Угорщина та Центральна Європа підтримують суверенітет України

admin 18.03.2014 09:24 ПОДІЇ

Про це заявив один із керівників Міністерства закордонних справ Угорщини

15 березня 2014р. Токач Саболч, політичний директор та заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ Угорщини взяв участь на міжнародній конференції Польського фонду Європи «Чверть століття свободи в Європі», що відбулася у Полщі. На конференції, між іншими, взяли участь і Єжи Бузек, колишній прем’єр міністр Польщі та колишній голова Європейського парламенту, а також Вітаутас Ландсберґіс , колишній президент Литви.

Керівник Міністерства закордонних справ Угорщини, який два тижні тому із делегацією Міністра закордонних справ Угорщини, Мартоні Яноша, здійснив візит в Ужгород та у Берегове, після конференції заявив, що Центральна Європа, яка вільна та незалежна вже 25 років, повинна підтримувати вільне виявлення думки українського народу та його рішення, а країни Європейського союзу мають висловити солідарність до України в цій напруженій ситуації.

Згідно повідомленням Токач Саболча, всі учасники конференції заявили про відданість свободі, суверенитету та територіальній цілісності України. Він додав: учасники дійшли до згоди і в тому, що правомірність референдуму, проведеного у Криму не визнаватимуть, це вважатимуть лише подією, що підриває стабільність України та розпочне неблагополучні процеси в регіоні.

Угорський політичний директор говорив і про те, що вважає позитивним, що в Україні значно зріс авторитет країн Центральної Європи, а в рамках цього і Вишеградської Четвірки – Угорщини, Чехії, Польщі та Словаччини. Він додав, що за останні кілька тижнів ці країни затвердили чимало документів та заяв на підтримку України.

Токач Соболч зустрівся на конференції із Юрієм Щербаком, радником прем’єр міністра України та провів з ним переговори. У 1994-му році, тобто у рік підписання Будапештського меморандуму, що гарантує територіальну інтегрованість та незалежність України, Юрій Щербак був послом України у Вашингтоні. Токач Соболч підтвердив українському політику, що Угорщина, разом із своїми партнерами-країнами В4, бажає допомагати керівництву Києва збудувати таку Україну, що відповідає європейським принципам та нормам. Він розказав також, що уряд Угорщини підтримує територіальну цілісність України. Але разом з тим, Угорщина очікує від уряду та парламенту України створити такі закони, які враховують права та інтереси етнічних, релігійних та мовних меншин, в т.ч. і закарпатських угорців.

Політичний директор розказав також, що на зустрічі із Юрієм Щербаком згадали і про питання нового мовного закону в Україні. Скасування мовного закону призвело до серйозних наслідків в країні. Слід уникнути, щоб новий мовний закон пизвів до ще більш негативних обставин, ніж закон 2012-го року. Токач Саболч наголосив, що угорські фахівці готові співпрацювати у створенні нового мовного закону та закону захисту національних меншин в Україні.
Для Закарпатської угорськомовної спільноти з метою збереження культурної та мовної ідентичності, є дуже важливим фактором право на вільне користування мовою, що до тепер було забезпечено – сказав керівник Міністерства закордонних справ Угорщини.

Петро Гойс

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат