Закарпаття з ознайомчим візитом відвідав посол ОБСЄ Мартін Сайдік

admin 27.07.2017 07:40 ПОЛІТИКА

26 липня голова Закарпатської облради Михайло Рівіс зустрівся зі спеціальним представником Діючого голови ОБСЄ у складі Тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на сході України – послом Мартіном Сайдіком.


Дипломат перебуває в Ужгороді з робочим кількаденним візитом. У ході ознайомчої зустрічі з очільником крайового парламенту австрійського дипломата цікавили питання суспільно-політичного та соціально-економічного характеру.

Та насамперед д-р Мартін Сайдік розповів Михайлу Рівісу, в чому полягає його візит, а це – налагодження контактів і проведення бесід з керівництвом області для вивчення загалом ситуації в Україні, проведення моніторингу та аналізу від отриманої інформації, аби глибше розуміти різноманітні фактори, що визначають внутрішньополітичне становище держави та впливають на її зовнішню політику. З огляду на останні події на сході України, посол зауважив, що Мінські угоди – це поки єдиний процес щодо врегулювання конфлікту, комплекс заходів яких узгоджений у форматі нормандської четвірки, і який полягає в припиненні вогню в окремих районах Луганської та Донецької областей, створення зони безпеки, відведення важкого озброєння, звільнення заручників та відновлення повного контролю над державним кордоном України у всій зоні конфлікту тощо.

- Чому я тут? Нас цікавить міжнаціональна політика в Закарпатті, в тому числі мовна. Чи є напруга серед нацменшин? Скільки ваш край прийняв переселенців з Донбасу та Криму, і чи виникають у них конфлікти з місцевим населенням? – поцікавився дипломат.

- На сьогодні наш край прийняв понад 4,5 тисяч вимушених переселенців із зони конфлікту на сході України. Кілька років поспіль діє регіональний штаб, який облікує таких громадян, надає їм тимчасове житло, а органи соціального захисту населення забезпечують та виплачують різні види соціальних допомог, в тому числі щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг. Жодних якихось конфліктів з мешканцями краю у них нема, – запевнив гостя Михайло Рівіс, додавши, що Закарпаття часто відвідують дітки із Луганська та Донецька для відпочинку, і саму тут усвідомлюють, що таке європейські цінності.

Аби посол краще володів суспільно-політичною ситуацією в Закарпатті, очільник облради зробив коротенький екскурс в історію нашого краю, який ще сто років тому перебував у складі кількох держав, зокрема: Австро-Угорської імперії, Чехословаччини, Угорщини та СРСР.

- Пам’ятаю, як мій дід розповідав, що за весь період свого життя прожив у чотирьох державах, не виходячи з дому, – з гумором зазначив очільник облради, додавши: – Нині на території Закарпаття проживає майже сто національних меншин, які багато років живуть в злагоді та мирі, не зважаючи на чиїсь намагання розхитати їхнє спокійне життя, то піднімаючи тему подвійного громадянства, то приписуючи сепаратизм, коли мова йде про недієву децентралізацію та фінансове обмеження з боку центральної влади. Але закарпатці навчилися виживати у цій «бетономішалці» і мовою дипломатії, толерантністю та проєвропейським менталітетом згладжують будь-які непорозуміння.

Михайло Рівіс також розповів послу про те, що Закарпаття чітко тримає курс на європейську інтеграцію, вкотре наголосивши, що з окремими державами Євросоюзу наш край поєднують спільні сторінки історії. Не обійшов тему тісної співпраці з регіонами Чехії, Угорщини, і як приклад, навів дієву 10-річну дружбу з чеським краєм Височина, завдяки якій вдалося реалізувати багато спільних інвестиційних проектів та відремонтувати сотні соціальних об’єктів Закарпаття.

- Завдяки дружнім стосункам з регіонами країн ЄС, ми хочемо продемонструвати, як завдяки європейським грантам можна розбудувати та модернізувати прикордонну, дорожню, туристичну інфраструктуру краю, тісніше розвивати культурні, освітні та духовні відносини, примножувати наші спільні надбання, – резюмував Михайло Рівіс.

Наостанок посол подякував за теплий прийом та цікаву розповідь про Закарпаття, побажав очільнику та депутатському корпусу облради й надалі працювати на благо держави та своїх виборців.

- Мені, як корінному австрійцю, дуже близьке багатогранне життя закарпатців, і дуже цікава позиція впливових осіб краю, політиків, які докладають зусилля у розвиток економіки, залучаючи всі можливі інвестиційні проекти, переймаються проблемами краян, тим самим помітно впливають не тільки на загальну економічну ситуацію, а й на політичний клімат у країні, – констатував Мартін Сайдік.


http://transkarpatia.net/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат