Допомогти родинам загиблих у АТО закарпатців можна на кордоні

admin 02.07.2014 14:05 СОЦІО

Активісти громадської організації «Західноукраїнська Асоціація власників транзитних авто» (ЗАВТРА) протягом місяця на всіх пунктах пропуску у межах Закарпаття збиратимуть пожертви для родин солдатів-закарпатців, що загинули під час АТО. Для цього на кожному КПП перед шлагбаумом з українського встановлено спеціальні скриньки для збору коштів.

Перші скриньки були встановлені 27 червня перед пунктами пропуску «Ужгород» на українсько-словацькому кордоні та «Тиса» на українсько угорському кордоні поблизу Чопа. Вже наступного дня аналогічну скриньку для пожертв встановили перед пунктом пропуску Малий Березний-Убля. За словами організаторів акції, до 5 липня такі місця збору допомоги родинам загиблих солдатів будуть об лаштовані ще у п’яти пунктах пропуску на кордонах у Берегівському, Виноградівському та Тячівському районах.  
— Це те, що ми можемо зробити для родин героїв, яких уже не повернути і які за нас, хто живе тут на Закарпатті мирно, віддали свої життя, — кажуть активісти ГО «ЗАВТРА». За їхніми словами, акція має показати родичам загиблих воїнів-земляків, що закарпатці — єдині і в горі і в радості. Найбільше розраховують на допомогу автомобілів на транзитних номерах, які змушені проходити так звану «пересічку» кожні п’ять днів.
Для пожертв активісти використовують «виборчі» скриньки. Їх для благородної справи позичила міська рада Ужгорода, зокрема по клопотав про цю справу керуючий справами ради Олександр Волосянський. Розміщення погодили з прикордонними та митними органами області відповідними листами. Такі ж листи надіслали і в Генконсульства Угорщини та Словацької республіки в Ужгороді. Однак, останні установи до ініціативи не долучилися. Утім активісти сподіваються, що скринька поповниться і благодійними внесками іноземців, які перетинають кордони України.
Скриньки для збору грошей прикріпили на спеціальні металеві конструкції, щоб їх не могли ані забрати, ані відкрити. Ці конструкції безкоштовно зробили в ужгородській фірмі «EKOTYRES».
У Чопі, Ужгороді та Малому Березному участь у встановленні скриньок окрім громадських активістів взяли і прикордонники, котрі пообіцяли долучитися до пожертв. Митники ж Чопської митниці Міндоходів пообіцяли долучитися до збору коштів, але через окремий рахунок, про який поінформують усіх працівників.
Перші українські водії вже кинули до скриньки гривні. Водій Норберт Товт каже, ця справа важлива і потрібна: «я підтримую таку акцію. Звісно треба помогти сім’ям загиблим. Уважаю, що всі, хто можуть, мусить допомагати. Тому що дуже багато люди втратили – близьких людей. Ми мусимо їх підтримати. Хто, якщо не прості люди, це підтримають».
            На КПП «Тиса» поблизу Чопа перший внесок у скриньку зробив молодий чоловік, котрий не побажав назватися, однак солідарний із ініціативою і співчуває родичам загиблих.
            — Мені не дуже подобається, що наші хлопці їдуть воювати на Схід України, а чоловіки звідти, залишивши свою землю терористам, не стають у ряди оборони, а тікають до нас, — каже чоловік. — Це ж їхня батьківщина! Чому наші хлопці повинні за неї гинути, коли вони тут відсиджуються?
          Нагадаємо, під час АТО на сході України загинуло вже шестеро закарпатців: берегівчанин Роланд Попович, ужгородці Олександр Попадинець і Сергій Мартин, перечинець Михайло Куля, виноградівець Борис Середа та уродженець села Ставне на Великоберезнянщині Василь Наливайко.
Павло БІЛЕЦЬКИЙ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат