносин з нацменшинами області, зокрема дискусія навколо нового освітнього закону, процес децентралізації, а також робота правоохоронних органів та представників влади.

Захід модерувала радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва. На ньому були присутні також представники дипломатичних місії Словаччини, Чехії, Литви, а також представники експертного середовища – Олег Кокошинський (Атлантична Рада України), Мирослава Лендел (Інститут Центральної Європи УжНУ), Ігор Тодоров (Центр міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції УжНУ) та інші, а також заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Колєсніков.

Mukachevo.net, фото К.Черкай

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат