Про реалізацію спільних проектів   із краєм Височина йшлося на нараді в облраді

admin 02.04.2014 16:47 СОЦІО


Край Височина Чеської Республіки   за сім років співпраці з Закарпаттям продемонстрував найкращий вияв   надійності і зростаючої   сили міжнародного партнерства.


Сьогодні, 2 квітня в обласній раді відбулася розширена нарада з питань подальшої   реалізації спільних проектів   із краєм Височина на 2014 рік. Серед таких - ремонт інтер»єру відділення обласного еколого -природничого центру у с. Лазещина Рахівського району, ремонт даху ЗОШ №3 м.Ужгорода та ремонт фасаду   ДНЗ №1 с. Ільниця Іршавського району, заміна вікон у дитсадках – с. Залужжя та с. Станово Мукачівського району, с. Доробратово Іршавського району, ЗОШ І-ІІІ ст. №8 м.Виноградово, реконструкція будівлі ДНЗ с.Жорнава Великоберезнянського району та ін. На ці потреби через фонд «ВіЗа» чеські партнери виділяють   більше 3 млн грн..
У роботі наради взяли участь представники   органів місцевого самоврядування,   виконавчої влади,   які задіяні в реалізації зазначених проектів.
Відкриваючи засідання, голова обласної ради Іван Балога підкреслив, що перший транш коштів від Височини надійде вже в квітні. З   їхньої сторони збоїв нема. Ми повинні вчинити так само.
«Є сподівання, що цього року проекти будуть вдало реалізовано. Є об’єкти, на яких роботи завершено, але з виконавцями робіт досі   не розрахувалися. Це як ви знаєте пов’язано із оплатою   казначейством. Потрібно, щоби була виготовлена проектно-кошторисна документація на об’єкти, де будуть цього року проводитися роботи, щоби був визначений розмір співфінансування місцевих рад. Обласна ж рада теж долучиться до цього процесу. Маємо визначити також об’єкти, які будуть введені в експлуатацію вже цього року, а які – наступного будуть продовжені. Як тільки фонд «Віза» отримає перший транш фінансування, треба буде визначити першочерговість фінансування об’єктів. Як і в попередні роки акцентуватиметься увага і на реалізації проектів з енергозбереження – нині ця тема надзвичайно актуальна», - зазначив Іван Балога.
Директор благодійного   фонду «Віза», заступник голови   постійної комісії обласної ради з питань бюджету Володимир Чубірко наголосив, що   такі зібрання є важливими в контексті системності роботи з підготовки та реалізації спільних заходів, порядку   фінансування зафіксованих об’єктів для співпраці з чехами, визначення проблем та пошуку шляхів їх вирішення.
Сьогодні йшлося про можливості та умови співфінансування з боку розпорядників коштів, місцевих бюджетів.   Обласна рада кошти на ці цілі ще не розподіляла. Тому учасники зібрання визначались, яку частину видатків вони самотужки можуть виділити на згадані проекти, які доведеться виділяти в районних та обласного бюджету.
Було вивчено наявність проектної документації,   а також   ухвалено графік робіт. Кошти чехи виділятимуть поетапно двома траншами. Коли зайшлося про українські гроші, то наголошувалось, що тут є проблеми, а точніше   - заборгованість з виплати підрядникам за торік, а це   близько 600 тис.грн.
        Про стан реалізації проектів на місцях заслухано сільських   голів, начальників управлінь освіти та охорони здоров’я ряду   райдержадміністрацій.
Зазначалось, побудовані школи, реконструйовані приміщення соцзакладів за допомогою краю Височина -   яскраве свідчення   транскордонного співробітництва нашої області з зарубіжним партнером, що на сьогодні став добрим другом для нашого краю.
У ході наради учасники обмінялися думками про співпрацю. Наголошувалось, що роботи на проектах у сфері освіти доведеться проводити під час літніх канікул та вони однозначно мають бути закінчені   до   початку   нового навчального   року.
За результатами наради буде звернення до бюджетної комісії, яка б на своєму засіданні, рекомендувала виділити фінанси з вільних залишків обласного бюджету до додати фінансування на ті об’єкти, де не вистачає грошей з місцевих бюджетів.
Як наголосив Володимир Чубірко, наступна така зустріч запланована перед поступленням другого траншу, де буде підбито підсумки роботи та   поточні проблеми по згаданих об’єктах.  
Прес-служба облради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат