Суд в Ужгороді відмовив забудовникам ГЕС на Хустщині в позові "проти Москаля"

03.10.2017 12:48 ПОДІЇ

2 жовтня в Ужгороді Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням судді Сергія Гаврилка відмовив забудовникам, ТОВ "Гідроресурс-Ріка" та "Ріка Енерго", в позові до голови Закарпатської ОДА Г.Москаля щодо спорудження міні-ГЕС на річці Ріка.


Спочатку представник забудовників Зоя Темнокудова заявила відвід судді С.Гаврилку з надуманих підстав, в чому їй суд обґрунтовано відмовив. В подальшому суд за її заявою змінив предмет позову і оскаржувалось вже розпорядження ОДА від 20 вересня 2017 р.№484 "Про недопущення порушення прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативний вплив на навколишнє середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих ГЕС", яким Г.Москаль скасував сумнозвісні розпорядження-дозволи Хустської РДА №194 від 23.05.2016, №560 від 12.12.2016, №145 від 25.04.2017 року щодо будівництва міні-ГЕС за межами населених пунктів Хустщини на р.Ріка.

Представниця забудовників безпідставно обґрунтовувала позов понесеними витратами на проектну документацію в понад 1 млн.грн. В той же час, представники сільських рад Хустщини, які виступали як треті особи на боці ОДА – Наталія Гнесь​ (Майстренко), Микола Аннишинець​ , Віталій Грегор​ наголосили суду на відсутності порушення прав та інтересів позивачів, оскільки на громадських слуханнях громади висловилися категорично проти будівництва ГЕС, не були навіть враховані державні і регіональні інтереси, а понесені витрати – є виключно ризиками господарської діяльності. Також було зазначено, що голова Хустської РДА Н.Павлій, із грубим порушенням законодавства, протиправно поклав фінансування розробки детальних планів на забудовників, безпідставно послався на схему планування області, яка не передбачає таке будівництво та не провів попереднє обов’язкове обговорення проектів своїх розпоряджень із зацікавленими органами місцевого самоврядування.

Геннадій Москаль, що був присутній особисто, підтримав озвучені позиції представників сільрад та наголосив в засіданні, що підлеглий голова РДА Н.Павлій не надіслав своєчасно свої очевидно незаконні розпорядження про дозволи щодо МГЕС до ОДА, що унеможливило їх скасування раніше і фактично дана бездіяльність призвела до громадських протестів та цих непотрібних судових процесів, тому в позові забудовників попросив відмовити. В той же час, голова Хустської РДА Назарій Павлій, вчергове системно не з'явився на судове засідання, не надіслав заперечення на позов, тобто в такий спосіб фактично підтримав забудовників, які залучили його на своїй стороні, а не жителів Хустщини та своє керівництво - Закарпатську ОДА.

Відтак, за наслідками судового розгляду, досліджених доказів, зокрема, висновків профільних державних органів та інститутів щодо негативного впливу будівництва міні-ГЕС на навколишнє природнє середовище, загрозу зниження його рибопродуктивності та зникнення червонокнижних риб, які знаходяться в р. Ріка, а також підвищену небезпеку здоров’ю та життю мешканців від затоплення під час повеней, суд підтвердив обґрунтованість та законність виданого розпорядження головою Закарпатської ОДА Г.Москалем.

Принагідно, жителі Хустщини, які провели сьогодні під судом імпровізований міні-мітинг «Березово проти ГЕС» та були на засіданні, висловлюють подяку всім причетним до боротьби за екологічне благополуччя Закарпаття та передусім небайдужим правозахисникам, екологам, рибалкам, а журналістам за об’єктивне висвітлення.

Віталій Грегор,
громадський правозахисник


Тел.: 099-721-64-63
https://www.facebook.com/Gregor.Vitaliy
https://www.facebook.com/Gregor.Vitaliy2
https://vk.com/Gregor.Vitaliy
https://plus.google.com/u/0/+ВіталійГрегор1
https://twitter.com/Vitaliy_Gregor
http://ok.ru/profile/153431328942

Персональний блог Віталія Грегор:
http://gregor-ua.blogspot.com
http://www.ua-reporter.com/blogs/Віталій-Грегор

Волонтерська сторінка в "Приватбанк":
https://blago.privatbank.ua/gregor

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат