Нардеп Бушко порівняв "драконівські" закони з подібними в Європі

admin 22.01.2014 11:27 ПОДІЇ

Народний депутат України від фракції Партії регіонів Іван Бушко прокоментував, прийняті Верховною Радою закони.

Із 16 січня на телебаченні, у газетах, електронних ЗМІ навіть на вулиці українці бурхливо обговорюють закони, прийняті на останньому засіданні парламенту. В їх оцінці всі одностайні: вони «драконівські» і «диктаторські». Тим не менш, ніхто не намагається аналізувати документи глибше і більш об’єктивно оцінювати наявну ситуацію в країні. Більше того, нові норми прийшли на зміну тим, які були прописані законодавством раніше, але не діють. І мало хто замислюється над тим, що більшість нововведень – норма життя у країнах Європи, куди так прагли потрапити українці, і за приєднання до якої сотні тисяч наших краян вийшли на Євромайдан.
Прикро, що перш ніж вголос заявляти про тоталітарний режим та обмеження прав і свобод громадян України, ті, хто мали зіставити   всі за і проти та донести це до людей, не зробили цього. А варто було б.
Говорячи про відповідальність під час масових акцій, хочу привести деякі цифри. Так, в Німеччині передбачена кримінальна відповідальність за маскування обличчя, носіння шоломів, щитів тощо під час масових акцій; заборонено маскувати обличчя і в США, Канаді та інших країнах. Сувора відповідальність, в тому числі кримінальна, за порушення правил під час мирних зібрань лягає на плечі жителів Великобританії (штраф до 5000₤, до 10 років ув’язнення), Німеччини (до 1 року ув’язнення), Італії (штраф у розмірі завданих збитків, до 1 року ув’язнення), США (до 10 років ув’язнення), Франції (штраф до 75 000€, до 5 років ув’язнення) тощо.
За насильство, спрямоване проти суддів та їх родичів, до прикладу, у Польщі позбавляють волі на строк від 3 місяців до 5 років, у Литві – до 3 років, в Австрії – до 5 років, у Франції – на 15 років і перелік можна продовжувати.
Вже славнозвісний рух у колоні з не більш ніж 5 авто, взагалі був прописаний у постанові Кабміну ще у 2001 році. Там написано було так: колона, що рухається без супроводження оперативними транспортними засобами, повинна бути розділена на групи (не більше п'яти транспортних засобів у кожній), дистанція між якими повинна забезпечувати можливість обгону групи іншими транспортними засобами. Минулого тижня було всього лише прописано відповідальність за порушення.
Боротися з екстремістами має намір не лише Україна. ПАРЄ закликала держави-члени Ради Європи передбачити у своєму законодавстві можливість обмежень свободи висловлювань, зборів та об’єднань з метою боротьби з екстремізмом і запровадити дієві покарання. Так, в Іспанії за екстремізм карають позбавленням волі від 1 до 3 років і штрафними роботами від 6 до 12 місяців, у Словенії – позбавленням волі на строк до 2 років. За екстремізм також карають у Польщі, Німеччині, Литві, Словаччині, Болгарії, США тощо.
За наклеп Європа взагалі суворо карає. Тільки порівняйте статтю Кримінального кодексу в Україні (Наклеп – карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими громадськими роботами на строк до двохсот годин. Наклеп у творі, що публічно демонструється у ЗМІ або в мережі Інтернет – карається штрафом до трьохсот неоподатковуваних мінімумів, або громадськими роботами до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до одного року. Якщо наклеп скоєний разом з тяжким злочином – карається виправними роботами від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років) із покараннями за аналогічні злочини у провідних країнах Європи: Чехія - строк ув’язнення - до 2 років, Данія - до 2 років, Фінляндія - до 2 років, штраф - до 120 зарплат, Франція - до 1 року, штраф - до 45000 євро, Німеччина - до 5 років, Нідерланди - до 32 міс., штраф - до 16750 євро, Люксембург - до 2 років, штраф - до 12500 євро, Швейцарія - до 5 років. І цей перелік далеко не завершений.
Країна хотіла якісних змін. Звісно, не таких, які сьогодні руйнують життя сотень людей і українську столицю. А таких, які б не зруйнували, а сприяли будівництву громадянського суспільства в Україні. І до цього треба бути готовим. Тільки так ми можемо претендувати на гідні позиції поряд із передовими та найрозвиненішими країнами Європи.

Прес-служба Івана Бушка

admin


За матеріалами прес-служби народного депутата України Івана Бушка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат